Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?

Бурната й история, която започва преди 100 години
24 фев 2018 12:20, Александър Попов
900
Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?
Снимка: Дойче веле

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка. Червената армия се ражда точно преди 100 години. "Дойче веле" припомня бурната ѝ история, която от самото начало е тясно свързана с една друга страна.

"Войниците ли? Те бяха винаги мили", спомня си фотографът Кристиан Тил, който е отраснал в градчето Еркнер по време на съветската окупация в бившата ГДР.

Близо половин век - от 1945 до изтеглянето на последните части през 1994 година - съветската армия е стационирана в източната част на Германия. Тя е авангардът на съветската империя, насочен срещу капиталистическа Европа. В това иначе сурово време понякога има и ведри моменти. Кристиан Тил си спомня как руските войници миели танковете си в близкото езеро. "Припадахме от смях, защото носеха не чорапи, а партенки", разказва той.

"Ние бяхме дивеч за руснаците"

Тази сравнително ведра атмосфера се установява едва в по-късните години на съветското присъствие. В началото е друго - мрачно, зловещо, брутално.

През 1945 година, когато нацистка Германия току-що е загубила Втората световна война, германците изпитват най-вече едно: страх от съветските войници. Ужасяващи истории се разказват за тях: че малтретират жестоко жени и деца, че са мръсни и брутални. "Тръпки ме побиваха от ужасите, които разправяха за тях. Някои хора дори посягаха на живота си от страх", спомня си Илзе Ереке, която по онова време е била на 11 години.

Съветските войници бързо дават да се разбере кой командва в страната: на 1 май 1945 превземат Райхстага и издигат там съветския флаг. Моментът е запечатан от руския фотограф Евгений Халдей и макар до ден-днешен да се спори доколко автентична е тази снимка, тя се превръща в икона на фотографията.

В първите години на съветската окупация се ширят беззаконие и насилие, насочено най-вече срещу жените. "Бяхме дивеч за руснаците", спомня си берлинчанката Ева Шлип за първите дни след окупацията на Берлин. "Изнасилванията, разстрелите, плячкосването и тази безгранична омраза към германците, които бяха причинили толкова много страдания на руския народ - всичко това превръщаше живота ни в ад", споделя тя. И до днес не е ясно колко жени са били подложени на насилие в първите месеци след окупацията - някои източници говорят за 200 хиляди, според други оценки жертвите са към 2 милиона.

Раждането на Червената армия

Създаването на Червената армия е не на последно място резултат от унизителното поражение, което Германия нанася на Русия в Първата световна война. През 1917 година германската армия завладява обширни части от разпадащата се руска империя. През декември същата година в Брест-Литовск, на 180 километра от Варшава, представители на двете държави водят преговори за мир. "Историческите обстоятелства създадоха ситуация, при която представители на най-революционния режим в историята на човечеството трябваше да седнат на една маса с дипломатическите представители на най-реакционната каста сред всички управляващи класи", пише навремето Лев Троцки, който само няколко месеца по-късно основава Червената армия.

Условията на мирния договор, продиктувани на руснаците от тази "реакционна каста", са повече от унизителни. Формиращият се Съветски съюз е принуден да отстъпи на Германия обширни части от територията си - поражение, което руснаците никога повече не искат да изживяват. Затова още през януари 1918 Троцки започва да изгражда Червената армия, като набира и офицери от разпадналата се царска армия. Години по-късно, през 1934-та, Троцки обобщава резултата така: "Процентът на неграмотните сред войниците непрестанно намалява. (...) Миналата година само в Москва 50 000 работници бяха отличени като снайперисти". Думи, с които Троцки намеква, че армията е много повече от военна организация. Тя е школа на нацията и двигател на прогреса.

Голямата чистка

Сталин обаче разглежда армията като потенциална заплаха за собствената си власт. По онова време той отдавна е решил в своя полза битката си срещу "бащата" на Червената армия - още през 1928/29 година Троцки е принуден да емигрира. Сталин смята за опасни и всички онези войници и офицери, които навремето са служили в царската армия. Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.

След Втората световна война съветската армия става най-многочислената в целия свят. Тя включва 170 пехотни, 35 танкови и 58 артилерийски дивизии, а общият брой на войниците възлиза на около 4,5 милиона. Многократно повече са запасните войници - към 30 милиона.

През 1994 година, когато се изтеглят от Източна Германия, съветските войски оставят след себе си около 1 500 военни бази. Близо половин милион войници се завръщат в родината си, а заедно с тях се изтеглят 4 300 танка, 100 000 превозни средства, 3 600 оръдия и 180 ракетни системи. Германия, която по това време е вече обединена, поема част от разходите по изтеглянето на съветските части - страната заплаща цели 7,5 милиарда марки, което се равнява на близо 4 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


900
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
501
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceX А пътеписите за синджирите с българите роби ,описани от пътешествениците от тогавашна Европа ? Дето ги карали на пазарите .
500
2
 
6
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
на глас. Така е когато активите на България са съсредоточени в шайка бандити за които парите са чужд филм без субтитри. Айде със здраве гъзо.лизци и подлизуковци и подлеци
499
4
 
12
 
! Отговори
До спейса преди 6 години
Ботев, Вазов, Левски, Паисий, Чинтулов, Раковски и др. съвременници на робството не са го наричали "управление", а робство, иго, робия и т.н., така че на тях вярвам, а не на теб... И сме "щели" да се "освободим" без Русия, ама... като Кюрдистан! Или като Кипър, които ги "освобождават" Ингилизи, но получават независимост от тях през ... 1960 г. и куп проблеми до днес с потурнаците!
498
5
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
И са мечтаели да бъдем в редовете на НАТО и ЕС . Така ли ?-Разбира се.Никога нямаше да се съюзят с Царска Русия нито пък с Фашистка *** днес.
497
8
 
13
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Унищожиха ни енергетиката, армията, индустрията, образование, спорт и култура полиция, разузнаване. От 30-то място по жизнен стандарт станахме една консуматорска, мутренска и престъпна държава която до средата на века ще стане малцинство. Изгониха най- качествените българи на Запад да бъдат евтина работна ръка (икономически геноцид) аналог на кръвния данък. С разликата, че сега децата на България доброволно отиват да стават роби на западните капиталисти.Сега сме една периферна държава без право
496
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceX А продължението ...... А Русия ,Русия нека заповяда .. По З. Стоявов
495
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви 100 лева, ти нямаш и два лева в джоба, тик веник! И по-полека с тия прави лопати и калашници, да не останеш без предни зъби. *** с ***...
494
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО И са мечтаели да бъдем в редовете на НАТО и ЕС . Така ли ?
493
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антон Дончев е един гей, който трябва да лежи в затвора за разпалване на междуетническа омраза. А Сърчаджиев си е един карагьозчия, шут - плащат му и влиза в роли.
492
6
 
8
 
! Отговори
tt преди 6 години
Няма русофил , който да не е българофоб...
491
4
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
А според вас Левски и Ботев са били русофили, така ли?
490
2
 
4
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Тука светилата на българската наука се събрали. Богаташи някви. Един обаче не успя да обори твърдението ми. Ограничени хора сте.
489
4
 
6
 
! Отговори
До спейса преди 6 години
Ясно, предците ти са били достойни еничари на НВ султана! А ти достоен техен наследник и ридоотстъпник! Според теб Левски е "завършен терорист", а всички участници в Априлското въстание и Опълченците - "престъпници"!? Така ли, мозък?
488
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марш поробителската армия към Сибир- окупаторските паметници на ***-а на историята!
487
4
 
7
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Направиха ни прости, направиха ни бедни, а сега ще ни направят извратени
486
11
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Няма възрожденец, който да е изпитвал телешки възторг от ***, на всички е било ясно, че това е изостанала и дива държава, мрачен северен колос, задникът на Европа. Само такив като Вазов и Славейков са пишели панагирици, защото са били на щат в руските консулства. За всички реално мислещи хора *** е била антипример.
485
8
 
11
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Това което САЩ и Запада направиха на България за 30 години ОИ не успя да направи за 500 години. Щом се чуват приказки от сорта на : "през турско не сме били толкова зле колкото сега" пък макар и на шега да е... Унищожиха България без нито една изстреляна ракета. Без грам съпротива народна или политическа. С
484
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"150 хиляди загинали еди къде си...". Те загинали не заради теб и мен бре уйчова глава!Пратил ги е царят, или Сталин, или респективно за коя война говорим. А той ги е пратил щото си имал политически интереси и планове.Понякога се чувствам като в роман на Кафка.Сред какви хора живея?
483
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На когото не му харесва, да се оплаче на генерал Де Гол.
482
6
 
3
 
! Отговори
До атакист преди 6 години
Сатаното, спейс.... Един и същи потурнак пише под няколко имена и се прави на интересен! Толкова се излага в русофобията си, че дори не се усеща, че застава срещу всички възрожденци, вдигнали Априлското въстание, Левски, дори срещу сегашните си благодетели от Говедария и Британия по отношението си към кафявата ч.***...