Хиляди на шествие в памет на словашкия журналист

В Братислава: "Аз съм гневен", "Мафия, махни се от страната ми"
3 мар 2018 08:56, Елка Василева
22
Хиляди на шествие в памет на словашкия журналист
Снимка: Reuters

Десетки хиляди словаци участваха в петък вечерта в демонстрации в памет на журналиста Ян Куциак и неговата годеница, които бяха убити, докато репортерът работел по материал за влиянието на италианската мафия в Словакия, предаде Асошиейтед прес.

В столицата Братислава президентът Андрей Киска поиска от множеството да запази минута мълчание в памет на двамата, чиито тела бяха открити в неделя в дома им във Велка Маца, източно от Братислава. Журналистът и годеницата му Мартина Кушнирова планирали да се оженят през май.

На митинга в столицата се събраха около 20 000 души. Подобни демонстрации бяха организирани в още 25 града в Словакия, както и в чужбина, в градове като Лондон, Париж, Брюксел и Люксембург. Демонстрации в памет на журналиста и неговата приятелка са планирани също във Ванкувър, Пекин и Дубай, допълва агенция ТАСС.

Още по темата

Протестиращите в Братислава носеха снимки на жертвите и плакати с надписи като: "Аз съм гневен", "Мафия, махни се от страната ми", "Атака срещу журналисти = атака срещу всички нас".

След мирното шествие някои от протестиращите отидоха до сградата на правителството и призоваха за оставка на кабинета на Роберт Фицо, посочва АП.

Висш италиански антимафиот каза вчера, че прокурори от Италия са предупреждавали словашките власти за "опасно" проникване на влиятелна мафиотска организация, но те не са ги послушали.

Началникът на словашката полиция Тибор Гаспар обаче оспори това твърдение.

В четвъртък словашката полиция претърси домовете на предполагаеми членове на Ндрангета /калабрийската мафия - бел.ред./ във връзка с убийството. Седем мъже бяха задържани, сред които италианеца Антонино Вадала. Той е имал бизнес отношения с най-малко двама словашки високопоставени чиновници, близки до премиера Фицо. Двамата служители подадоха оставки в сряда.

Федералното бюро за разследване, британският Скотланд Ярд, чешката полиция и Европол помагат на словашките власти в разследването на убийствата.

Генералният секретар на "Репортери без граници" се срещна в петък с премиера на Словакия и го призова да се извини за обидите към журналисти.

Ройтерс припомня, че Фицо веднъж определи журналистите като "мръсни, антисловашки проститутки". Въпреки това правителството на Фицо обяви награда от един милион евро за информация, която може да помогне за разкриване на престъплението.

Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар осъди "ужасния климат за журналисти", създаден от правителствени лидери в Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Убийството на Ян Куциак е първото документирано убийство на журналист в Словакия и петият подобен случай в държава от ЕС за последното десетилетие, посочиха от "Репортери без граници".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ама как бе, това са измислици, всички знаем че на запад има Върховенство на Закона, а мафия има само у нас и останалите комунистически бастиони
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам картата на Европа, Словакия граничи с Украйна.Много е възможно един ден Украйна да бъде разкъсана от съседните държави, тогава и Словакия ще иска част от Украйна.Не съм го измислил аз това, пишат го и руски, и западни аналитици.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна е една провалена държава, в Киев управляват едни неофашисти от десен сектор!Толкова за Украйна!!Първо се мисли, после се скача като маймуни по площадите.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше тук отдавна щяха да са го самоубили и приключили случая. Но пък и тук хората не протестират
14
0
 
2
 
! Отговори
без цензура, моля преди 6 години
Хоп, упорката. Значи не италианската мафия, а правителствата пазещи границите на държавите си.Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар осъди "ужасния климат за журналисти", създаден от правителствени лидери в Унгария, Полша, Чехия и Словакия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама и аз ги пиша едни!?:))) не са партийно обвързани исках да кажа:)
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е, че дори управляващата партия има максимум 30-40000 члена. Най-малката партия в парламента има 170 члена!? Тук всички се борят за гласовете на гражданите, които са 95% непартийно обвързани, т.е. - гласуват за интересите си. Това прави един протест толкова мощен. Гласува се за реални програми, а не с г..а! Дребна разлика
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8, с една поправка - Словаците подкрепят Укарайна. Те са яли по-големи л... от нас от Биг Брадър. Не е много секси да си руснак тук. Въпреки, че какво общо имат обикновенните руснаци с малоумния си вожд?! Добре го наредиха тук по телевизиите за дрункането на оръжие! Путин сам си прави проблемите.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро и у нас!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6, Словакия и Чехия са разделени само на книга! Винаги се обръщат един към друг с "братя чехи" или обратното. Дай Боже такива съдеди и на България! + това Словакия е във Вишеградската четворка. Повярвай ми, че изобщо не са дребни.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Словаци, словенци, руснаци................все братя славяни!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицайския президент Тибор Гашпар е някъде около 2 метра. Истински мъж! поне 80% от полицаите са доста здрави момчета. Аз не съм хилав, но изобщо няма да ми мине през ума да налетя на полицай. Ще ме спукат от бой! Само в Петержалка ( местният панелов комплекс) има 3 районни с поне 40-50 полицаи всяко. За разлика от 5те патрулки в Люлин:). За 1-2 минути пристигат. Това съм го гледал десетки пъти. Миналата седмица пожарникарите оправяха гнездата на щъркелите... Хората си гледат задачите!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Словакия е една дребна незначителна държава, от която не зависи нищо в геополитиката.Защо им беше да се отделят от Чехия, се чудя??Заедно с чехите бяха по-силни, можеше да имат голяма автономия и конфедерация.Ама те горките, не разбират, че сега са по-слаби и всеки ще ги клати, не само италианската мафия.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3, В Словакия има дело срещу вътершния министър Роберт Калиняк. И съда не се притесни да осъди близък до него бизнесмен. И тогава нещата започнаха след протести. Никакъв майдан няма да стане тук. Австрийците са ги полирали генетично. Тук реда се спазва по навик, на по принуда
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е солидарност! Нещо, което ни липсва на нас. Не искам да мисля, какво ще се случи на чужденец, ако само напсува словак на улицата! Или някой да нагруби и закачи жена или изобщо някой друг. Докато дойдат полицаите ( а това става много бързо) вече ще е леко напляскан. Секретът на богатите общества е тяхната солидарност. Хората се пазат и уважават един друг. Поради това са НАРОД
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой италиански бос е поръчил да го гръмнат тоя журналист.Рискове на професията, да си разследващ журналист.Всяка професия си има рискове!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Словакия има мафия, но мафията не се бори като скачат като маймуни на площадите.Със скачане като маймуни освен да си докарат някой Майдан и да си разбият държавата, друго няма да стане.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз бях там. Наистина словаците са много по-напред от нас в гражданското общество! Наш политик, без значение от цвета, няма да се задържи на власт и една седмица. Крадливи парцали виреят само на балканите