Осмомартенско: Женската заплата с четвърт под мъжката!

Силният пол взима средно с 212 лева повече, но защо?
7 мар 2018 09:15,
77
Осмомартенско: Женската заплата с четвърт под мъжката!
Снимка: Dnes.bg

Мъжете у нас взимат с 25% по-високи заплати от жените. Като всеки месец мъжете получават средно с 212 лв. повече от колежките си, показват данните на Националния статистически институт, цитирани от  "Труд".

В дните преди празника на жените 8 март, стана ясно, че има голяма разлика между половете по отношение на възнагражденията.

Дори в сектора "финансови и застрахователни дейности" мъжете получават с 47% повече от дамите.

Явно мъжете по-често се изкачват в йерархията на банки и застрахователи.

Средната заплата за цялата 2016 г. е 11 379 лв. Това означава, че на месец работниците са взели средно по 948 лв. за труда си, като мъжете получават по 212 лв. повече от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може цял ден да мислиш интриги, да клюкарстваш, да отсъстваш, че детето кихнало и да очакваш растеж. Тези, които са отдадени на кариерата растат, дори някои взимат повече от мъже на същата позиция.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вземам 640 лв от нова година насам!Преди бяха 590лв!Мъж съм работя по 12часови смени!Гинка ЧЕЗната взема няколко милиона на месец!Кой взема повече пари?
15
4
 
7
 
! Отговори
fisherman преди 6 години
А дали пък жената не отсъства повече от работа? Може би финансовият й резултат да е по-лош, да е сключила по-малко застраховки.Иначе да лепнеш един процент, без анализ е глупаво. Все едно да кажа, че "женския мозък е средно 100 грама по-малко от мъжкия".
14
7
 
15
 
! Отговори
1 преди 6 години
Стига с тези социалистически равенства !Жените имат различно възприятие за света. Техният живот е по - балансиран от този на мъжете. Когато наближат 30 обикновенно искат да имат деца.Горните факти ги карат да си избират професии които са по - малко платени. Никой не споменава тези факти. Всички статии се впускат да описват как мъжете някак си са виновни за това неравенство или са поробители.
13
7
 
13
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Гледам, някой(или някоя) ми е цъкнал(а) минус.Явно за разликата между вал и ос.Не сме шлосери, а изготвяме техническа документация, да поясня.Да не говорим, че не знае много от функциите на софтуера, с който работим а е много преди мен на това работно място.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните глупости на търкалета!На тез статистики им плащат само да заблуждават хората и да лъжат..колкото да имитират някаква дейност!
11
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търся жени за работа в строителството и за копане на канали.Заплатата ще им е колкото на мъжете, но искам да са с една и съща норма на работа. Обещавам, че няма да има дискриминация, нито в заплащането, нито в поставените задачи и изпълнението им.
10
8
 
17
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Колежката не прави разлика между вал и ос пък взима 150лв повече от мен.Не може да работи дори с Paint да не говорим за Exel.Не знае бъкел английски.........
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държавните администрации жената взима повече от мъжа. Това е така , понеже тя има повече отпуска, тръгва си по рано, не дава нощни смени, ползва болнични за деца и какви ли не още преимущества има а си взима цялата заплата, която иначе е равна на мъжката.Но ако и сметнеш работните дни и часове са по малко от на един мъж.Има дискриминация, но е към мъжете.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са пълни глупости, мъжа може да взима повече от жената само ако работят една и съща по вид физическа работа, и естествено мъжа тогава има преимущество в силата и взима повече. Но в държавни администрации, полиции, банки и целият финансов сектор, заплатите са равни. Просто си търсят пак някой джендари да си заработят евро парички по евро проекти.
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защото ...мъж решава, колоко да взимат жените а те се водят от принципа ...а ми тя има и мъж, който да я издържа, за какво са и толкова пари?...никой не пита колко работи и колко заслужава
6
9
 
12
 
! Отговори
преди 6 години
защото ако сме на потъващ кораб или в горяща сграда, първо се спасяват жените и децата. За това мъжете получават повече!Сериозно тези стакмистики се анализират избирателно - да се извади индивидуално човек по човек или да се вземе в предвид непрекъсваем трудов стаж на пълно работно време и да видим, че в повечето случай жените взимат повече от мъжете, при равни обстоятелства!
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравнението е за хора с еднакви професии. Никой не сравнява чистачка с лекар. А например двама счетоводители-мъж и жена или двама лекари и т.н.
4
16
 
13
 
! Отговори
Хоросан преди 6 години
Е разбира се, че ще е по-ниска!Не може една машина за сандвичи да получава колкото мъж.
3
10
 
18
 
! Отговори
йойо преди 6 години
да работят колкото мъжете и ще вземат повечев медицинския сектор са и сестрата и хирурга, трябва да вземат еднакво ли? ;)
2
7
 
17
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Обикновено щото бачкат, затова изкарват.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е гаси тъпия "анализ". По другите медии хората като седнат да пишат такава статия се постарават да правят по-обстойни сравнения и да търсят причини. Тука явно се гледа да се "изкара надника" и до там