Женската заплата – с четвърт под мъжката. Докога?

"Несправедливо е!", настоя финансист пред Bulgaria ON AIR
9 мар 2018 11:45, Петя Славова
43

Женската заплата е с четвърт под мъжката. Най-голямата разлика във възнагражденията има в Здравеопазването. Мъжете взимат с 25% повече заплати от жените, показват данните на Националния статистически институт.

Средната заплата за цялата 2016 г. е 11, 379 лв., това означава, че на месец работниците са взели средно по 948 лв. за труда си, като мъжете получават 212 лв. повече от жените.

Още по темата

"Това е несправедливо! По-лошото е, че тази тенденция се задълбочава. По-важно е да говорим какво се прави, за да се реши този проблем. Жените предприемачи примерно имат по-труден достъп до финанси", посочи финансистът Мика Зайкова.

Пред Bulgaria ON AIR актьорът Сашо Дойнов разгледа казуса през призмата на хумора, но в едно беше категоричен – тази неправда трябва да секне.

"Харесвам жените още от дете. Искам заплатите им да са по-високи от нашите. Против тази несправедливост съм! Възнагражденията им трябва да се качват шеметно и да ни гледат нас мъжете, защото малко останахме", коментира артистът.

Подходът на гостите към неравнопоставеността във финансово отношение между мъжете и жените бе различен, но се съгласиха, че човек трябва да получава възнаграждение на базата на това, което произвежда, а не на полов принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глупави коментари! Нали важния въпрос е,че няма раждаемост във България? Значи, жената, трябва по- малко да работи,за да може да ражда и да гледа децата си и също да може и да ги Възпитава, което е много важно! Една майка, ТРЯБВА да има повече време за децата си, както и да има пари,за да ги отглежда! Западните държави, отдавна са си решили този проблем.У нас няма добра социална система.Тя въобще тази система ,за кой работи?
37
1
 
6
 
! Отговори
Същия анонимен преди 6 години
Във България се разби семейството,като основна единица на обществото.Безпаричието,лошият живот у нас доведе до все по-малко стабилни и нормални семейства!Без пари не става нищо! Затова във България положението ще става все по-лошо.Жената ТРЯБВА да е на почит,а не е така! Преди всичко жените,трябва да имат сигурност,закрила и добри доходи ,за да могат щастливо да отглеждат деца!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е дискриминация! До кога жените,ще бъдат подценявани ? Напротив,ако взима повече пари, жената ще има и повече деца! Всичко е свързано с парите.Заради ниските заплати българската жена предпочита да живее и да гледа деца в чужбина!С прости ПОЛИТИЦИ, това е положението.Ниски заплати-ниска раждаемост !
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена съм, в екипа сме две жени и двама мъже, всички сме с еднакъв щат. В производството ни работят повече жени, техните заплати са по-ниски от нашите...статистически в нашата микро-вселена жените взимаме по-ниски заплати...което всъщност не е така, защото и аз и колегата Пешо сме еднакво квалифицирани, носим еднакви отговорности имаме еднакви задължения и получаваме еднакво възнаграждение. Тая статия е булшит!
34
1
 
5
 
! Отговори
пи40 преди 6 години
че какво значение има, жената ти прибира заплата, а ако нямаш жена ги пръскаш по някоя пръскалка
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29Тия деца нямат ли си татко ,който също може да излиза в болнични за да си гледа детето? Или тя жената сама си го е правила това дете и отговорността за него е само нейна?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32 Това ,че мъжете са доста по безотговорни и обичат да рискуват въобще не е нещо ново.
31
3
 
9
 
! Отговори
polvo преди 6 години
През 2017 смъртните случаи при трудови злополуки са били почти сто! Познайте с колко процента загиналите жени са по-малко от загиналите мъже! Познайте защо статистика за това очевидно неравенство никъде не излиза!! Познайте защо никоя, която се жалва от ''неравенството'' при заплатите, не се вайка заради неравенството в смъртните случаи на работното място!!!
30
5
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Убеден съм че тая финансистка дето хленчи Мика Зайкова изкарва със пъти повече от мен ама реве ли реве.
29
3
 
17
 
! Отговори
gluposti преди 6 години
зависи в коя сфера, има професии в които традиционно жените са с по-високи заплати. Счетоводство (в нашата фирма няма нито един мъж например от 5 човека персонал), лекарствена безопасност, балет, танцьорки на пилон, порно (там жените взимат пъти повече от мъжете). Какво сега ще въведем квоти във всяка професия по минимум 50% може и повече, после ще въведем квоти за малцинствата и т.н. Всеки взима това за което се е договорил и или заслужил. Пола отдавна не е от значение. ревете небити
28
4
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
това са манпулации с цел жените да ги напънат да правят кариеириери а не да си гледат децата, това е плана на евреите за разбиване на бялото семейство. ами жените излизат по често в болнични за да гледат децата нормално е да вземат по малко, но това не е дискриминация
27
3
 
25
 
! Отговори
мъж преди 6 години
Ми на мен пък шефката ми дава по-малка заплата, отколкото на колежките. Ама онея са и все или приятелки, или са някакви близки на баш-мениджъра. По цял ден и пълнят главата с глупости и завъртат по някоя интрига, че да не е скучно. Ми и аз се чувствам дискриминиран ? Ама няма да ходя да хленча пред шефката или да подмолнича ...
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 3 дни 3 статии дето твърдят едно и също. То е ясно за какво се пуска тази "новина" - за генериране на трафик от хора влизащи в този сайт които са възмутени колко необективно е написана статията
25
4
 
15
 
! Отговори
Фен на Бил Бър преди 6 години
- Защо жените зимат по-малко възнаграждение от мъжете?- Защото при някво преебано събитие - като банков обир, потъването на титаник и т.н. първо освобождават кои? Жените и децата.... Мъжете остават на поста си заради 20-те процента разлика------------------------------------------Е за тва взимаме повече!
24
1
 
19
 
! Отговори
Pesho преди 6 години
Тия *** взимат всички мъже и всички жени и ги сравняват кой печели повече. Което е малоумно нали ... Не ги разделят на професии, на изработено време, на стаж ми слагат всички жени в един казан и какъвто мармалад се получи такъв. Ако беше законно за една и съща дейност да се плаща на жените по ниска заплата, тогава всички фирми щеше да наемат само жени. Искам само да се запитате на кой му изнася да изкарва такава глупава статистика и защо му позволява ме.
23
5
 
17
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Те искат да стоят само в офиси начервени и китосани и да цъкат на фейса по цял ден,нормално е да взимат ниски заплати. Ако имат големи претенции да хващат мистрията,да карат тирове,да работят на машини....
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жени, ставайте хирурзи.очевидно че заплатата на мед сестра е по-ниска и дърпа средната ви заплата като колективно женско супер тяло надолу. Но ако тая работа ви като шофирането, по- добре да се въздържите.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конвенцията, 8ми Март,неравенство, феминизъм и още какво ли не. В държавния сектор заплащането се определя от държавата,според заеманата длъжност. В частния бизнес е съвсем различно. Работодателя определя заплащането. Такова нещо като равенство в заплащането няма. На един повече, а друг по-малко,но и двамата вършат едно и също нещо. Избийте си от главата подобни глупости за неравенство,защото няма. На една мързелива кифла да дадеш повече пари само защото е жена? Лудост. Същото е й при нас мъжете
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшива новина питайте тези от Белгия при МАДАМ където си продават тялото и пак пишете, че взимат по малко от мъжете! Тука ги знаем за кариера нашите се разтварят лесно и взимат повече. Пример за повече Лилиту!
19
4
 
15
 
! Отговори
промо преди 6 години
ейй, всеки 8март едно и също, почяват статийте от феминистките организации