Осмомартенско: Женската заплата с четвърт под мъжката!

Силният пол взима средно с 212 лева повече, но защо?
7 мар 2018 09:15,
77
Осмомартенско: Женската заплата с четвърт под мъжката!
Снимка: Dnes.bg

Мъжете у нас взимат с 25% по-високи заплати от жените. Като всеки месец мъжете получават средно с 212 лв. повече от колежките си, показват данните на Националния статистически институт, цитирани от  "Труд".

В дните преди празника на жените 8 март, стана ясно, че има голяма разлика между половете по отношение на възнагражденията.

Дори в сектора "финансови и застрахователни дейности" мъжете получават с 47% повече от дамите.

Явно мъжете по-често се изкачват в йерархията на банки и застрахователи.

Средната заплата за цялата 2016 г. е 11 379 лв. Това означава, че на месец работниците са взели средно по 948 лв. за труда си, като мъжете получават по 212 лв. повече от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
nokoj преди 6 години
До И.Б.ей от такива коментари които предствят раждането като професия ми се драйфа
56
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Не се казва нищо за естеството на работата, а иначе няма как в "женските" професии да се изкарват пари като в "мъжките". Иначе при еднаква професия заплатите са изравнени.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във филмите за възрастни жените взимат много повече от мъжете!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В $ЕX индустрията жените взимат много повече от мъжете!
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на война, драги мили дами, кой приоритетно отива да мре? Вярно, скоро пуцане не е имало, но май се задава. Не мислите ли, че който е потенциален курбан за да може вие да живеете, не заслужава поне нещо мъъъъничко отгоре? А и както колегите отдолу изясниха, не е изобщо толкова сигурно, че малкото отгоре в действителност го има.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно затова всяко работно място в Бълагрия тип "бяла якичка" е заето от жена и във всеки град като излезеш на улицата щъкат разни кухи *** с джипове БМВ-та, Аудита и Тойоти...
51
5
 
8
 
! Отговори
Хайхард Райндрих преди 6 години
Забележете залпа от опити да се прокара "джeндърската" идеология в България... Обещавам ви, че Истанбулската конвенция няма да е последната атака върху ценностите на народа ни. Все пак е недопустимо в ЕС да има хора с нормална психика. Прекалено неконтролируеми са.
50
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много жени са любовници на шефове. Издигат се бързо в кариерата, вдигат им заплатата(те вдигат други работи), черпят ги, канят ги на пратита, ядат и пият без пари, купуват им подаръци, глезят ги с какво ли не, въртят няколко мъже на пръста си и всичките им угаждат и накрая се оказва, че лисицата била по-зле от вълка.Прочетете приказката Болен здрав носи и ще ви стане ясно за заплатите!
49
7
 
5
 
! Отговори
Мъж преди 6 години
еми нормално да е така, знаете ли колко са скъпи *** ... ако не взимам повече от къде пари ?
48
6
 
14
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Някакси не съм чул обаче да се оплакват жените, че не са еднакво представени и заети в миньорската промишленост, в строителството, при товаро-разтоварните дейности.
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бре че висока е станала, като се има в предвид че работят на половината .... даже и толкова им е много
46
3
 
3
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
До Анонимен 50Да не би да имаш предвид Катя Роуз - свекУрвата на мис Български Нос 2017.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като добавим и че над 70 % взимат по-малко от средната заплата, колко взимат жените? Но има и опасни жени, изтреляли се в кариерата и със сигурност са с по-високи заплати от доста от мъжете. Причината не е знания, опит и капацитет. Причините са ясни. И такива, като заобясняват за труда, борбата....много са ми жалки. Една такава с богат мъж, собствен бизнес иначе, знае английски научен от занаята и сега топ бизнес дама.
44
7
 
5
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Щото ако сме на Тиатаник или в горяща къща или изобщо некъф ужас некъв ад каот има... сте с предимство :) ся разбрахте ли защо... тогава мнго бързо ставате мили дами с предимство...
43
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете може да взимат повече, но изхарчват 80% от това което вземат за жената и децата, а жената си харчи само за себе си. Така че за него остават 20%, за нея 160%. Освен това жената може във всеки един момент да се разведе и да вземе близо 90% от всичко което притежава мъжът. Колко повече искат тези жени не ми е ясно, пръстен, сватба, кола, апартамент и всичкото трябва да и се осигури преди да е навършила 30, щото после става епидемия от аутисти на социал, но жените до последно отлагат.
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера гледай предизборна Среща на Путин със студенти инженери.. В Русия има повече жени инженери - средата е неконкурентна , ниски заплати.. В Германия има конкуренция и в университетите и заплатите високи и жените губят битката.. Завършил съм немска гимназия - две бабитки едната отиде информатика ТУМюнхен , Другата медицина в Кьолн и двете не завършиха.. Жените биват слагани много бързо на мястото в една конкуртентна среда.
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мъжете имат 6 пъти повече сива мозъчна материя, жените имат 10 пъти повече бяла материя, отговаряща за връзките между сивата материя, резултата е съвсем друг, повече връзки, но много по-слаба производителност. съвсем други професии, търсене предлагане и т.н.
40
5
 
9
 
! Отговори
Mihales преди 6 години
Няма подобно нещо. Госин жОрналист, мога да ви дам доста фирми, в които мъжете взимат МНОГО по-ниски заплати. Да не говорим, че в тях е и по-трудно за мъжете да се изкачват по стълбичката. Знаем, че търсите провокация с цел малко известност, но някои опити са просто жалки.
39
6
 
12
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Заплатата трябва да се изчислява на базата на положения труд. Това е задача на 21. век. Разликата в заплащането е стар данък от миналото, защото са считали жената за по-слаба и по-недостойна от мъжа заради месечното й кървене и заради най-престижната професия - приемане на зачатие, раждане и отглеждане на деца. Това е свята професи я, която не се е заплащала досега. Това не е повод да се говори срещу мъжете, а опит да се внесе разбиране по въпроса.
38
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори в Германия дето е най-голямата джендария - жените знаят , че не стават за инженери , информатика , та дори лекари - скъпо платените неща хиргуята и други е само за мъже..