Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Бонд, Джеймс Бонд.....не Щирлиц!
31
2
 
17
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Шпионинът е мъртъв вече и ние едва ли ще узнаем истината...я по-скоро кажете тия химикали как се прилагат в земеделието и какви земеделски култури от поръсените с него и производни хапваме
30
6
 
22
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този каквото р знаел го е предал,и вече е безполезен,тъй като отдавна няма достъп до информация,а и сега е доста удобен момент за запада да обвинят Русия за това,а ако Русия е искала да го премахне,щеше да го направи докато е лежал в руски затвор,така,че запада да не обвиняват без причина и доказателства.
29
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския селянин скоро ще бъде руски гражданин, което е добре.
28
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така се прави преди избори в Русия - умират хора.
27
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българския селянин мрази себе си и света, защото българския селянин живее като скот.цяло чудо е как още съществува тази държава
26
6
 
33
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Преди време за ингилизите не само беше "много вероятно", ами дори "сигурно", че Саддам има химическо оръжие. След разсипването на държавата и милиони жертви се чу едно тихо "извинете, сгрешили сме". Сега е същата работа, важното да се надува вувузела срещу Русия. Руснаците ако са го искали мъртъв да са го самоубили докато е лежал в затвора.
25
2
 
24
 
! Отговори
11 преди 6 години
все в англия стават тия неща! не ми се вярва преди изборите кгб да организира това! абсурд е!!а и той е износен за тях! щом са го разменили - преценили са!
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, да....ВЕРОЯТНО и МОЖЕ БИ.... голям виц!!
23
5
 
31
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 6 години
... Може да има поне 1000 причини за нападението над този бивш Руски Шпионин !!! Особено след като се види естеството на това , което е работил ! ... Само си представете колко информация и Държави е предал и продал ! Сигурно има поне няколко Страни , които е "изнервил" доста и още стотици негови "колеги" , които НЕ са го харесвали особено ... Неоспорим факт !!! Също като този , че при хиляди Евреи , работили в кулите - Близнаци НЯМА загинал нито един при атентатите ! ... СЛУЧАЙНОСТ ?!?! ...
22
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тая статия разбрах че ВЕРОЯТНО Русия е отровила дроен агент, със вещество което МОЖЕ БИ се прави от химически торове за селското стопанство които предизвикват респираторен арест. Също така разбрах че Тереза Мей все още е много добра в говоренето на глупости
21
4
 
38
 
! Отговори
ѝуу преди 6 години
*** ингилизи. Като не знаете съставките на газа, как го разпознахте? 007 знае всичко!
20
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
11, англосаксите претърпяха еволюция. Вече са наглосакси.
19
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста аматьорска работа на МИ - някое е си. Да почерпят опит от руските си колеги (няма срамно), не да се излагат като кроасани. Ако бяха службите на Путин, никога работата нямаше да е излагически наполовина.
18
4
 
2
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До Анто пък защото в България е много добре
17
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън."Ето виж американеца как добре знае как Вашингтон си маскира химическите оръжия. Явно ползва страната си за отправна точка.
16
6
 
27
 
! Отговори
САЩ и НАТО вън от БГ преди 6 години
Англосаксите са причинили толкова смърт и страдания по света че дори фашистите не могат да ги стигнат. Особено Англия . Това е държава която се е издържала и издържа от кражби. Пиратите са били под патронажа на кралицата в съвременният свят това са терористите например Саудитска Арабия е пръв приятел на Англия.Англосаск и престъпник са синоними
15
25
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Договор с *** не струва и хартията, на която е подписан.
14
2
 
23
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 6 години
... Това изказване на Другарката Тереза Мей ми звучи доста сходно с изказванията на ХАмериканските политици , които атентата със самолетите и двете кули в Ню Йорк още НЕ беше станал , а те вече ЗНАЕХА КОЙ Е ВИНОВЕН и КАК ЩЕ ГО НАКАЖАТ ВПОСЛЕДСТВИЕ !?!?! .......... Доста "интересно" и "странно" , а ?!?! ............ Самолетите се взривяват в "Близнаците" и след 15 минути вече знаеш КОЙ е виновен и как ще бъде наказана страната му ! ... Същото става и сега ... СМЕШНА РАБОТА , ЗА КОЙТО РАЗБИРА !!!
13
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проклятие е да се родиш в Русия ...