Повече от половината ски туристи – в Банско!

Там са реализирани 360 хил. нощувки, което е ръст от 17%
16 мар 2018 22:05, Екип на Bloomberg
5
Повече от половината ски туристи – в Банско!
Снимка: Reuters

Очакваме равносметката на зимния туристически сезон в България да са 1,2 млн. чуждестранни туристи, влезли у нас. Принципно числата се движат в тези рамки. Имаше спад в ски туризма в началото на януари заради топлото време. Ски туристите ще бъдат около 190 хил., като повече от половината са в Банско.

Това посочи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Що се отнася до Банско, там са реализирани около 360 хил. нощувки, което е ръст от 17%. Това значи, че средно там е имало по 6 хил. туристи, което значи под ¼ заетост на легловата база – 20-22%. Това е средна заетост по време на сезона, като тези числа са ниски, но все пак има повишение в сравнение с предишни години.

Това, смята Драганов, се дължи на липсата на алтернативни продукти като кулинарен туризъм, екстремен туризъм и др.

Ранната дата, на която през тази година е Великден, допринася за по-добрите резултати за зимните курорти. Респективно, когато празникът е по-късно, се облагодетелстват морските такива, отчете гостът в студиото.

По време на великденските празници се очаква голям наплив на румънски туристи по Черноморието, където ще работят около 40 хотела.

Акцент в разговора бе поставен и върху лансирания наскоро държавен проект „Сподели България“, насочен към насърчаването на винения и кулинарен туризъм в Югозападния регион, както и на редица други важни теми от сектора. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези глупости че швейцарците плащали. Надали и знаят къде се намира. Клиента не е *** и заетостта го показва. Повечето туристи от западна Европа не повторят Банско.
4
2
 
4
 
! Отговори
Чико преди 6 години
Имаме си едно Банско и швейцарците плащат на някакви "зелени" да протестират и да ни го закрият. Срам за правителството. Някой да ги събуди.
3
1
 
8
 
! Отговори
Кико преди 6 години
В Банско пързалят туристите най-добре.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20% заетост, браво! Налага се още хотели, писти, лифтове и по-малко гора, че няма къде да ги слагаме тия туристи. Сечете наред и докарвайте бетонобъркачките бързо.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това показва че министерството на туризма не работи