Въпросът е: Защо още няма снимка на отровения Скрипал?

Има ли доказателства за пръст на Русия в отравянето му?
Обновена: 16 мар 2018 14:07 | 16 мар 2018 12:00,
95
Въпросът е: Защо още няма снимка на отровения Скрипал?
Снимка: БНР

Руският депутат Андрей Луговой пита защо все още няма снимка на отровения Скрипал и дъщеря му. Поводът за въпроса му идва след вчерашното изявление на британския външен министър Борис Джонсън, който говори за наличието на неоспорими доказателства за причастността на Русия към отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Той припомня ситуацията с Литвиненко, чиито предсмъртни снимки на болничното легло в Лондон бяха масово тиражирани от западната преса и предизвикаха широк резонанс.

Въпросът на Луговой се тиражира днес в руския всекидневник "Независимая газета" за един загадъчен факт в продължаващата драма с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, предизвикало остра криза в руско-британските отношения.

Вестникът цитира не друг, а Андрей Луговой, когото британските власти, както е известно, навремето обвиниха в причастност към смъртта през 2006 г. на още един бивш руски шпионин, избягал във Великобритания - Александър Литвиненко.

Днес Луговой е депутат в руската Дума и член на парламентарната комисия по сигурността и противодействието на корупцията.Именно той задава въпроса: защо до този момент, при огромния медиен шум около случая, все още няма снимка на отровения шпионин и неговата дъщеря.

Вестникът коментира твърденията на Джонсън, който приема за такова доказателство самодоволната и саркастична реакция на Москва на отравянето на Скрипал в Солсбъри.

Британският външен министър обясни начина на покушението срещу Скрипал - демонстративно използване на силни бойни химически отрови - с намерението на Русия да сплаши потенциални (бъдещи) изменници.

Т.е., руските спецслужби специално са провели тази операция по ликвидиране (забележете - неуспешна) на бившия двоен агент именно така, че целият свят да знае - именно Москва е виновна за това, отбелязва вестникът и цитира думите на Джонсън: "Руснаците се опитват едновременно и да отричат това, и да се хвалят с него".

Честно казано, това никак не прилича на "неоспоримо доказателство", отбелязва "Независимая газета".

Още по темата

Очевидно, именно затова (в британските медии тези дни) неочаквано "изплува" още един бивш служител на КГБ и на ФСС (руската Федерална служба за сигурност) - двойният агент Борис Карпичков, който още в 2006 г. бил атакуван с неизвестен химикал на улица в Оклънд, отбелязва руският всекидневник.

Някой хвърлил в лицето му някакъв прах, след което той изгубил 30 кг от теглото си и едва оживял. Сега самият Карпичков разказва, че на 12 февруари му позвънил познат сътрудник на ФСС и му съобщил, че нещо лошо може да се случи с него и с още седем врагове на руските спецслужби. В този списък бил и Сергей Скрипал.

Посочен е и списъкът на седмината. В него се оказват Олег Гордиевски, Уилям Браудър, Кристофър Стил (авторът на недоказания компромат срещу Доналд Тръмп), Игор Сутягин, Юрий Швец и Владимир Резун (автор на много книги за кремълското задкулисие под псевдонима Виктор Суворов).

Странно е, че Карпичков разказал за този списък пред медиите, и то тези дни, а не съобщил за това на британските и други разузнавателни структури, да не говорим за полицията, пише "Независимая газета".

По-нататък вестникът пише как изведнъж случаят със Скрипал е вдигнал на крак и британските военни. Британските власти спешно предоставили 48 млн. паунда на новия Център за защита от химическо оръжие, създаден на базата на прочутата военна лаборатория в Портън Даун, предава БТА.

Още по темата

Именно тази лаборатория, впрочем, направи анализ на състава на нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Твърди се, че сега всички служещи в британската армия ще бъдат ваксинирани срещу сибирска язва заради заплахата от химически атаки от страна на Русия (като тук се споменава и Северна Корея).

При това тези 48 млн. са само начало, отбелязва вестникът, защото веднага последва изявление на военния министър Гевин Уилямсън, че страната трябва да модернизира своята отбрана, а съответната програма бе обявена още през януари. Според министъра властите трябва да обърнат приоритетно внимание на инвестициите във военната сфера за предотвратяване на потенциалните заплахи, което означава нови и нови пари във военния бюджет.

Всичко е логично, заключава "Независимая газета", коментирайки, че от всеки конфликт в съвременния свят печеливши в крайна сметка се оказват военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото не им разрешават да си правят селфита.
79
3
 
21
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Колкото и да мразите Руснаците ,те са велика нация и се надявам един ден и нас да ни Анексират.
78
3
 
21
 
! Отговори
ставри преди 6 години
Станаха смешни.Сигурно на пейката дето са ги намерили било написано: Убити от Русия.
77
1
 
21
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Що се касае до Скрипал - въпроса е дали той и дъщеря му вече не са "елиминирани" от британските тайни служби като "нежелани свидетели" - особено дъщерята на Скрипал, която е руска гражданка и която би могла да разкаже неудобни за британските служби факти, които биха разкрили истинските поръчители и съответно изпълнители!!!
76
4
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Между разузнавателните служби на вече бившия СССР и тогавашния Западаен блок е сключен договор - агентите предатели и от двете страни да не бъдат "елиминирани" от съответната разузнавателна служба, за която са работели и впоследствие са предали.Поради тази причина на Запад живеят бивши предатели от времето на СССР и настоящи такива. Имената и броят им е открит в Русия (мисля, че бяха малко над 60 човека)Но, колко са преминали на страната на Русия нито САЩ, нито РФ съобщават.
75
17
 
0
 
! Отговори
goso преди 6 години
Дали има снимка или не не е особено важно. По логично е да няма снимка, все пак става въпрос за жертви на престъпление при едно текущо разследване. Една ли повече снимки биха вероятно издали чувствителна информация, която за момента е секретна. Сигурно е, че на някакъв по късен етап снимки ще има. Е какво ще стане тогава, този Луговой ще признае? Едва ли. Сега казва - няма снимка, значи не е вярно, после ще каже има снимка значи е фалшива, или нещо такова.
74
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко Джонсън обяви че лично Путин е дал заповедта за терористичния акт с употребата на БОВ. Това е първи случай в който директно се обвинява в тероризъм вожда на велика Русия Путин. По същество Великобритания обяви нова студена война на Русия заради нападението на ОК със забранени БОВ по заповед на Путин. Първата студена война я обяви Чърчил на 5.3.46 година след 72 год на 5.3.2018 Путин нападна Англия с хим. оръжие.
73
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма снимки за да държат в шах руските убийци. Сега не знаят какво точно да лъжат. Не знаят дали са живи или умрели. Не знаят дали ли са някакви показания или не са дали. На хитрата руска сврака и го нацепиха между двата крака.
72
2
 
20
 
! Отговори
@ преди 6 години
Русия и Путин дразнят безмерно водещите "демокрации" в света, мислеха доскоро че са я поставили на колене, ще си инсталират някой пияница и ще си грабят на воля. Малшанс, някак проспаха един дребен полковник от КГБ да дойде на власт. Подозирам че заради ръст и външност са се подсмихвали из Ми-6 и ЦРУ. Е, сега не се смеят.Този двоен агент е предал страната си. Заслужава да умре. Само че досега едно доказателство не сме видели. Навремето така и нас обвиниха за стрелбата по Папата.
71
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
горките англичани останаха само с джеймс бонд и джони инглиш (мистър бийн). отровиха всичкото им двоен агент :)
70
1
 
19
 
! Отговори
моята хипотеза преди 6 години
е че шпионина е отровен от "полицая", който "първи" ги е "отров...пардон открил". Други пострадали няма, нали?
69
2
 
38
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Ако Кремъл е искал смъртта му,са можели да го убият по всяко време по-много по-лесни начини...Да бъде убит с руски отровен газ обаче,ще хвърли вината именно на Кремъл.В Пентагона се престараха
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С наши калашници изтрепаа сума народ в Сирия-е сега ние ли сме ги изтрепали ?? А за изневяра и предателство-прошка НЕМА !
67
36
 
3
 
! Отговори
руска канибал преди 6 години
"Руският депутат Андрей Луговой пита защо все още няма снимка на отровения Скрипал и дъщеря му."-Ама извратени са тези руснаци. Снимките в хола в рамки ли ще ги сложи? Още малко ще искат да им резнат и по един бут за барбекю....
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не подценявайте и пр......та на Бако !Тя е най................ !
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрипал е отровен от измислиците на англичаните и от смъртоносната пръ...д..нq на Боби Джонсън, Тереза Мей и най-яката, тази на английската кралица! Може и Тръмпи да е изпуснал малко от своята во...nq!....ahahahahahahaaaaaa
64
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защо още няма снимка на отровения Скрипал"?-Ами сигурно защото нищо му няма.Колкото повече от ЕС атакуват руснаците,толкова повече се консолидират.Путин може да спечели и с 80% на изборите.Англичаните да дадат доказателства за руска намеса,а не да хвърлят кьорфишеци.Смешници,убиха си принцесата на народа,а сега търсят под вола теле.Въпросът е какъв интерес имат от всичко това?
63
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех не е достатъчно да си богат и да лъжеш и да мажеш, няма как да затриеш акъла на милиони хора. Защо никой от създателите на тази глупост не се замисли, Скрипал е бил в ръцете на КГБ, БИЛ е ДОРИ в РУСКИ ЗАТВОР ГОДИНИ. защо според Вас тогава не е УМРЯЛ от сърдечен удар, не е се спънал по стъпалата, не е настинал. Просто никой не е искал да го убива!!!Защо все във Великобритания умират руските шпиони?Защо една калпава Аржентина опази нацистите от МОСАД, аUK не може да опази своите шпиони у дома?
62
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките ингилизи,съжалявам ги.Те завалиите си мислят,че все още си имат работи с разните му там индианци,аборигени,нигри и всякакъв вид ***.Ама простено им е.Те са известни традиционалисти и трудно влизат в крак със съвремието.Скоро обаче ще узреят за жестоката истина.А тя е,че вече ги няма колониите от които крадяха на воля природни богатства и продаваха местното население в робство,няма ги великите морски завоевания,няма го и капитан Флинт с морските грабежи.Има една непобедима РУСИЯ.
61
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото истината не е важна за пропагандата. Справка епруветката на Пауъл.