Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?

От състоянието на руската икономика ще зависи новият мандат на руския президент
17 мар 2018 21:26, Екип на Investor.bg
348
Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?
Снимка: Архив, Reuters

Приближавайки се към четвърти мандат след изборите на 18 март, руският президент Владимир Путин черпи в своя полза от дълбокия кладенец на народната подкрепа, базирана на два основни фактора – огромния ръст в стандарта на живот в страната по време на неговите 18 години на власт и триумфалното завръщане на Русия на световната сцена.

В момента Русия е във висшата лига на световните страни, но колко дълго ще продължи това?

Подготвяйки се за следващия си шестгодишен мандат – който би могъл да бъде и последен, като се има предвид конституционните ограничения и възрастта на президента (65 г.), Путин се изправя пред заплахи за своите икономически обещания и геополитически амбиции, пише Bloomberg в свой материал.

"Путин се справя добре в краткосрочен план, но дългосрочните разходи растат", посочва Марк Галеоти, водещ експерт по въпросите на Русия и изследовател към Института по международни отношения в Прага.
"Империите струват пари. Въпросът е дали Путин може да си го позволи", допълва той.

Цените на петрола се увеличиха в годините след идването на власт на Путин през 2000 г., давайки тласък на икономическия ръст, който трансформира Русия. Милиони се измъкнаха от бедността, а още повече хора вкусиха за първи път живота на средната класа. Продажбите на всичко – от нови коли до телевизори, отбелязаха бум, а западни компании като Ford и Ikea изпълниха пазара. В същото време увеличените правителствени разходи за здравна грижа помогнаха за обръщането на тенденцията с намаляващата продължителност на живота.

Този ръст обаче вече дава признаци за застой. Москва беше ударена през 2014 г. от ниските цени на петрола и западните санкции заради анексирането на полуостров Крим и украинския конфликт. Русия обаче не можа да надскочи зависимостта от петрол и други природни ресурси. Санкциите, които спряха достъпа до западни капитали и технологии, само направиха нещата по-зле, като според някои изчисления са коствали до един процентен пункт от растежа. На този фон рублата също се срина, отразявайки се върху достъпността на вносните стоки или пътуванията в чужбина.

Американските санкции ще останат в сила "поне докато Путин е на власт", предвижда Андрей Кортунов, ръководител на изследователската група Руски съвет за международни отношения.

Добрата новина обаче е, че отслабената икономика помогна на централната банка да доведе инфлацията до рекордно ниски стойности, като наскоро кредитният рейтинг на Русия успя да излезе от графата "боклук" благодарение на стриктните бюджетни политики на Путин.

Русия обаче може да се окаже, че върви по стъпките на Аржентина, която беше сред десетте най-големи икономики в началото на миналия век благодарение на растящия си износ на стоки за широко потребление, а сега не влиза и в челната двайсетица.

"Ако Русия не направи нещо, ни очаква същата съдба", смята Игор Юргенс, бивш президентски съветник и вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Сред плановете на правителството са намаляване на разходите за отбрана, пренасочвайки средства към пренебрегвани сектори като пътища и инфраструктура. В своя реч по-рано този месец президентът обеща 50-процентно увеличение на доходите на глава от населението до средата на следващото десетилетие, ангажирайки се с превръщането на Русия в една от петте водещи световни икономики. Но дори според руската централна банка това няма как да стане без мащабни икономически реформи.

Икономическите затруднения на Путин обаче изглежда не вредят на неговия глобален апетит. Той показа, че може да прави големи геополитически изненади като намесата в американските президентски избори през 2016 г. или операцията от 2015 г. в Сирия, като и двете бяха осъществени без големи разходи. "Тази страна не трябва да бъде подценявана", категоричен е Дмитрий Тернин, ръководител на Carnegie Moscow Center. Въпреки това той допълва, че ако руснаците решат, че могат отново да бъдат като Съветския съюз или трябва да се съревновават със САЩ или Китай, са загубени.

Американският президент Доналд Тръмп все още не е отговорил на надеждите на Кремъл за затопляне на отношенията. Но дори само катаклизмите, които той причини в американската външна политика и отношения с близките съюзници, създадоха повече възможности за Москва в световен план. В същото време слуховете, че намеса на Кремъл може да е допринесла за избирането на Тръмп, отслабиха позициите на американския президент.

Дали Путин ще успее да се възползва от дадените му шансове все повече ще зависи от това дали ще може да върне икономиката отново на скорост.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
9
 
11
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 6 години
Русия е утайката на човешкият род. Там са главно ***, алкохолици, содомисти, канибали, садисти. Затворите им са пълни с идЕоти които не знаят защо са на този свят! Просто такъв бардак няма!! Това трябва да се знае!
168
3
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Двама се карат - Китай печели !Разберете, докато е време.
167
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да те е страх да хапнеш и пийнеш в Раша , не знаеш какво има в чая
166
9
 
15
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
УСПЕХ на изборите Владимир!Всички те обичат в Русия, те си знаят защо.Ти вдигна Русия на крака, затова всички на запад са бесни.Не могат да контролират целия свят и са побеснели, хапят като за последно....А 90-те години мислеха, че запада остана единствен господар.
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до1234,МНОГО ДОБРЕ СИ СЕ ОПИСАЛ ***!!!
164
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина стана жалък сайта,аз от десет години го чета и само тук пиша и виждам за какво банират,виждам и какви коментари НЕ СЕ трият,сайта се напълни с болшевики!Ще го съсипете и него,вижте Блиц,дъно на дъното и като спрете да драската там търчите тук!
163
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България НИКОГА, НИКОГА не е била с по-добър стандарт и българите НИКОГА,АМА НИКОГА сравнени с НАЙ-РАЗВИТИТЕ страни не са били по-богати и по-близо до тях!Набийте си го в главите червенушки и ако не бяхте вие къде ли щяхме да сме??Само да ВИ СВЕТНА както казва Деса Радева че преди 10 години разликата между българска и гръцка средни заплати е десет 10 пъти А ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА Е 40% или малко повече!!Защото и стандарт на кредит не е за хвалба!Засрамете след всичко което ни причинихте бе другари.
162
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле колко платени *** гербееерасти джеендърипо-жалки и от Плевнелиевколко жалък сайт стана
161
1
 
2
 
! Отговори
заблудени оФци преди 6 години
До ognyanzЧУШКОПЕКА
160
5
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
САЩ дават ли визи на *** ?!Дават ли ?
159
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 194: Напиши една реална технология, от която сме спечелили, че не се сещам за такава.
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю някои по-запозанти казват че американските централи са американски КОЛКОТО Е АМЕРИКАНСКИ ГАЗПРОМ??Ти как мислиш??
157
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСАЩ ДАДЕ НА БЪЛГАРИЯ РЕАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 29 ГОДИНИ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ БЪЛГАРИЯ ЖИВНА. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ, САЩ ПОИСКА ДА ПОМОГНЕ НО БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПРЕЦАКАХА НЕЩАТА, НО САЩ ВСЕ ПАК ЩЕ ПОМОГНЕ НА БЪЛГАРИЯ.
156
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен186България има приятели и те и отпускат кредитИ яко скубят всичко живо !
155
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРусия от какво има нужда, не е наша работа. Русия не може да прави дори основни разплащания в собствената си валута.
154
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като не може България да предложи нищо що са се вкопчили в нас като кърлежи и всяка година искат милиарди евро данък просия,защо не ни оставят на мира ами искат и да ги обичаме НАСИЛА за никога неслучило се имагенерно освобождение!?Защо се преселват десетки хиляди вече тука??Защото и ние имаме жито може би?Що се отнася до гърчовете,ЧОВЕКО КРЕМЛОФИЛЕ СТРАШНОТО Е ЧЕ СЕ ГЪРЧАТ РУСНАЦИТЕ и бабушките по безкрайната пустош!Там не е като тука!Огромни разстояния,кой ще ти помогне само Господ.
153
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен180САЩ ДАДЕ НА БЪЛГАРИЯ РЕАЛНИ ТЕХНОЛОГИИКога бе, като спря енергийните ни проекти, скубе яко пари с американските централи ли? За тебе може вафли "сникърс" да са голяма технология , но тя беше реалност по нашите заводи. Да ти е честита *** технологията и дано синът ти доведе зет , а дъщеря ти снаха!!!
152
3
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
България днес е в положение - на гол тумбак, чиФте пищови.
151
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа, България има приятели и те и отпускат кредит когато е нужно. А не и помагат с лозунги и братски пожелания.
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългария може да предложи на Русия заплащане в евро и долари, защото и Русия има нужда от пари.