Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова

На митинг в Кишинев: Живеем според волята на Сталин и Хитлер
25 мар 2018 18:01, Анисия Иванова
181
Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова
Архив: Reuters

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват "в най-кратък срок" за обединение на двете страни, съобщават Медиафакс и информационният сайт Зиаре.

Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в Кишинев, като скандираха лозунги "Обединение" и "Долу границата между братя" и пееха патриотични песни, както и химните на двете страни.

Траян Бъсеску призова от трибуната парламентите на Румъния и Молдова да гласуват за обединение на двете страни, като подчерта, че "живеем според волята на Сталин и Хитлер, живеем според омразния пакт Рибентроп-Молотов".

"Призоваваме парламентите в Букурещ и Кишинев във възможно най-кратък срок в чест на Стогодишнината да гласуват отново за обединение", заяви Бъсеску, като добави, че "това е въпрос на национално достойнство (...) Молдова е част от Румъния, молдовците са граждани на Румъния".

Бившият държавен глава, настоящ лидер на Партия Народно движение и почетен председател на молдовската Партия на националното единство, е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.

Митингът, който започна в 12.00 часа, е организиран от унионистки групи (подкрепящи обединението на Румъния и Молдова), като от молдовска стана се включиха Партията на националното единство, Либералната партия, Национално-либералната партия и Либерално-демократическата партия. Поканени бяха и кметовете на над 100 населени места в Молдова, които подписаха декларация за обединение с Румъния.

В митинга се включиха също Лудовик Орбан, председател на най-голямата опозиционна сила в Румъния - Национално-либералната партия, както и лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Дан Барна, който е придружен от делегация от парламентаристи.

Дан Барна заяви от трибуната, че мястото на Молдова е в Европейския съюз.

"Мисля, че мястото на Бесарабия, мястото на Молдова и на Румъния е в Европейския съюз. Знам, че за вас последните години обезсърчиха тази посока, но през 1914 г. идеята за обединението дори не съществуваше, а след четири години, през 1918 г., историческото чудо се случи", заяви опозиционният лидер, като подчерта, че "надеждата и вярата са най-мощният двигател".

Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия отправиха редица послания срещу унионисткото движение в последно време, посочва Зиаре. 

"Мисля, че опасност номер едно сега за Република Молдова е всичко, което правят унионистите. (...) Унионистите са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се опитват да отцепят част от страната, а унионистите искат да я вземат цялата", подчерта Додон.

Той обвини румънския парламент в "агресивна политика" и подчерта, че 70 процента от молдовците са против обединение с Румъния. Додон предупреди, че отношенията между Молдова и Румъния може да станат като тези между Украйна и Русия.

В края на днешния митинг, в който според организаторите са участвали около 100 000 души, беше прочетена прокламация, в която се призовава на тържественото заседание в Букурещ на 27 март 2018 г. румънският парламент да приеме решение, "чрез което да се включи в националната реинтеграция с мирните средства на парламентарната демокрация, в рамките на конституцията на Румъния и съгласно международното право".

На 27 март, датата, на която е гласувано обединението на Бесарабия и Румъния, в Букурещ ще бъде организирано тържествено заседание на двете камари на румънския парламент, на което ще присъстват редица официални представители от Румъния, както и парламентарна и правителствена делегация от Молдова. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците и без това много са се разширили и не е добре за нас ,да имаме още по-голям северен съсед!Румънците после ще поискат и северна Буковина от Украйна и територии от Сърбия ,където реално има около милион власи и от нас ще гледат да вземат нещо,постояно ,,мелят" за Балчик и морето!
98
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой да не си прави илюзии. Траян Басеску настоява за денонсирането от Румъния на пакта ***-Рибентроп. След това в румънската преса се говори ,че ще бъде поставен въпроса за връщането на Румъния от нас на Южна Добруджа. Румънците изпълняват старата си националистическа идея за Румъния маре /велика Румъния/. Уверявам ви, че с техния национализъм ще имаме проблеми. В старата ДС една от линиите на работа бе румънски национализъм и бе активна.
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Бъсеску може да иска, но какво ще каже господин Путин е по важно. Освен това в Молдова има много българи напуснали България през 1850 -52 г. и по късно, има много кипни български села. В Молдова българите се славят като най работливи, селата им подредени и чисти. Тех дали са ги питали.
96
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
<html><body>3 март 1918 г. Русия е принудена да подпише най-унизителния мирен договор в историята си Брест-Литовския мирен договор. ПРЕД ПОБЕДИТЕЛЯ БЪЛГАРИЯ!!! С този договор от лапите на руския империализъм се откопчват и получават независимост Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Беларус, Украйна, Грузия и Армения. Над 1 милион квадратни километра са откъснати от империята , а последиците от този договор, както и процесите, породени от него може да ги видим и днес.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към България ли ще се обединят?
94
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До ВладокНе ни трябва да си присъединяваме Сев. Добруджа. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
The March 15th, 500k strong, Freedom March in Budapest, Hungary ends with epic Viktor Orban speech.На 15 март, половин милион излязоха в Будапеща, Унгария на марша на свободата, завършвил с епична реч на Виктор Орбан.Гледайте го на тубата да видите какво е патриотизъм единство и любов към народа и отечеството си.Това което за съжаление ние нямаме и няма да имаме. Уважение към Унгарците отхвърлящи робството което ние прегърнахме с широки обятия
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 108,в Бесарабия живеят много българи,размяна на население-правено е неведнъж.
91
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А новоизмислените в средата на 19 век т.н. румънци ще върнат ли Трансилвания на Унгария и как така ЗА КОСОВО НЕ МОЖЕ А ЗА ВЛАСИТЕ МОЖЕ??Много нещо насериозно са се взели ВЛАСИТЕ!!Тая държава те я дължат на французите на които измислените т.н. румънци а.к.а власи успяха да им вменят родственост защото били потомци на римляни/романи/хахахахахаха!!За Северна Добруджа не казвам нищо защото няма кой да повдигне темата!
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БУДИСТВ следващия си живот ще бъдеш овца... ако е възможно да си едно и също нещо два пъти поред.
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116 Будист нещо си противоречиш!Хем имало ад за грешници,хем имало прераждане ,доколкото знам и в животни и растения!
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110 както искаха от нас Силистра и Добрич и ни нападнаха в 1913 г.
87
3
 
16
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ще се обединят ама в някое друго столетие, пък и едни зелени и мн вежливи човечета няма да го допуснат :)
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 105Искаш да кажеш лозанския договор, а Лозен се село. Лозенград е Къркларе.
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 110 Будист Значи 1'8млрда хора били будисти и индуисти!!Бреии, не съм вервал ,че има толкова много ЗАБЛУДЕНИ хора!
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 98 Как виждаш България да може да върне северна Добруджа ,в която дали има и 1000българи,но затова пък има АЕЦ,,Черна вода",500 хилядения град Констанца с пристанище по-голямо от Варнеското и Бургаско взети заедно!
83
6
 
20
 
! Отговори
АГЕНТ АЛБЕРТ преди 6 години
Англичаните са врагове на Россия..Бях в Англия 3 години, пълно е с литовци, поляци, руманцу и некакви руско-говорещи от Украйна--ВСЕ АНТИ-РУСКИ !ТЕЗИ АНГЛИЧАНИ СЕ ИМАТ ЗА БРИТАНЦИ...А ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА Е, ЧЕ СА НАВЛЕЦИ И НАТРАПНИЦИ ОТ 5 И 6 ВЕК НА АЛБИОНА..ИСТИНСКИТЕ БРИТАНЦИ СА САМО ИРЛАНДЦИРЕ И УЕЛСЦИТЕ, и техният оцелял език.Дори шотландците са 50/50 смес, защото половината са от норвего-датски оригин. като англите, другата половина са от местните келти - каледонците .
82
0
 
5
 
! Отговори
Владок преди 6 години
92,от тия,които си изброил единствено Велика България е съществувала!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2023 изтича Лозенградският мирен договор .
80
9
 
8
 
! Отговори
точка преди 6 години
Траян Бъсеску: Молдова е в духовните граници на Румъния!