Британски министър: Жалкият червей Асандж да се предаде!

Той живее в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г.
28 мар 2018 08:30, Елка Василева
93
Британски министър: Жалкият червей Асандж да се предаде!
Джулиан Асандж. Снимка: архив, Reuters

Джулиан Асандж беше наречен "жалък нищожен червей" от държавния министър в британското министерство на външните работи Алън Дънкан, според когото основателят на "Уикилийкс" трябва да напусне еквадорското посолство в Лондон и да се предаде на британското правосъдие, предаде Ройтерс.

От юни 2012 г. Асандж живее в посолството, след като отиде там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където да бъде разпитван заради обвинения в сексуални посегателства, които той отрича.

През май миналата година шведското разследване беше прекратено, но срещу Асандж, който се намираше под гаранция, когато отиде в посолството, има издадена заповед за арест от британските власти за нарушаване на условията на гаранцията и тя следва да бъде изпълнена, ако той излезе извън пределите на дипломатическата мисия.

"Голямо съжаление буди фактът, че Джулиан Асандж все още е в еквадорското посолство", каза Дънкан в отговор на въпрос за Асандж по време на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на общините. "Крайно време е този жалък нищожен червей да излезе от посолството и да се предаде на британското правосъдие."

Засега Асандж не е отговорил на запитване за коментар, изпратено му на имейл адрес, който често използва, за да разпространява съобщения до медиите.

Той твърди, че обвиненията в сексуални посегателства в Швеция са безпочвени и че истинската причина за проблемите му е фактът, че сайтът "Уикилийкс" е публикувал американски дипломатически и военни тайни. Асандж се опасява, че ако се предаде, това ще доведе до екстрадирането му в САЩ.

Той гледа на себе си като на жертва на произвол, при който според него на практика е държан под стража в еквадорското посолство - описание на ситуацията, което британските власти отхвърлят, заявявайки, че той доброволно е отишъл там и може да си тръгне, когато поиска, ако е готов да понесе последствията от действията си.

Миналия месец британски съд отказа да прекрати делото срещу Асандж за нарушаването на гаранцията и заяви в мотивите си, че той е "човек, който иска да диктува свои условия на правосъдието".

През октомври 2015 г. британската полиция изтегли постоянните си постове пред посолството, но заяви, че ще продължи да действа, за да арестува Асандж, ако той напусне сградата, само че този път "под прикритие". Тогава полицията каза, че за охрана около посолството са били похарчени около 12,6 милиона британски лири.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
22
 
! Отговори
Чешански министър преди 6 години
Жалкият Терез Змей да си отреже една от трите глави.
54
39
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки изгонен руски шпионин намаля вероятността за терористичен акт в съответната страна с няколко процента. Руския шпионаж е принципала на световния тероризъм.
53
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкритият руски шпионин Асандж е бита карта, повече не става за вършене на кремълски поръчки. Той е труп за Русия, скоро ще му видят сметката.
52
1
 
33
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
Отзоваване на дипломати - поредния акт на безсилие пред мощта на Русия. Жааалка, жаааалка работа...
51
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е пътник, забъркали са му "Новичок"
50
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Появиха се нови лафове - лъже като британски премиер, обижда като английски министър!
49
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОруелВярно е, с една малка поправка. Това са същите стари фашисти, които се присъединиха към победителя във ВСВ - СССР. Англосаксът спонсорира третия райх и удобно си затваряше очите пред фактите, че Хитлер подготвя война. Ако войната се беше развила друго яче, щяха да са на страната на Германия и щяха да премахнат Хитлер в удобен момент. Англосаксът винаги е воювал с чужди ръце и сега е същото - справка Ислямска Държава, талибаните и подобни.
48
32
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно заповедта от Кремъл към слугите му е да се плюе съсредоточено срещу Обединеното Кралство.Вчера се чудеха великите руски умове с какво да накажат Англия, но ето че измислиха с храчене и плюене по всичко английско.
47
35
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос към защитниците на Асандж.Жертвите в Кемерово са:А) 64 както казва светилото в броенето Путин?Б) 364 както казват съгражданите на жертвите?Отговора на този въпрос ще ви покаже доколко сте искрени и по отношение на Асандж.
46
0
 
32
 
! Отговори
Българина преди 6 години
С други думи Червея Асандж да се предаде на цру или ще го убием като Скрипал и ще обвиним руснаците и ще наложим още санкции, в краен случай ще нападнем Русия с джендърската си армия от фондации, щото ракети нямаме! Да ви е а май ката нещастна соросо гадна!
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"за екстрадиране в Швеция за извършено изнасилване на малолетна"Е, вярно, не е от близкия изток Асанж, за да му е разрешено да "изнасилва" в Швеция. А и нали ги видяхме ***-мендърите там, напила се, преспала с него доброволно, станала на сутринта с Д-то нагоре и се сетила - "изнасилили" я. Специално в случая с Асанж - платили и да дрънка неумности.
44
1
 
23
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Истеричните реакции на британската върхушка говорят за як страх от Русия. Путин измете ислямските агенти на САЩ и Пчб в Сирия, барабар с инструкторите им. Особено в Източна Гута са дали фира стотина американци, англичани, французи и израелци. Москва налага нов ред на земята, дами, медали и джендараци!
43
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Ти май не четеш - разследването е прекратено в Швеция още миналата година като недоказано. Ама кой знае защо, англичаните напират да го арестуват. Ако той е червей, питам какъв е бившият им министър председател, който разруши Ирак, щото имал атомно оръжие!? После се извини с половин уста... Да се извиниш за избити деца и съсипани животи, за целия хаос! Отврат...
42
0
 
22
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Новите фашисти се надигат!
41
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Не чуствате ли товаршчи русофили, че злоупотребявате с фразата на товариш Лавров "имате ли доказателства". В днешно време тази фраза се превърна в последното убежище на меpзавците.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А жалката Тери да покаже най-накрая доказателствата за отравянето на Скрипал!
39
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И вие откъде знаете кой какво прави, имате ли доказателства или повтаряте под диктовката на британските си "учители" ?! :)
38
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асандж е много опасен и за руския шпионаж, защото в един момент може да реши да говори и за руснаците, как са го вербували с какво са го заплашвали, как са му подавали материалите и т.н. Затова мисля че съвсем скоро ще го ликвидират самите руснаци, ще прочетем някоя сутрин че Асандж е починал в съня си от сърдечен удар в еквадорското посолство в Лондон, както почина и товариш Чуркин в Ню Йорк преди година и нещо.
37
1
 
34
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Добре, че е някой червей да хвърли светлина върху истинските лица на тия ***.. Ясно е кои са безгръбначни, подли и лицемерни гадове и техните документи го потвърждават.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти от злоба обиждаш, също като британския министър.... :)