Facebook съзнавал отдавна проблемите си. Е, и?

През 2016 г. шеф предупредил за растежа на "всяка цена", но...
30 мар 2018 11:20, Бойчо Попов
14
Facebook съзнавал отдавна проблемите си. Е, и?
снимка: Ройтерс

Вътрешен документ от 2016 г., написан от директор на Facebook и свързан с културата на компанията да расте на всяка цена, обяснява негативните последствия от това върху социалната мрежа – като посочва дори опасността от смъртни случаи и терористични атаки. Но всичко това не е било достатъчно силна причина, за да се откаже Facebook от целта си да свързва хората един с друг, пише в свой анализ Bloomberg.

Социалната мрежа прекара последната година, отговаряйки на редица кризи, включително разпространяването на дезинформация, манипулация, видеа с насилие, расистко съдържание, а през последните седмици и скандал с опазването на личните данни. Във всеки от случаите компанията отговори, като посочваше, че ще разгледа проблема и ще се коригира, така че да е по-добра в бъдеще.

В бележката, с която разполага Buzzfeed News, наречена „The Ugly”, дългогодишният директор Андрю Босуърт обяснява, че Facebook вярва, че си заслужава да поема рискове, за да расте, и това е така заради по-голямата цел – да свързва хората по целия свят.

„Ето защо всяко нещо, което правим в името на растежа, е оправдано“, пише Босуърт. „Всички съмнителни практики за импротиране на контакти. Всичко, което помага на хората да останат по-лесно откриваеми от приятели. Цялата работа, която вършим, за да вкараме повече комуникация. Работа, която вероятно ще трябва да свършим и в Китай някой ден“.

"Това може да е лошо, ако има негативно влияние. Може да коства човешки живот, ако някой бъде изложен на насилие. Може някой да умре в терористична атака, координирана в нашите инструменти“, допълва директорът.

В отговор Босуърт заяви днес в Twitter, че не е бил съгласен с всичко това, когато е публикувал текста, нито е съгласен с него сега. По думите му той се е опитвал да хвърли повече светлина върху въпроси, които са неприятни за обсъждане, но са ключова част от изграждането на продуктите.

Във втори туит Босуърт отговори на въпроси за това защо е написал бележката, като каза, че тя е „имала за цел да бъде провокативна. Това беше едно от най-необичайните неща, които съм писал вътре в компанията и последвалото разискване на въпроса помогна за оформянето на нашите предложения по-добре“.

В резултат от изтичането на този вътрешен документ, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че според него Босуърт е талантлив лидер, който казва много провокативни неща.

„Това беше едно от тези, с които повечето хора във Facebook, включително и аз, категорично не се съгласихме. Никога не сме вярвали, че целта оправдава средствата“, обяви Зукърбърг. 

Още подобни коментари четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си богат глупав и завистлив нещно време е да си на модa това приятелю се питам често човешкото отношение дее при любовника
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелю намерила така каквото господ дал на такива и зел ми свестен мъж има любовника кои знае чиие
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък брат една класа да си слуга на някои *** да е здрава и все така да я кара а и.нечестит имен ден от мен
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е може да не съм от класата на някои под мен *** не пречи да съм човек а на тая много им здраве на класата да им проблемите
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че някой се опитва да внуши на американците, че те не са виновни за избора на Тръмп е нонсенс. Те си го избраха напълно осъзнато и със знанието за последствията. Сега на Тръмп му остава да свърши това, за което го избраха американците, а именно на унищожи демократите като политическо същество. Ако не успее, то поне да отслаби значително влиянието им в държавните структури на САЩ. Вероятно ще успее за един мандат.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка онлайн медия използва методи за таргетиране на рекламата. Това са си методи на социален инженеринг и манипулация. Демократите в кампанията си използваха толкова много от това, че вероятно някой е станал милярдер. Сега търсят как да оправдаят загубата си. А истината е, че вота не беше за Тръмп, а против политиките на демократите. И против Хилъри. И против убийствения и феминизъм с лицемерието му. Американския народ не е глупав. Осъзнава прекрасно какво става.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай тъппия шпионски клюкарник. Новичок за Цукърберг.
5
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Съгласен!!!Да !!! И интернет също.Много по спокойно ще си живеем както си беше,а някои ще се хванат и на работа.А ти как ще я караш,без да можеш да си попържаш на воля?
4
6
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Глупости! Сега пък Фейсбук ви е виновен за тъпотата ви! Предупреждават ли ви, че еди какво си ще има достъп? Предупреждават ви! Съгласявате ли се? Съгласявате се! Тогава защо мрънкате после? Има ли копче подай сигнал? Има! Използвате ли го? Не? Защо мрънкате тогава? Аз ако видя расизъм, насилие над хора и животни и други подобни веднага подавам сигнал! Питат ли ви може ли да използваме данните? Питат ви! Съгласявате ли се? Да? Тогава защо мрънкате? Тероризъм може да се пръкне навсякъде!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтрих си профила преди доста време
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ли му на някой?
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига с тоя дрисбук време е да го затрият