Във възход или в криза е турската икономика при Ердоган?

Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари
Обновена: 31 мар 2018 14:34 | 31 мар 2018 14:32, Елка Василева
101
Във възход или в криза е турската икономика при Ердоган?
Снимка: архив, Reuters

Разминаването е пълно: президентът Реджеп Ердоган смята, че турската икономика е във възход, но финансовите експерти са на друго мнение - те говорят за криза. Кой е прав?

И нямат край проблемите на турската лира: от месеци, даже години, турската валута бележи рекордни спадове. При това толкова, че финансовите пазари вече нямат доверие в турската икономика, пише Дойче веле.

Рейтинговите агенции виждат опасност от финансова криза и постоянно понижават бонитета на страната на Ердоган. За най-голямата сред тях - Муудис - държавните облигации на Турция са само хартийки.

А какво прави Ердоган? Той продължава да се държи като султан-автократ. Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.

В края на миналата седмица турската лира достигна нов отрицателен рекорд спрямо еврото и долара: един долар се разменяше за над четири лири, а спрямо еврото курсът достигна 4,98 лири. Казано иначе: ако преди 10 години турската лира струваше 50 евроцента, преди 3 години курсът ѝ беше паднал до 35 евроцента, а днес се разменя само за 20 евроцента.

Последното обезценяване от миналата седмица до известна степен обаче не беше чисто турски проблем, защото финансовият свят наблюдаваше загрижено размяната на удари между САЩ и Китай. Страхът от евентуална търговска война отблъсква инвеститорите от рискови инвестиции, към които спада и турската лира.

Това даде основание на анализаторите от Комерцбанк да определят лирата като "горещ картоф". Преди всичко японските инвеститори се освобождават от позициите си в турски лири, твърди валутният експерт от консултанската фирма DNG Фатих Керестечи. Известно е, че много японци влагат парите си не в Япония, а в страни с по-високи лихви. От гледна точка на опасността от евентуална търговска война сега те изтеглят парите си.

Турция е затънала в дългове

Чемил Ертем, който е един от съветниците на Ердоган, гледа на нещата съвършено различно. Той дори се съмнява, че един долар се разменя за повече от 4 турски лири. "Говори се, че курсът е надхвърлил четири лири. Това не е вярно", заяви той за турската телевизия.

Факт е, че инфлацията в Турция е висока и представлява бреме за населението. Освен това страната живее доста над възможностите си и внася значително повече стоки, отколкото изнася. Ситуацията се усложни допълнително, тъй ката намаляха приходите от туризма, а вносът на петрол поскъпна след покачването на цените на световнитe пазари. Към това се прибавя и фактът, че петролните сделки се заплащат в долари. На всичкото отгоре Турция има огромни външни дългове и ако лихвите в САЩ, и не само, се покачат, страната ще бъде застрашена от икономически колапс.

Измисленият свят на Ердоган

Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари. В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. А това показва, че инвеститорите оценяват тези сделки като рискови.

За парите са важни само фактите, финансовите пазари не се интересуват от дипломация. И докато чуждите политици са длъжни да внимават какво и как да говорят с Турция, рейтинговите агенции казват всичко в прав текст. Муудис, например, критикува растящата ерозия на политическите институции, които забавят реформите. Анализаторите на агенцията посочват, че политиката е сложила ръка върху съдилищата и Централната банка, която би трябвало да се бори с високата инфлация, като вдигне лихвите. В измисления свят на Ердоган обаче това е точно обратното: турският президент вярва, че инфлацията може да бъде овладяна чрез намаляване на лихвите.

Парите продължават да текат

Ердоган обаче може да си позволи да мисли така. Защото от Европа продължават да текат пари към Анкара. Съвсем наскоро ЕК одобри отпускането на втори транш от 3 милиарда евро по споразумението за бежанците от 2016. Трите милиарда от първия транш вече са преведени. ЕС изрично подчертава, че тези пари не са предназначени за Турция, а за трите милиона бежанци.

Към това трябва да прибавим и т.нар. "предприсъединителни помощи". За периода от 2007 до 2020 година тази сума възлиза на девет милиарда евро. Затова и Ердоган повтори на срещата във Варна, че държи твърдо на присъединяването на Турция към ЕС. Той обаче не спомена малката сума от около 80 милиона евро, които му предостави ЕС за охрана на границите.

Журналистическо разследване на списание "Шпигел" и други европейски медии установи, че с тези пари, между другото, е била финансирана покупката на бронирани военни машини.

 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 9 месеца
Турция в момента е във война.Това -как мислите-дали се отразява на икономиката?
79
6
 
8
 
! Отговори
Касапин от К-ли преди 9 месеца
Когато Ердоган махна нулите от турската лира тогава те наистина имаха стабилна валута и силна икономика ,преди не смогвахе със поръчките на изселниците,цели агнета телета и шолл искаха и купуваха от най хубавато месо, а сега ако могат да си позволят да дойдат до Кърджали ,всички са на опашка пред баничкаря,защото парите стигат за няколко банички и евентуално и боза.Сега нашата надежда са гурбетчиите от западна Европа.
78
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Държава която е слаба може ли да воюва срещу западния империализъм в Сирия и Ирак,може ли да изхарчи 30 милиарда долара за изхранването на 4 милиона бежанци,може ли да поддържа 800 хилядна армия и 500 хилядна полиция,а видяхте ли кво е положението на германската армия плачевна
77
3
 
5
 
! Отговори
марко полов преди 9 месеца
До *** Османлийски ти май си от умните! браво, успял си да прочетеш: "...
нямат край проблемите на турската лира: от месеци, даже години,
турската валута бележи рекордни спадове. При това толкова, че
финансовите пазари вече нямат доверие в турската икономика, пише Дойче
веле."
голям *** си, щом си видял очевидното! :)
76
6
 
11
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Една даржава ако няма икономика как успя да завземе земи от Сирия и Ирак иии още еее. Просто и логично. Защо ние в Балгария нямаме армия.аз да ви кажа нямаме икономика и като нямаме умрелите американци ни пазят в нашата собствена даржава. Вече се сам Ява дали е нашата.
75
6
 
13
 
! Отговори
100 % TURK преди 9 месеца
Както знаем , Дойче веле е германска медиа ,а Германия е един от стожерите на европейската свобода на словото.
Изхождайки от това, към читателите на Dnеs bg , имам следния въпрос. ...
Не е ли вече същата свобода на словото , като инструмент за манипулациите на нечии среди , и до кога ще и се обръща внимание ?
74
6
 
18
 
! Отговори
100 % TURK преди 9 месеца
И още нещо.
Как може да се говори за криза в една държава, когато годишния и икономически растеж е 7.4 % , 6 от 10 те мега проекта по света са на нейна територия, чуждите инвеститори се събират и правят зрелищни търгове на нейна територия, ....
Турция е спонсор на МВФ , храни поне 3 милиона бежанци и в същото време воюва
Къде е кризата в тая държава ?
73
16
 
21
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 9 месеца
Имам чувството, че тази новина е написана от Дойче Веле! Прав ли съм, или съм прав?

Германците полудяват от възхода на Турция. Новото летище в Истанбул им бърка в здравето, защото след като бъде завършено, най-големият удар ще понесе германската пътническа авиация.
Бърка им в здравето, че Турция вече сериозно ги конкурира на пазара за оръжия.
Правят всичко възможно да спънат Турция, но ... веднъж Аллах каже ли ти "Yuru kulum!", няма сила, която да може да те спре! Я Аллах, бисмиллях!!
72
5
 
7
 
! Отговори
100 % TURK преди 9 месеца
В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. А това показва, че инвеститорите оценяват тези сделки като рискови.
----
Когато Дойче веле и Мудис се захванат с анти турска пропаганда, поне това да го обяснат....
Как ако един инвеститор е толкова неспокоен , ще си прави кефа да му се връщат парите с десетилетия ?
71
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пуйкия е държавата на ментетата.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Vie sigledayte vaste kocini ne mislete za turtsiya bastitevi danesa tursi
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Здрастиp--------------MNOGO SI SMESEN AKO GI NEMA EU INVESTITSIYITE KVO PROIZVEJDAT TIYA MUHOMORKI-----------IBRITSI I DARBUKI .
68
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пуйкистан е една голяма измама. "Икономиката" й се крепи на локум и въшки. Скоро и локум няма да произвеждат, ще си останат само с въшки.
67
4
 
10
 
! Отговори
No comment преди 9 месеца
Търговското салдо на Турция дори с България е отрицателно.Внасят повече,отколкото изнасят.За другите европейски държави да не говорим.
66
8
 
15
 
! Отговори
в Турция е ужас преди 9 месеца
Хората масово купуват долари, евро и злато за да се предпазят от инфлацията на турската лира ! Ако днес получиш заплата в турски лири и например с тях можеш да купиш 100 кг. агнешко месо , то утре със същите тези турски лири ще можеш да купиш 70 кг. агнешко месо ! Затова още докато получат заплати веднага ги превръщат в долари ,евро или купуват злато !
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Турчинн

...В Турция не е по-евтино....

Според тебе ли е по скъпо или евтино, с жена ми взимаме около 10 хиляди лири на месец, плащам 50 лири електричество 25 лири вода и 100 лири газ. Раздели умножи или каквото искаш направи само недей да злодееш.
64
10
 
8
 
! Отговори
От Гл. Редактор преди 9 месеца
С тази "новина" ръководството на сайта пожелава лекар с нож на всички турски тролове.
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скоро не са яли Меча ***.
Няма лошо. Никога не е късно да хапнат пак.
62
10
 
16
 
! Отговори
Фак търки! преди 9 месеца
Мноооого са добре пуйкарите, затова все напитрат да ходят в Германия, щото са мноооого добре. Добре, че поне ментета правят да имам какво да ядат. анадолски въшкари.
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЛИ? А-ХА! ЯСНО.