Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?

Как да се обясни, че Исус е ходил по вода? И че Моисей е разделил морето?
2 апр 2018 17:00,
110
Науката с(/у) Библията: Мит или истина е Христовото Възкресение?
Снимка: Reuters

Учените обичат да търсят обяснения за библейските чудеса. Например за Възкресението на Спасителя. Наистина ли Христос е възкръснал от мъртвите? Какво смята науката за това и убедително ли е нейното обяснение?

Едно от най-прочутите библейски чудеса е как Моисей разделил Червено море и спасил народа на израилтяните, като го превел по суша. Учените смятат, че такова разделяне може да бъде обяснено със законите на физиката: водата се е отдръпнала вследствие на силен източен ураганен вятър, който би могъл да образува проход през водата.

Друг пример е Потопът. Учените го обясняват с края на ледниковия период, причинил покачването на нивото на моретата и океаните. Разтопяването на глетчерите е скъсало ивица земя, отделяща Черно море, и това е предизвикало апокалиптично наводнение в района. Убедителни ли са тези обяснения?

Deutsche Welle търси отговорите в разговор с професора в католическия теологичен факултет на Рурския университет в Бохум и преподавател в катедрата "Нов завет" Томас Зьодинг.

Според него обясненията със законите на физиката са убедителни само отчасти.

Как обаче да се обясни, че Исус е ходил по водата? Някои учени предполагат, че всъщност е “ходил" по ледени блокове, които не са били видими от брега. Според тях причина за образуването на такива ледeни блокове преди 2000 години са могли да бъдат топли, солени извори във водата. В този смисъл измама ли е “ходенето по вода"?

"Твърди се дори, че Исус създавал илюзията, че ходи по водата, а всъщност крачел по каменни блокове. Или пък че използвал прикритието на сутрешната мъгла над Генисаретското езеро. Аз не вярвам в тези истории“, споделя Зьодинг.

Според него Библията трябва да се чете точно.

"В нея се казва, че на апостолите им се явила визия край езерото. Те са видели нещо. Явило им се е нещо, за което няма естествено обяснение. В езика на Библията това е т.нар. “явление". Това означава, че между Бог и човек има някаква комуникация. И това е нещо, което никой медик не може да обясни с медицината, никой физик - с физиката, и никой биолог – с биологията. Това е по същество въпрос на вярата. Теологията има задачата да пропагандира подобни теми като въпроси на вярата, и точно по тази причина аз съм много скептичен към всякакви научни опити за обяснение на тези явления“, казва теологът.

Как все пак той си обяснява Възкресението?

"Възкресението по начало е събитие, което надхвърля историческата сфера. Има хора, които са повярвали, че Исус Христос е възкръснал от мъртвите, и техните свидетелства са описани в Новия Завет. Повтарям: в Новия завет са описани свидетелства за това, а не самото възкръсване на Исус“, обяснява Зьодинг и допълва:

"В Ерусалим се намерили жени, които казали, че отишли до гроба, а той бил празен. И те не можели да си обяснят това. Но после един Божи глас им казал, че гробът е празен, защото Исус е възкръснал от мъртвите. Имало хора, които сметнали, че онези жени говорели небивалици. Но в крайна сметка възкръсналият се явил и на тях, а те го помислили за призрак. Но Исус ги заговорил, казал им: “Вижте ме добре. Аз съм Исус!"

Според учения това са двата най-важни момента: че гробът е бил намерен празен, за което естествено няма обяснение; и че възкръсналият се явява.

"Това показва, че Бог не е сключвал съюз с големите учени от онова време, а с обикновените хора, които са имали връзка с Бога. Това е от огромно значение, защото Бог живее в сърцата на хората“, категоричен е ученият.

Той признава, че възкръсването на Христос от мъртвите по дефиниция надхвърля границите на времето и пространството.

"И в този случай научното обяснение достига собствените си граници. Това не означава, разбира се, че трябва непременно да го отхвърляме“, смята още професорът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито един древен историк не споменава Христос летописите си.Подозрително е, откъдето и да го погледнеш...
66
11
 
7
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Що пък бог да е любов,ами ако е зло? На земята има много повече зло от колкото любов
65
5
 
20
 
! Отговори
строителен инженер преди 6 години
Много от вас бъркат понятията.Вярващ и религиозен са две съвсем различни неща.И аз съм предубеден спрямо историите в Библията ,но това не означава че не вярвам в Бог. Само че за мен Бог не представлява някакъв човек седнал на облаците ,които да ни наблюдава.За мен лично Бог е силата ,която кара природните закони да работят.Той е във всеки един жив организъм и по-скоро си го представям енергия.Бог е вярата в доброто.Ако мога да го опиша с 3 думи - изкуство(във всичките форми) , любов и наука.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия учени май са муслимани от анадола
63
3
 
1
 
! Отговори
цураники преди 6 години
може ли плодородето водата и земята да са ни направили от земя вода трева и царвица и всички имаме една плът и кръв
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията и библията са опит да се обясни света според тогавашните способности за анализ,Сега пък си имаме наука за тази работа, че е по добър инструмент няма спор.Но колко е точна броим до 10 защото имаме десет пръста,ако имахме 8 или 12 щяхме да броим по друг начин.Измерваме разстоянието в метри, просто защото някой е създал шаблон и е казал по този шаблон ще измерваме разстоянието и т.н
61
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едички злини на този свят идват от евреите.
60
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е толкова, колкото и Дядо Коледа. Айде стига джендърски глупости.
59
8
 
4
 
! Отговори
Чичо Тони преди 6 години
До 58. За да размишляваш кой какво губи или печели ако има или няма бог, първо трябва да дадеш дефиниция за бог. Що е то? Кой го е създал? Някой друг бог??? Как и къде се подвизава и как да се докаже твоята дефииция ако изобщо измислиш такава.
58
11
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ИЗЧУКАНИ ОТ ЕВРЕИТЕ "МОЗЪЦИ" , НЕ ПРАЗНУВАЙТЕ "ВЪЗКРЕСЕНИЕТО" - ПРАЗНУВАЙТЕ "ВЪЗНЕСЕНИЕТО" /КОЕТО В ПРЕВОД Е... " ФУК ДА ГО НЕМА "/ !!! АКО НЕ БЕШЕ "ИЗФУКАЛ" ...ИМАШЕ ДА СИ ГО РАЗПЪВАТ -РАЗПЪВАТ... !!! ГРЕХ ТУК-ГРЕХЧЕ ТАМ И РАЗПЪН -РАЗПАМ !?!? ИМА НАД 35 ХРИСТИЯНОВСКИ СЕКТИ ! ДОРИ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА "АТОМНИТЕ " НЕОАДВЕНТИСТИ !!!
57
8
 
26
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Ако бог съществува,той би трябвало да напъха повечето вярващи в ада и да вкара в рая много от атеистите. Когато религиозният човек върши някаква добрина,той очаква бог да го награди,което е лицемерие,а когато един атеист върши добрина не очаква нищо в замяна,което си е безкористност и човеколюбие.
56
7
 
15
 
! Отговори
аз преди 6 години
вярвам в таласъми и торбалан.
55
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е възкръснал - дали са му ***, напоен с упойващо вещество и е изпаднал в безсъзнание, което е подвело римските войници, че е мъртъв. После е занесен в гробница на Йосиф Ариматейски (негов сподвижник), откъдето е изваден, събуден и заедно с Мария Магдалена тайно заминава за Марсилия.
54
12
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Какво губи или печели атеиста и вярващия ако се окаже, че няма Бог - нищо!Какво губи или печели атеиста и вярващия ако се окаже че има Бог - атеиста губи всичко вярващия печели Вечноста.50 на 50 дами и г-да!Между другото едни от най-видните физици, биолози и матиматици не са отричали Божиественото начало.
53
17
 
12
 
! Отговори
Археангел Михаил преди 6 години
До АнонименБиблията е изопачено четиво за заблуда на масите !!!!!!
52
3
 
10
 
! Отговори
до х преди 6 години
Петокнижието/Тора включва - Създаването но Вселената, Живота и Човека- Историята на Праотците- Моисей и Законът- Пророците- Историята на царстватакъм тях прибавете Новия Завет и получавате Библията.Тълкованието на Словото Божие от Синедриона и равините е друго нещо.Една от основните причини за обезглавяването на Йоан Кръстител и разпятието на Христос и жестокото преследване на първите христиани на е, че те разобличеват фалшивато учение на книжниците и фарисеите!Ама, кой да чете...
51
10
 
8
 
! Отговори
Ташко преди 6 години
Всеки да си вярва в каквото иска, но не като църквата да налага своите идеи! Като си невеж, вярвай в Библията, това си е твое желание,но не изтъквай ниската си култура и необразованост, като влизаш в спор за това! Не трябва и другите да разбират колко си невеж, нито да им досаждаш за това!
50
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнството е измислено за да държи робите в подчинение. То е религия за роби.
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ е изгонил хората от Рая, защото е искал Рая само за себе си и е убил ангелите, които са се възпротивили на това прогонване. Първородният син на Господ е Денница най-светлият ангел направен така, че да е равен на господ. Осве туй господ казва да нямаш други богове освен мене значи има други богове, а Господ е егоист.
48
12
 
16
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Една дългогодишна измама е и Библия, и учението й, и всички книги, написани да държат в подчинение НЕВЕЖИТЕ!!!Няма значение дали е християнство, будизъм,или каквато и ще религия-всичко е идеология да държи в подчинение народните маси!!!Защо едно време са изгаряли на клада хората показващи значението на Слънце, вода, Земя? На църквата не им трябвало неподчинение и идеи, различни от това, което те са наложили като догми!