За 1 кв. м имот в София - заплата и половина! Ама от средните...

Прогноза на брокери за 2018 г. - към 10% ръст на цените на жилищата
51
За 1 кв. м имот в София - заплата и половина! Ама от средните...
Снимка: pixabay

Близо заплата и половина е необходима на софиянци, за да купят един квадратен метър от апартамент в столицата, показват изчисления на "Труд" на база данните на НСИ за заплатите и информация на брокери за цените на имотите.

Средната заплата в София през четвъртото тримесечие на миналата година е 1476 лв. Същевременно имотите се продават средно за 1095 евро за квадрат. Така са необходими 1,45 заплати за покупка на един квадрат жилищна площ в София.

През 4-то тримесечие на 2017 г. растежът на цените на имотите в София се възобнови и средната цена на жилищата се покачи до 1095 евро за кв.м, спрямо 1060 евро за кв.м през двете предходни тримесечия. В резултат годишното увеличение на цените спрямо 4-то тримесечие на 2016 г. е с 14%, пише в анализ на Bulgarian Properties. Това поскъпване на имотите изпреварва ръста на заплатите в София, който в рамките на година е 10,48%.

По-чувствителното нарастване на цените на жилищата в София започна през 2015 г. с ръст от 6%, когато средната цена беше 790 евро/кв.м. Година по-късно, през 2016 г., цените достигнаха 906 евро/кв.м и отбелязаха ръст от 14,7%, а през 2017 г. преминаха границата от 1000 евро/кв.м и ускориха своя растеж до 16%. Средната покупна цена на жилищата в столицата през миналата година достигна 98780 евро.

Общо за 2017 г. пазарът в София завърши със средна цена от 1050 евро/кв.м и средногодишно нарастване от 16%. Прогнозите за 2018 г. са темпът на нарастване на цените да се забави с увеличение на предлагането и постепенното уравновесяване на пазара, но да се запази в рамките на около 10%.

Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1000 евро/кв.м, купувачите като че ли не бързат да купуват, пише в анализа на Bulgarian Properties. Има моменти, в които те изчакват по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности.

Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена. Вече се усеща отдръпване от надценени имоти и райони и пренасочване към други райони на столицата. Същевременно, предлагането нараства и все повече сгради ново строителство и имоти на вторичния пазар се борят за вниманието на купувачите.

Най-много от закупените жилища през последното тримесечие на миналата година са двустайни. В София 60% от сделките са били с двустайни апартаменти, като наличностите на двустайни жилища в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо.

Средната площ на закупените жилища в столицата е 86,5 кв.м. – с около 2,5 кв.м. по-голяма от площта през 3-тото тримесечие на миналата година.

Отбеляза се ръст в дела закупените жилища на 1-ви етаж – той съставлява 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж – 70% от сделките.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) – 63%. Едва 15% от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото, което движи пазара нагоре са неориентирани чужденци и продаването на наследствените ниви на село... да ти имам пазара! :)
24
4
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
"За пари се продадохте, за работа се продадохте, за тия пусти мебели, за тия пусти апартаменти, за тия пусти леки коли, пусти да останат... Ванга
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз това щях да кажа и балон да е цените няма да паднат до нива от 1990 година както им се ще на някои.. пп купувач съм не продавач .. и аз искам агнешко почти без пари ама няма
22
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай да преценя - двустаен, 85кв, необзаведен, до ВМА - 500 на месец. А за да си купя - 2000 на квадрат. 170 000 за тоя апартамент, значи мога да живея в него за 28,3 години, за да го изплатя с текущия си наем, без оскъпявания(данъци и разходи по ремонт/поддръжка) и лихви. С разходите, ще са ми необходими 35 години. В момента съм на 32, като добавим 35 - значи на 67 ще съм горд пенсионер, собственик на двустайка в София?!? Не, мерси. У лево. По-изгодно си ми е на квартира. Вие купувайте.
21
2
 
9
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
При една средна заплата от 2.000 Евро нето един германец също ще се зароби за десетилетия ако купи 80 кв. м за 400 000 Евро в Кьолн, Мюнхен, Хамбург или Берлин.Понеже лихвите по кредитите са много ниски 1-2 %, а за спестявания и депозити нищо не се получава, хората започнаха да купуват жилища. Имайте предвид, че помалко от половината германци имат собствени жилиша, така че имат да наваксват. Наемите също се повишиха много през последните 5 години, 30% мимимум.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнение ами ?!?? че то за кой град /село в света си струва да си роб на банка 25+години бе човек ?????
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Християн- Това не е вярно. По-ниска е. И то доста по-ниска. Не вземайте за база банкери и други грабители. Това е усреднена величина и нищо не показва. Ако аз ям месо и ти зеле, средното е месо със зеле. Така е със заплатите, погледнете какви мизерни хора вървят по улиците. И те са мнозниство.
18
3
 
7
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
И балон да е не очаквайте в краткосрочен план цените да паднат до нива от 2007 освен ако не настъпи трета световна.... най-много инвеститорите да задържат и да поемат загуби 2-3 години до следващия бум...та така...който както си прецени
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на мене пък са ми много интересни тия дето си влагат парите във изкопите така нареченото строителство на зелено .. преди изгоряха хиляди ..
16
5
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
от Германия: Ти си правиш май майтап. Цените на кв.м. в престижните квартали на Мюнхен, Хамбург, Кьолн стигнаха 10000 Евро. Средните цени на апартаменти в тези градове са около 5000 Евро на кв.м. В обезлюдените села и градчета без перспектива за работа на младите хора може да се купи имот и за под 1000 Евро на кв.м. Пишеш глупости, че държавата осигурявала работа и заплащане на всички.
15
4
 
30
 
! Отговори
мнение преди 6 години
София не е градът, заради който трябва да се заробиш десетки години към банка, за да си купиш някаква панелка. Нито държавата е добре уредена, нито градът е хубав и уреден. А за повсеместната безперспективност да не говорим - тя е навсякъде. Според мен, така жестоко ще се спука балонът, че ще повлече на дъното и банки и хора.
14
4
 
23
 
! Отговори
az123 преди 6 години
До 11: То заради това в софия 1/3 от жилищата са празни.
13
2
 
20
 
! Отговори
Християн преди 6 години
1500 лв средна заплата в София :D :D :D доообре
12
9
 
16
 
! Отговори
az123 преди 6 години
Лошото е, че има хора от провинцията дето се ловат на приказките, че сега е момента и имотите ще стават все по скъпи. Балона е вече доста надут и моята прогноза е че до година две ще има ново пукане и пак сълзи и рев на алчните брокерчетата анализатори....
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учен- недоучен то щото цялата страна се изсипва в софето пловдив и варна да живее и така надуват цените после вряскат
10
15
 
4
 
! Отговори
отегчен преди 6 години
С какво е толкова по лоша София от Солун !?
9
10
 
7
 
! Отговори
учен- недоучен преди 6 години
Разликата между цената на жилище в София и цената на жилище в останалата част на страната е в пъти :) Дори дестинация до морето.....Да не говорим за цените на къщи в северозападналата част на страната. В една Германия не е така цените са си цени навсякъде а държавата осигурява прилична работа и заплащане на всички !
8
14
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тресне ли як земетръса,вашто строителство ново,търсете го на земята.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JJВ Солун данъците са жестоки първо и второ гърците са във фалит иначе цените не са такива .Няма и да са за дълго така стабилизира им се пазара .
6
2
 
12
 
! Отговори
преди 6 години
преди 6 г исках да си продам апартамента . даваха ми 100 к евро до моста чавдар е на 5 мин от центъра в софия метростанцията а ми е пред входа на 10метра .. отказах се по разни причини .. последните два месеца ми дрънчат разни брокери незнайно откъде имащи ми телефона . да питат продаден ли е продава ли се трябва ли ни брокер терсене имало нам си кво .. не го продавм разбира се просто се чудя на тия статии какво става с тоя имотен пазар не ми е ясно . изкупуват да правят балони май