САЩ с нови санкции срещу руски олигарси

От Русия сравниха действията с "терористични методи"
6 апр 2018 20:19,
107
САЩ с нови санкции срещу руски олигарси
Снимка: Архив, Reuters

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации", предадоха Франс прес и ДПА.

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", каза Мнучин.

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Мантуров също така предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми.

Включването на "Рособоронекспорт" в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза "Рособоронекспорт".

"Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет "Рособоронекспорт" потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция", заяви той.

Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС.

"Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще "убиват заложници". От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като "заложници" в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче", заяви той.

Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон.

Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност.

Ставащото създава "добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни", добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
5
 
! Отговори
ПУТИН Е ПИЧ преди 6 години
останалото е 6-7 милиарда ПЛАНЕТАРНИ ПИЧКИ..
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета имената на тези санкционирани "олигарси"... ..и се чудя.... ..та нима САЩ налагат санкции на израел???
38
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КИТАЙ ОБЯВИ РАЗПЛАЩАНЕ ЗА ПЕТРОЛА В ЮАНИ ПОДКРЕПИХА ГО ВЕДНАГА ИРАН, САУДИ АРАБИЯ, РУСИЯ, ВЕНЕЦУЕЛА,ЗАПОЧВА МАЧКАНЕТО НА ДОЛАРА.
37
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение" ...Американците пък въоръжават ислямистите и кюрдите.
36
11
 
16
 
! Отговори
ИЗВОД преди 6 години
ПУТИН МАЧКА шайките ОТВСЯКЪДЕ!!
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив,от България най много се изселват малцинствата/каквито всъщност според конституцията ни няма а има различни етнически групи,ето толкова сме добронамерени/.Не бери грижа за българите,те и руснаци идват тука а там българи не ходят макар че ако отиде Дърева например и подобните и ще бъде много добре ама не искааат не искат.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро нещо ще се случи ще има сблъсък със самолети. идват лоши времена
33
4
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Браво 32,истиски патриот,така трябва нищо че черното е черно то е бяло нищо че няма доказателства виновни са браво промити мозъци браво....
32
17
 
17
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 6 години
българския народ не вярва на руските убийци ...и хиляда версии да измислят (да всеки ден) пак няма да ни убедят че не са убийци и терористи.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ааа има,има,верно много не са "православни руски най-православни и най славяни"ама има и не са малко и "православните най славяни най православни"в целия свет
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каксети вбесява ли ви истината,всички браните руските олигарси окрали собствения си народ ВСЪЩНОСТ КАКТО БКП!Или сте от такъв сой/род/или сте платени драскачи,или сте завалиите безкрайно про..сти!***.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нито един руснак сред олигарсите в списъка.Вижте им фамилиите.Шеломов раздава пари само на евреи явно.
28
7
 
6
 
! Отговори
Свинаря преди 6 години
Виждам,че бизнеса с *** процъфтява. Преди време руските *** бяха доста по активни,но сега антируските им събратя завладяха пространството. Ако някой се осмели да каже по колко плащат? Мога и аз да се включа на нечия страна,стига да плащат добре
27
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа росия никогаШ не й била агресор А??Това преди втората световна война КОЙ СИ ПОДЕЛИ ЕВРОПА-май Германия и СССР А?Това Финландия,това прибалтика,после в наше време Молдова,Грузия,Украйна,опит за преврат в Черна Гора,злобеене против нещастната БЮРМ и заплахи,А У НАС КАКВО ВЪРШАТ ОТ 1944 ГОДИНА ДО ДНЕС НЕ Е ЗА ПРИКАЗКА!!Днес Полша си спомня за избитите над 20хиляди поляци ОТ БОЛШЕВИКИТЕ,ами Унгария,ЧЕхословакия!Въобще руснаците са едни "освободители"заради които враг не ти трябва!
26
5
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Хи-хи-хи ФАЩ налагат санкции на собствените си олигарси щото не могат да мръднат Путин от престола.
25
9
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 6 години
Никакви санкции няма да променят образа на САЩ,държавата терорист и агресор и рано или къстно те ще си платят за милионите избити хора и десетките ограбени и разорени страни.
24
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскетите комунисти прекръстили се на социялисти СТРАДАТ ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ НАД РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ-ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!Е по-голямо доказателство че тукашните путинисти НЕ СА РУСОФИЛИ а обикновени т..ъпанари не може да се измисли!Не ви ли е жал бе за обикновените руснаци които работят за мизерни заплати на фона на всички тия пари по чужди банки КОИТО ПОДКРЕПЯТ ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ,Е КОЙ Е ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА-ЗАПАДЪТ ИЛИ РУСИЯ??Каскети какви братушки сте вие,вие сте лу,,мпени бе!
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои- кого. Икономическа воина между краварите и техните марионетки от една страна срещу поднебесната империя-фабриката на света и световната бензиностанция от друга. Единственият коз на краварите е Печатницата на зелени хартии. Но да не забравяме че при едно изостряне на ситуацията в света така прехваляната зелена хартия ще заприлича на хитлеровата Раихс-марка.
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17 , ами войната си е печеливш бизнес. Там може Путин да лъже мужиците колко ракети е изтрепя за всеки ден и паричките от лъжата при зетя който е на 33г и е милиардер..ха.ха а *** да ровят кошовете
21
8
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тези незаконни санкции са признак на слабост и страх.