Скандалът с Facebook - "промяна на играта" с личните данни

Дали планираните реформи ще са достатъчни за справяне с пропуските?
Обновена: 8 апр 2018 16:28 | 8 апр 2018 16:15, Екип на Investor.bg
17
Скандалът с Facebook - "промяна на играта" с личните данни
Снимка: архив, Ройтерс

Разкритието, че информация за 87 млн. потребители на Facebook и техни приятели може да е била използвана неправомерно, промени правилата в света на защитата на личните данни.

Британският информационен комисар Елизабет Денам, която е начело на европейското разследване за това как данни на потребители са се озовали в ръцете на консултантската фирма Cambridge Analytica, ще заяви в своя реч в понеделник, че технологичната индустрия и регулаторите трябва да засилят доверието на обществеността в това как тяхната лична информация се съхранява.

Още по темата
"Драматичните разкрития от последните няколко седмици могат да се разглеждат като промяна на играта в (областта на – бел. ред) защитата на личните данни", се очаква Денам да заяви по време на годишната конференция на нейната служба, съобщава Bloomberg, позовавайки се на предварителните бележки от речта й.

Офисът на информационния комисар проверява доказателства, иззети от Cambridge Analytica по време на обиски миналия месец, след като стана ясно, че консултантската фирма е получавала данните от трета страна, която ги е предавала без разрешението на социалната мрежа. По думите на Денам Facebook сътрудничи на нейното разследване, въпреки че все още е прекалено рано да се каже дали планираните реформи в компанията ще бъдат достатъчни за справянето с пропуските.

Офисът на информационния комисар разследва употребата на анализи на лични данни за политически цели от май 2017 г. и към момента проверява дейността на 30 организации, заяви по-рано този месец Денам.

Изказването на комисаря ще дойде малко преди провеждането на среща на регулаторите на лични данни в 28-те страни членки на Европейския съюз и в навечерието на кампания за обществена информираност, която също така цели да възстанови доверието на гражданите в начина, по който тяхната информация се съхранява.

"Подходящата употреба на лични данни може да постигне забележителни неща", се очаква да каже Денам. "Сега, повече от всякога, ролята на защитника на лични данни е не само да пази поверителната информация, но и да е посланик за подходящото използване на личните данни в съответствие със закона", допълва тя.

Още по темата четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОт смартфоните се теглят повече данни, капиш!...Ами те затова искат телефоните във фейсбуук и на други места,не само данни теглят,но и във всеки момент знаят къде(следят те) си,с кого и какво говориш и т.н.Могат много умело да манипулират хората психически,за да правят това,което те искат,без самите хора да подозират това,макар че звучи като фантастика,това е точно така.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално ***, дето не може да си пише емото, МВР да му позволява да рови в неприкосновената кореспонденция на хората.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейсбуук наистина прекали с манипулациите,данните и страниците на хората.Манипулира ги,изтрива своеволно напълно редовни страници,без никаква причина,не позволява достъп до собствените старниците на хората или дава достъп на други лица до старниците им,непрекъснато иска данни,не отговаря при проблеми,следят фейсбукарите,налагат цензура,манипулират хората и какво ли още не!Всички си имат някакви недостатъци,но Фейсбуук наистина прекалиха много!Сякъш клиентите са им някакви роби и правят с тях ка
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сополивия ушев нерез знае, че не могат да го осъдят за безконтролното следене, понеже е доказано невменяем.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушеви марсоли, дето не могат да си пишат името, ви следят в мрежата безконтролно.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки *** милиционер има достъп до вашите акаунти.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малък е бил подкупа.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От смартфоните се теглят повече данни, капиш!
5
1
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ОЧАКВА СЕ СЛЕДСТВИЕТО ДА ОБВИНИ ЗА ТАЯ КРАЖБА РУСИЯ; ЛЕСНО СЕ СТАВА МИЛИАРДЕР - ТРЯБВА САМО ЦРУ И АНС ДА ТЕ ЛАНСИРАТ ЛЕКО, ДОКАТО СЕ ПРАЙШ НА ВЕЛИК ПРЕД ПУБЕРТЕТИ С "НОВОИЗМИСЛЕНА" "СОЦИАЛНА" МРЕЖА, В КОЯТО НЯМА БУТОН "UNLIKE"(ЩО ЛИ ?)
4
0
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Глyпaцитe направиха глyпaкa милиардер,.но да го пратят на Марс...не могат.
3
2
 
5
 
! Отговори
Върбинка Шумкова преди 6 години
Аз се крия но Фацебока ме преследва.
2
4
 
16
 
! Отговори
Селянин без Фейсбук преди 6 години
Като си ръгате данните къде ли не, що ревете после?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години български блогър живеещ в Чехия каза, че за символична сума може да си купи милиони акаунти с пароли и всякаква информация и бяха големи заплахи към него. Да не говорим колко фалшиви акаунти и такива на база хакнати комуникации има. Не знам за какво са тези истерии. Всяко съсредоточаване на информацоя в едно място, води до изтичането й в различна степен, взависимост от интереса.