Марк Зукърбърг ще даде показания в Сената на САЩ

Повече от 87 млн. души са засегнати в скандала с личните данни
17
Марк Зукърбърг ще даде показания в Сената на САЩ
Снимка: Reuters

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в Сената, предаде Асошиейтед прес. Зукърбърг ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април.

Отделно той ще се яви и на заседание на заседание на комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на 11 април.

Американските конгресмени поискаха да разговарят лично с шефа на Facebook след разкритията, че свързаната с Тръмп фирма за политически консултации "Кеймбридж Аналитика" се е сдобила неправомерно с личните данни на десетки милиони потребители на социалната мрежа без тяхно разрешение с намерението да повлияе на хода на президентските избори от 2016 г.

Facebook вече привлече внимание върху себе си, след като руснаци използваха тази и други социални мрежи за намеса в същите избори.

Техническият директор на Facebook Майк Шрьопфер призна в блога си, че засегнатите от "Кеймбридж Аналитика" потребители на Фейсбук са 87 милиона, а не 50 милиона, както се говореше досега, предаде Франс прес.

Повечето от засегнатите потребители се намират в САЩ.

През 2014 г. "Кеймбридж Аналитика" е пуснала психологическа анкета във Facebook, на която отговорили 270 000 души и чрез нея получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това позволило на британската фирма да се сдобие с ценна база данни за разработване на алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избиратели преди да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
теория преди 6 години
на конспирацията - скандала около Фейсбук е част от Новата хибридна война. Военните и шпионските агенции на САЩ са подели лов на вещици за да склонят интернет платформите Гугъл и Фейсбук а и други да им предоставят данни и механизми за следене. Борбата не е есрещу злоупотребата с информация, а КОЙ да злоупотребява с нея
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таман като наша Гинка.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JaaКакво разбираш под "напълно анинимен" ? Никой не знае кой си, какъв си и какви ги вършиш ?
9
0
 
7
 
! Отговори
No tommorow преди 6 години
А защо англичаните не cа под съд за източване на данни от фейс суратя ако бяха руски фирми да източат данните сега щяха да са овряскали света и да кажат, че Путин ги е накарал.
8
0
 
5
 
! Отговори
Jaa преди 6 години
До анонимен 9: имам телефон без оперативна система, нямам нито една апликация от социалните мрежи a Linux имам също и то от 2006 г., но това нищо неозначава, има една камара начини как да те следят и така и ако вярваш, че това за което си писал те прави анонимен, вярвай колкото си искаш, истината е друга, дори потребителите на Darknet не са напълно анонимни.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JasИма и друго - не си давай имента, не си купувай телефон който подържа апликации, ползвай собствен мейл сървър на някаква минималистична Linux инсталация и си ти човека с анономността.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой гледа Silicon Valley, нека обърне внимание, как на инторто на новия сезон, логото на Facebook, на моменти пресветва и се поевява неразбираем текст на кирилица.Фактът, че огромни маси от населението може да се влияят от .... един уебсайт е показателен, че не всеки трябва да има право да гласува.
5
0
 
12
 
! Отговори
Jas преди 6 години
То да беше само Facebook с мед да ги намажеш. Сканира всичко и от останалите комуникачни апликации. Почти всички програми и апликации следят цялата ни комуникация и какво, кога и къде гледаме на интернет. Google е още по-зле. Отдавна несъществува анонимност в цялата мрежа, не само в социалните. Къде са времената, когато ICQ беше единствената комуникационна апликация. И да нямаш Facebook, Instagram, Twitter и прочее, знаят всичко за теб.
4
1
 
8
 
! Отговори
Помислете! преди 6 години
Закривай! Много по добре си беше без ИНТЕРНЕТ и Фейсбук.Попаднали в ръцете на примитивни хора,невръстни пубери и злонамерени и зли т.р.олове и хейтъри доброто начинание се превърна в изява на п.р.о стащина и неграмотно философстване.Вижте форумите и кажете не е ли така.Включително и това което ще последва от моите думи.Целодневното висене пред клавиатурата е болест и ще донесе много бели на това интернет поколение,ако продължава в същият дух.Крайно време е нета да бъде контролиран по някакъв на
3
0
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Немам фесбук и съм си супер.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв туа ?
1
0
 
7
 
! Отговори
Дъртий преди 6 години
Ти да видиш драги ми Смехурки. Бъргъра ще да ва показания ... Ба си вица.