Какво е нужно на сирийските бежанци, за да се върнат?

"Ако Асад бъде свален, ще има сигурност, дори без храна и вода"
10 апр 2018 21:50, Елка Василева
53
Какво е нужно на сирийските бежанци, за да се върнат?
Снимка: архив, Reuters

Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от смъртта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще поискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е необходимо, за да стане връщането в родината техен свободен избор?

Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 г., когато там избухна гражданската война, пише Би Би Си.

С цел да научи от какво имат нужда, за да се върнат в Сирия след приключването на бойните действия, Близкоизточният център "Карнеги" разговаря с общо 320 сирийски бежанци, живеещи днес в Ливан и Йордания.

Те ни разказаха какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да съберат смелост да се върнат в страната си.

1. Сигурност за децата

Мнозина бежанци съвсем не са зарадвани от изгледите да останат завинаги в чужбина. Страхуват се да не изгубят своите традиции и култура. И се боят, че децата им ще бъдат подлагани на дискриминация и завинаги ще останат чужденци в новата страна.

Но още повече ги е страх от рисковете за децата им, ако се върнат в Сирия.

Според доклад, публикуван неотдавна в сп. "Лансет", 25 на сто от всички загинали в Сирия през 2016 г. са деца. Данните сочат, че от началото на конфликта 14 хиляди деца са намерили смъртта си в тази страна.

Повечето бежанци, с които разговаряхме, виждат в Сирия държава, където е опасно да се намираш и почти няма как да си планираш живота. Щом знаеш какво значи война, как да рискуваш бъдещето на децата си?

Жена на име Айша, родом от провинция Хомс, ни отвърна с риторичен въпрос: "Как смятате, може ли човек да тръгне със собствените си нозе към собствената си смърт?".

Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад. Заявяваха, че нямат представа каква сигурност може да получат те самите и децата им от правителството на Асад и въоръжените групировки, действащи в страната.

2. Отмяна на наборната военна служба

Колкото по-млади бяха бежанците, с които разговаряхме, толкова по-слабо личеше у тях желание за връщане в Сирия.

Хасан е млад бежанец от Сирия, живее в Бейрут, но без официален бежански статут. "Днес всеки, напуснал Сирия, се третира (от режима, бел. Би Би Си) като предател", казва той.

Също като мнозина избягали от Сирия младежи на неговата възраст Хасан се страхува да не бъде обвинен в отклонение от военна служба и подложен на репресии.

Страх го е освен това, че може да бъде взет във войската против волята си. Знае за неколцина свои връстници, които след завръщане в Сирия били пратени в армията и загинали в битките.

В Сирия съществува наборна военна служба. Младежите получават повиквателни, щом навършат 18-годишна възраст, и служат година и половина.

Напоследък в Сирия бяха приети нови закони, заради които младежите, несъгласни с политиката на режима на Башар Асад, де факто няма как да избегнат тази повинност. Сирийските власти намалиха категориите на лицата, освобождавани от служба в армията, и вдигнаха размера на глобите за самоволно отклонение.

Мнозина младежи, с които говорихме, казваха, че уважават армията и държат да изпълнят гражданския си дълг. Най-често обаче добавяха, че смятайки за дълг да служат на родината, не искат все пак да им се налага да убиват свои братя и да служат на режима.

3. Жилища, в които да се върнат

Мнозина наистина са готови да се върнат в Сирия въпреки всички опасности и икономически проблеми. Но ако се върнат още сега, просто няма да има къде да живеят.

През годините войната е превърнала в развалини цели села и градски квартали. Според оценки на Световната банка 30 на сто от сградите в Сирия са разрушени изцяло или сериозно повредени.

Много от оцелелите сгради са заети от проправителствени сили, проирански опълченци, а и от други сирийци, принудени да напуснат жилищата си в зони на интензивни боеве.

"Казаха ми, че ако собственика го няма, военните тутакси слагат ръка на къщата, дори там да живее вече някой . . . Изпъждат хората и се настаняват", казва Ламия, живяла преди войната в едно предградие на Дамаск.

Много къщи в Сирия са строени без разрешение от властите. Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент. А трудното не свършва дотук, защото са унищожени или изгубени и много данни от държавните ведомства, чрез които би могло документите да се възстановят.

4. Спокойствие и сигурност

Почти всеки осем на десет бежанци - наши събеседници, са напуснали Сирия след някакъв инцидент, заради който са ги обзели опасения за живота и сигурността им.

Мнозина казваха, че заминали от страната, когато в квартала им започнали масови незаконни арести, или след като загинал техен роднина или познат. Някои пък не излизали от къщите си до последно, докато в района не започнели ожесточени боеве.

Тарек, млад бежанец от Хомс, ни разказа, че дори Сирия да стане по-сигурна дотам, че да мисли за връщане в страната, той все пак едва ли ще го стори. Обясни, че се страхува от сирийските военни и от това на какво са способни.

"Преди да замина, работех като гробар. Случваше се да погребвам мъченици (убити и загинали въстаници, бел. Би Би Си) . . . Видях какво са правели с тях, как са ги рязали с ножове - никаква вяра не хващам вече на тия. Дори да сложат охрана навсякъде, нямам им доверие", каза той.

Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта.

Малцина вярват, че в страната може да се възцари стабилност и сигурност, ако Асад остане на власт. В очите им свалянето на Асад засега е по-важно, отколкото да бъдат решени икономическите проблеми на страната.

Холуд, живяла преди войната в едно от селата край Дамаск, казва: "Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем хляб".

Мнозина се тревожат също, че в страната все още има групи чуждестранни военни и други въоръжени бойци, чието присъствие според бежанците само поддържа царящите в Сирия беззакония и безнаказаност.

Повечето сирийци, разговаряли с нас, освен това са против идеята за разделяне на страната, смятат за извънредно важно тя да остане единна.

И им се ще да видят Сирия като държава, бореща се за нови ценности, включително свобода, равенство, справедливост и върховенство на закона.

Иска им се техните копнежи и надежди да бъдат чути.

"Искаме решение, което да ни върне нашето чувство за достойнство - ни повече, ни по-малко", каза млад бежанец.

* * *
Имената на бежанците, споменати в публикацията, са променени от съображения за сигурността им.

Статията е написана за Би Би Си от експерта Маха Яхия, директор на близкоизточния клон на центъра "Карнеги".

/БТА/


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 година
Ако америкианците се изтеглят от региона ще има спокойствие и сигурност и племената ще се помирят както е били преди това.
44
0
 
8
 
! Отговори
ЛЪЖИ БЕЗ ГРАНИЦИ преди 1 година
"Ако Асад бъде свален, ще има сигурност, дори без храна и вода"

СЪЩО като в Либия НАЛИ?
СЪЩО като в Ирак, СЪЩО като в Авганистан...

Вече я знаеме и тая 'демокрация' и тая 'сигурност'!
43
0
 
9
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Да бе, почти както стана сигурно в Ирак и Либия, нали???
А според мен ще стане много по-безопасно да се живее ако САЩ престанат да се месят във вътрешните работи на страните в региона и не само там.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ: "Ако Асад бъде свален, ще има сигурност, дори без въздух"...
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи основна причина е бягането от военна служба. Искали да служат, но да не се бият срещу събратята си от Ислямска държава.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват и няколко Орбановци, малко танковеа и една-две подводници в Средиземното....:)
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след воината германците имаха само руини но не избягаха напротив всички се върнаха и запретнаха ръкави без да мрънкат и жалват направиха чудеса и станаха наи силната икономика в европа сирииците да вземат пример от тях а не да поставят условия как можели да се върнат
38
0
 
12
 
! Отговори
Weiss преди 1 година
наистина трябва съвсем да си престанал да ти пука за обективната истина и журналистическата етика, за да сътвориш тая дивотия!! Толкова примитивна и по комсомолски плоска. Браво,Е.В. А в Либия, като свалиха Кадафи, настана ли ред и любов?
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да им се придаде достатъчна начална скорост.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако Асад бъде свален, ще има сигурност, дори без храна и вода"

И ще се юрнат с милиони обратно в Сирия, нали? :D
35
0
 
10
 
! Отговори
Додо преди 1 година
-Кога ще се върнат "сирийските бежанци" от Западна Европа?
-Когато прасетатa започнат да летят!
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е да им се спрат помощите за квартири пари и всички добавки които се изплащат на хора които не работят,детските само на работещ родител и то до 3 деца,ще си вземат харемите от 4 жени и ще си отидат в землянките на Сирия и Афганистан!
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно е да се избият и прогонят терористите от САЩ, Англия и ИД. Тогава хората ще се завърнат по домовете си и ще си зсживеят спокойно както преди
32
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като погледнете другите демократизирани държави, как са се оправили! А сирийците и без храна и вода могат! А въздух трябва ли им или и без него могат, стига Асад да го няма? За кой ги пишете тези статии не мога да разбера? То бива, бива, но това на нищо не прилича!
31
0
 
25
 
! Отговори
Пропаганда преди 1 година
!!!!!!!!!!!
Тука в Германия няма нито сириец ,нито афганец,нито иранчанин да работят.Ако ще баба им Меркулинда да замести Асад,пак няма да се върнат.На черно жилища,за пари и помощи да се работи?
А дано ,ама ...
30
2
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Благодаря ти Васко, номер 20. Начетен младеж си. Това е едно чисто еврейско име, а всички знаят, че САЩ, Обединеното Кралство и Израел в едни гащи пър...Разбутаха цял свят, гадовете. Жал ми е за младите, на които им промиват по всякакъв начин главите, за да се американизират.
29
1
 
36
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Поръчкова статия, която се насажда че Асад е злият диктатор,а другите-ислямисти,алахакбаровци са борци за свобода и демокрация.
28
1
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Вероятно да няма война?

Познах ли правилния отговор на въпроса в заглавието?

По надолу не съм чел
27
0
 
31
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Колкото сигурност има в Ирак и Либия след свалянето на Садам и Кадафи,така че американската демокрация в тези страни не до есе просперитет ,както няма да донесе и в Сирия ;) !!!
26
1
 
23
 
! Отговори
Да преди 1 година
САЩ пречат те защитават терористите в Сирия.