По-високи пенсии? Да, ама с по-големи вноски!

Експерт: Пенсионният модел е стабилен, но това има цена
43
По-високи пенсии? Да, ама с по-големи вноски!
Снимка: архив, БулФото

Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира стабилност на системата и добри пенсии.

Това коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, който е и бивш социален министър.

Още по темата

По думите му в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за промяна на начина на финансиране на пенсионната система, което означава, че и през следващите години пенсиите ще останат ниски.

"Пенсионният модел ще издържи. Няма рискове за изплащането на пенсиите. Но тази стабилност има цена – ниските пенсии. Ако искаме да има осезаемо увеличаване на пенсиите, трябва да продължим онези неща, които никой политик не иска да изговаря – увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на тежестта на осигурителните вноски", каза специаристът пред БНР.

Бившият социален министър посочи, че е привърженик на идеята за по-добро качество на живот чрез по-дълъг трудов път и "реалистични осигуровки". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до дефицита в бюджета на НОИ, заради който се налага и помощ от държавния бюджет, обясни той.

По думите му в социалната сфера има такъв закон – колко време се движиш в едната посока, поне толкова време трябва да се движиш обратно, за да компенсираш. Според него в следващите поне 10-15 години трябва да бъде създаден механизъм за едно поетапно нарастване на размера на осигуровката. Това може да бъде спестено само ако имаме нова политика по доходите.

"Тогава, дори и да запазим днешния размер на осигуровките, когато доходите на хората са по-високи, и приходите в НОИ ще се увеличават", обясни Нейков.

Той посочи, че приток на средства в Сребърния фонд практически няма поради липсата на приватизация. От друга страна вече много години тези средства не се управляват и стоят в БНБ под лозунга "трябва да има минимален риск", но това означава и минимални приходи.

Няколко години с по-голяма инфлация, което не е невъзможно при икономически ръст, биха довели дори до намаляване на парите във Фонда, коментира Иван Нейков.

Според него здравните вноски също трябва да бъдат увеличени, за да функционира добре системата. "В момента тя може да бъде подложена на тежък удар само от една по-критична ситуация", допълни Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
11
 
! Отговори
8 преди 6 години
До Докога г-н Борисов?Таванът на пенсиите не е никакъв грабеж, вашите пари са откраднати още по соц време, а ако е останало нещо са го гепили костов, крадлив дедо, съргей, доган, местан боко и останалите - от тези трябва да си търсите парите. В момента вашите пенсии ги плащат с вноските, които крадливата държава взима от мен - донякъде съм съгласен да се дават някакви пари за оцеляване, но луксозни пенсии не!
18
6
 
17
 
! Отговори
дъртия преди 6 години
До АнонименОт 1953 г., в НРБ, ПЕНСИОНЕН ФОНД НЯМА!!! Ликвидиран е по времето на товарищ Вълко червенков! Средствата са от този фонд са раздадени кеш/в брой и на калпак на т.нар. "художествено-творческа интелигенция"! Грижата за трудЯщите се беше поета от партията-майка-държава. От тогава, до на 90-те години на миналия век, словосъчетанието "пенсионен фонд" беше извън активния и пасивен речник на българския народ и на управниците му. За справки - Държавен вестник от онези времена
17
1
 
19
 
! Отговори
8 преди 6 години
Аз не искам абсолютно никаква пенсия, има ли вариант крадливата шайка наречена още държавна администрация да не ми удържа ниакакви вноски? Шък на който иска му ги повишавайте, или не може щото не е демократично да не искаш да те крадат
16
3
 
19
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 6 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига де,спрете да крадете парите от НОИ и здравната каса,непрекъснато увеличавате вноските,а намалявате обезщетението за безработица и вдигате възрастта за пенсиониране,поколението родено 63 и 66 и т.н. никога няма да може да се пенсионира,няма да може да натрупа годините за пенсия които изисквате, няма пари в НОИ защото работоспособни те бягат извън БГ и се осигуряват в другите държави където работят
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9 АМИ НИКОЙ И НЕ КАЗА КЪДЕ ОТИДЕ ПЕНСИОННИЯ ФОВД В ЦАРСТВО НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1948Г.САМО ЧУХ, ЧЕ ЕДИН Е ПИТАЛ В ТРАМВАЯ И НИКОЙ НЕ ГО ВИДЕ ПОВЕЧЕ.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионна система, ама друг път! В момента 2 млн работещи крепят 4 млн. неработещи (деца, лежащи на соц. осигуровки и пенсионери). Демографския срив вече започна и се развива доста бързо след него следва и икономически срив. Дали ще може, около половин милион работещи да издържат 4 млн. неработещи? А дано, ама надали.
12
2
 
17
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Вместо да набивате пари в безмислени костюми и заплати на управляващите,си купете един магазин.Със сигурност ще имате по добра рента.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали от 1 януари тази година ги увеличихте точно вноските за пенсия, гадни мръсни мутри! *** ненакраднали се!
10
2
 
18
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ПЕНСИЯТА зависи от годините на целия ви трудов стаж и доходите, върху които сте се осигурявали през последните 20 години.Ако в годините след 1997 г. сте се осигурявали върху сума, по-висока от средната работна заплата за страната, то вие ще получите пенсия над 500 лв., а може и 700 лв.Ако след 1997 г. сте се осигурявали на сума под средната работна заплата ще получите пенсия от 300 до 400 лв. Ако сте се осигурявали на минимална заплата ще получите пенсия от 200 лвТова са приблизителни данни.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не попита, къде изчезна Пенсионния фонд след 10.11.89, кой го окраде? Защо не се потърси сметка на онзи министър с пискливия глас, който прехвърли 2 милиярда от Здравната каса в бюджета и изчезнаха? Кой ли не краде, ненаситни са. Как да има високи пенсии, самият Тиквар ненавижда пенсионерите. Нали обвини нещастниците гладни, че Му изяждали бюджета. Нямали сме управник като него който така да е мразил българите, и методично да ги избива. Мрази всичко и всеки, само себе си обича. И парите!
8
0
 
20
 
! Отговори
dp преди 6 години
Да по-високи вноски но в лични сметки,а не както сега-внасяш и след години не получаваш,защото са изхарчени.Докато не стане така няма оправяне.Но тогава няма да има за тези които цял живот не работят ,а само чакат от някъде да доидат пари.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този въпрос , като всичко друго , няма да намери правилното решение . Излишно е да се информираме за собствените си недъзи .
6
0
 
21
 
! Отговори
georgi преди 6 години
Половината Български граждани са без трудов стаж и осигуровки с 5,10 години каква пенсия ще взимат тия хора а земеделските производители кой ще осигури фирмите правият договори с земеделските производители но никой от фирмите не осигурява за трудов стаж господин Министър на земеделието какво ще стане с тия хора каква пенсия ще даде Държавата на земеделските производители фирма СОКОТАБ ООД използва земеделските производители
5
4
 
42
 
! Отговори
ист преди 6 години
Увеличаваме възраста за пенсиониране на 75 години, Осигурителните вноски двойно, и пенсиите ще се увеличат с 10 %. И ще настане един щастлив пенсионерски живот.Данък печалба няма да се увеличава, за да не се накърнява печалбата на роботодателите.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че вдигайте ги, ще плащаме с работодателите още 50лв.Но това няма да помогне, докато парите на ръка са ОК и лекуваме без пари малцинствата без ден трудов стаж и ТЕЛК. Че и пенсии взимат.Иначе тарикатлъците се виждат, мои близки цял живот частен бизнес, оправяха се, само че минимални осигуровки, сега двамата взимат 500лв.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така за по-големи вноски трябват по-високи заплати а не винаги да се водим най-бедните в ЕС. И също така пенсиите не бива да зависят от вноските на работещите а така наречения НОИ да инвестира парите,иначе след някоя и друга година като няма кой да работи няма да има и пенсии. Ама нашето НОИ се управлява от мързелива администрация,която не я бива за нищо
2
1
 
53
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Вече трета година с по-скъпи винетки, а пътищата да станаха по-добри? Истината е, че след 20 години пенсии няма да има, понеже няма да има кой да ги заработва.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко и сие ега не дочекат пенция