Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази война в Близкия изток устройва и САЩ и Русия и всички останали петролни държави.Без тази война цената на петрола ще се срине
280
10
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
То и 5 милионна Финландия по време на "Зимната война 1939г" смазва Русия. Като при съотношение 10 към 1, в полза на Русия загупите са 7 към 1. В крайна сметна Финландците капитулират, но в военно отношение си пометоха Руснаците тогава.
279
4
 
15
 
! Отговори
До Смешко преди 6 години
Кво толкова плюеш българите? Малки сме, бедни сме и какво? Не сме крали, не сме търгували с роби, не сме завладявали континенти, не сме клали цели държави. Ама нямаме стари дългове за плащане, които сега плащат и ще плащат западните държави. Когато пораснеш, ще разбереш, че да си малък си има и своите предимства. Не искай много - не можеш да му платиш цената
278
4
 
1
 
! Отговори
Смешковци преди 6 години
Не е яла ли?! Я попрището уикпедията лъжец.
277
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С малка поправка гос.Даниел.Ние не сме били съюзник на Хитлер а хиви ( бесплатен персунал).
276
15
 
4
 
! Отговори
Смешковци преди 6 години
Голема работа били б.гарите . Вревайте си наивници.. Я си спомнете за 40 000 ослепени войни от византийците. 200 г. Робство. После още 500. Три национални катастрофи. Битката при равно поле - сърбите размазват 600 000 бг. войска. Да пиша ли още че ще ми трябва един ден. И не забравяйте думите на Осман Паша които казва на Тотлебен. Те сякаш изказват всичко за бг.Не е чудно че ни е такова дереджето.
275
4
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
А сега да ви упресня мозаците и за ВСВ.Чърчъл е искал от Сталин да дебаркират десантът в гърция и от там да навлезът в България(съюзник на хитлер).С думите сър джо( Сталин) предлагам воените дествия да се водят на балканите и България да бъде истрита от картата на европа.Сами решете кои е зад нас.
274
4
 
14
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
До Диана.Западните страни и наи вече Англия,Франция и Испания застават зат Османците,защото при евентуална победа над Рисия ще запазат средиземноморските канали.Но уви турция падна Русия върна на Гърция средиземно море а на нас черно море.После се чудим защо западът мрази Русия.
273
2
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
И всичко това заради какво.Заради 50-60 избити Терористи и бъдещи Терористи (деца) от недоказана Химическа атака.Няколко точно изстреляни Американски томахавки могат да предизвикат ефекта на доминото и да доведат света до ядрен Апокалипсис.Америка имаше мъдър президент 1962 г който спаси света от сигурна Ядрена зима .Надявам се и този път да вложат мъдрост в действията си!
272
8
 
13
 
! Отговори
Дияна преди 6 години
Искам само да попитам всеки един Българин !Защо всички западни държави застанаха зад Турция като Русия предприе освобуждаването на България?
271
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Реалноста 340САЩ армия (става дума за всички родове войски където има "Пушечно месо") има в момента 40% некомплект - не могат за вербуват достатъчно войнициЗа това и Гейове и ТРАНСОВЕ и Лесбийки и отвориха сумата ти бойни длъжности за жени само и само да попълнят редиците.Голям процент от САЩ армия са чужденци на които им е обещана зелена карта. И това не са за 2-3 а дори повече години служба за зелена карта.МОРАЛ - какво беше това?
270
1
 
3
 
! Отговори
msc преди 6 години
До Анонимен Нещо по същество кажете вместо да обиждате.А на психиатър(психотерапевт по точно) явно наиста съм щом като отговарям на личности като вашата.....
269
6
 
11
 
! Отговори
Су 35 преди 6 години
Американци стават само за мъжка любов с британци и тук таме някои френч,да не им е скучно.
268
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особенности на славянската руска душевност-1)винаги при заплаха руския народ се обединява и застава като стена,2)за тях живота няма значение,когато е сложен пред защитата на Русия.3)много като Рижавия вече плакаха.Знаем какво ще стане ако в щатите започнат да пристигат само табелките на тяхните рейнджъри(ако им намерят ламаринените баджове де)
267
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка всеки знае как воюва,само с боби.Само Русия се би в манжурия с Японците и то след погрома над Берлин.Америка са мишки..
266
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 325Как смяташ има ли медии в РФ които не са под контрола на Путин? (Само да спомена Радио свободна Европа което беше принудено да се регистрира като чуждестранен агент заради идиотската история с РТ) ъъъ ДАДа се съгласим че има - Публикувани ли са в тези медии имената на тези загинали - загиналите при последния пожар(включително и деца) нали ги обявиха на всеослушаниеъъъ НЕИмаше или преди подобни ФЕЙК публикации в подобни медии? ъъъ ДА - РАЗОБЛИЧЕНИ
265
1
 
4
 
! Отговори
Су 35 преди 6 години
Ама та ако не ген.колев кои друг би победил Русия,и полпвината територия сме и взели барабар с манджурия.ха ха
264
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До mscПрегледай се при психиатър, страдаш от мултиплексна русофилия.
263
5
 
10
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Хлитлер би цала европа за 125 дена а за толко успяха да превземат една къща в Сталинград.Извесноние как воюва западния воиник ха ха
262
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 328Понеже пак повдигаш въпроса за хим. оръжие на Ирак, ето го къде е с него Русия днес трови цивилното население на Сирия и когато стане напечено обвинява Асад че го е ползвал. Вече е потвърдено включително и от арабски източници че химическото оръжие на Садам е изнесено в Сирия и Иран дни преди инвазията на САЩ в Ирак. А ти ми обясни защо Русия излъга че е унищожила химическото оръжие на Башар Асад?