ЕС, Япония и Канада единни – изразиха подкрепа за ударите в Сирия

Западни страни решително осъдиха употребата на химическо оръжие
14 апр 2018 14:00,
183
ЕС, Япония и Канада единни – изразиха подкрепа за ударите в Сирия
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта", съобщи ТАСС.

Ударите показаха на сирийския режим, Иран и Русия, че повече не могат да продължават тази човешка трагедия, ако най-малкото не платят за това висока цена, написа днес Туск в Туитър.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция" след предполагаемото нападение с химическо оръжие преди седмица в предградието на Дамаск - Дума, в което загинаха десетки хора, предадоха Франс прес и ДПА.

Още по темата

"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел.

В четвъртък тя обяви, че Германия няма да участва във военни действия, напомня АФП.

Международната общност има задачата да установи и подведе под отговорност виновниците за всяко нападение с химическо оръжие, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снощи Франция, Великобритания и САЩ дадоха съгласуван военен отговор на ужасното нападение на сирийския режим срещу цивилни в Дума на 7 април, отбелязва Юнкер. ЕК вече посочи, че употребата на химическо оръжие е неприемлива, независимо от обстоятелствата и трябва да бъде осъдена възможно най-решително. Това не беше първият път, в който режимът в Сирия използва химическо оръжие срещу цивилни, но трябва да остане последният, добавя председателят на ЕК.

Той отбелязва, че конфликтът в Сирия навлиза в осмата поредна година и допълва, че съществува крайна необходимост от трайно прекратяване на огъня, спазвано от всички. По неговите думи това би проправило пътя към постигане на договорено политическо решение и траен мир, в рамките на процеса от Женева под ръководството на ООН. След понесените страдания, сирийците заслужават поне това, се посочва в изявлението.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че правителството му разбира военната акция на тримата натовски съюзници, защото "използването на химическо оръжие е сериозно престъпление, което международната общност не може да приеме", предаде Асошиейтед прес.

В реакциите си тази сутрин в Туитър и Фейсбук Рюте каза, че зад предполагаемата химическа атака в Дума вероятно стои режимът на Башар Асад. Рюте разкритикува Русия за използването на вето в Съвета за сигурност на ООН, което е попречило да се разбере истината и да се използват международни законни инструменти срещу употребата на химическо оръжие.

Дания безусловно подкрепя ударите по сирийски обекти, каза външният министър Андерс Самуелсен, съобщи ТАСС. Трагедията, на която светът стана свидетел след химическата атака в Дума, подчертава "дълбокото презрение на режима на Асад към човешкия живот". Подобни действия трябва да имат последици.

Неприемливо е, че във вторник Русия отново попречи на Съвета за сигурност да изпълни задълженията си към Сирия. "Затова Дания безусловно подкрепя този отговор на злодеянията на сирийския режим, даден от нашите съюзници", се казва в изявление на външния министър.

Белгия решително осъжда употребата на химическо оръжие като ярко нарушение на международното право. Затова Белгия разбира военните действия в Сирия, предприети от САЩ, Франция и Великобритания срещу съоръжения за производството на това оръжие, се посочва в изявление на белгийското външно министерство.

Чехия гледа на военната операция на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия като на съразмерен отговор на предполагаемата химическа атака на сирийските сили в Дума, се казва в туит на чешкото министерство на външните работи. Отбелязва се, че Чехия решително е осъдила "варварското нападение срещу цивилни в Дума" и е призовала за независимо разследване на случилото. Днешната военна намеса е ясно послание за всеки, който реши да продължава да извършва химически атаки в Сирия, заявява министерството. Изказва се и подкрепа на изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на позицията на ЕС по въпроса и се призовава към подновяване на преговорите за търсене на политическо решение на сирийската криза.

Японският премиер Шиндзо Абе каза пред репортери, че страната му подкрепя решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака край Дамаск, предаде ДПА. Същата позиция изрази и външният министър Таро Коно, който заяви, че Токио подкрепя решимостта на трите страни да не позволят използване на химическо оръжие. Тези, които го правят, трябва да бъдат наказани, посочи той.

Канада подкрепя ударите по Сирия, посочи в изявление премиерът Джъстин Трюдо, който подчертава, че виновниците за използването миналата седмица на химическо оръжие в Източна Гута трябва да бъдат изправени пред съда. Канада ще продължи да работи с международните си партньори за по-нататъшно разследване на използването на химически оръжия в Сирия, посочи Трюдо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
20
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Питането ми е следното: След като всички медии говорят за "ударите", биха ли дали и някаква информация какво точно "удариха" "ударите", има ли някой информация? Благодаря предварително за точните и изчерпателни отговори.
78
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Летище Дювали-4 ракети,свалени4,по летище Думейр-12 ракети,свалени12,по летище Блей-18ракети,свалени 18,по летище Шайтат-12ракети, свалени 12,по летище Меззе 9ракети свалени 5(летището е изоставено от години)по летище Хомс-16 свалени 13-няма значителни поражения,действала е само сирийската ПВО подкрепена от "ПАНЦИР-С" и рускиРЕБ,тотал-71ракети свалени 64,айде честито, затова са им омърлушени физиономиИте на лидерите на Запада.
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното доказателство, че ЕС се управлява от безмозъчни пионки.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка нали руснаците са в Сирия по покана на Асад, за да пазят държавата му?! И миналага година на Томахавките не отговориха и сега пак никаква реакция... Поне някой кораб да бяха потопили или да свалят самолет, поне за пред хората. Някаква голяма игра ли се играе или просто Путин е мекушав, не знам, ама резил... Така американците ще стават още по-нагли. Какъв световен мир пази Путин и на каква цена, като никой не взима насериозно предупрежденията му?
75
10
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 6 години
Рашкаа...това, че Япония подкрепя ударите, не ти ли говори нещо ?И точно ти ли ще казваш на японците какво да помбят и какво не?
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Международната общност има задачата да установи и подведе под отговорност виновниците за всяко нападение с химическо оръжие, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер."Международната общност тоест ООН се изказа против ударите, люксембургски алкохолико, а ОЗХО още не е пристигнала в Сирия да докаже, че се е състояала химическата атака, довела до ответните удари, които вие подкрепихте без доказателства.
73
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам каква е тази злоба към целия свят. Какви са тези хора да подкрепят Ким. Нещо сбъркано има в генетиката.
72
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта""Според ООН ударите нарушават международното право, а Туск изказва подкрепа от името на целият ЕС? Колко ниско може да падне ЕС? Отговорът е достатъчно ниско за да лиже американските подметки.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин вече може спокойно да врътне кранчето на ЕС. След тоя резил не му е необходимо да продава газ, руските ПВО ще се продават като топъл хляб.
70
9
 
3
 
! Отговори
Казак преди 6 години
Наший Путин изтрещел! ВместА да АсигАри качествений бАярещник он пашьöл на у.. Бие мирнами сирийцами а гаврит, что ето америганций делает. У его мазга нет!
69
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Азиатските русофилчета са в съупор.Всичко свърши-САЩ,Франция и Великобритания казаха че ще ударят диктатора Асад и ще накажат Русия че го подкрепя.Русия каза че ако направят ще свалят самолети и кораби.Кво стана-коалицията удари,Русия не направи нищо.Русия е история,никва военна или световна сила.Дасвидания ребята.
68
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимата суверенна Япония да не забравя също така да подкрепи и демократичната операция която САЩ някога извършиха срещу вероломните обитатили на Хирошима и Накасаки.
67
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Япония да не се отпуска , че е в обсега на Ким.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Васалите!
65
5
 
2
 
! Отговори
БГ преди 6 години
И да е свършено със запада вие няма да станете по добре
64
1
 
16
 
! Отговори
Mitui преди 6 години
Хоровия спектакъл на САЩ, с диригент Тръмп и ЕС. Абсолютно неприемвливо вмешателство с делата на суверенна държава, без доказателства. Работата на ООН е да подържа мира на дава оценки за военни действия. Не мога да повярвам колко са наивни европеиските "лидери". Между другото, Китай излязохя с позиция, че не подкрепят военни действия в Сирия, браво, трябва да се търси политическо решение доколкото е възможно с хора на Тръмп.
63
5
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Със западния свят е свършено. От 48 ракети изстреляни срещу 4 военни летища, до целта достигнаха само 3. Останалите бяха неутрализирани с оръжия създадени в СССР преди 40 години.
62
5
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Майоре стой си в Грудово и не пиши глупости.Щял копчета да натиска.
61
2
 
20
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Видно е как Доналд Тръмп се отмята от предизборните си обещания и как става маша в ръцете на Илюминатите и е много разочароващо. И това, при положение, че и генералите му, и Матис му казват да не удря Сирия, защото доказателства, че Асад е извършил химическа атака дефакто липсват! Много разочароващо за американците, гласували за Тръмп най- вече заради обещанията му да бъде различен и да гледа на първо място интереса на американския народ! С тези военни действия Тръмп помага на Ал Кайда!
60
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
С некадърни политици като Меркел Макрон и Юнкер ЕС губи златен шанс да стане АРБИТЪР между САЩ и Русия. Да поиска изтегляне на всякакви военни от Сирия и да я сложи под протекцията на ЕС до омиротворяване на района.При отказ Меркел и Макрон заедно с Италия и Испания имат всички основания да направят Европейски въоръжени сили и да станат фактор в световната политика. И не барабар с тях.Сега само ще посрещат бежанци. И ние барабар с Динко.