ЕС зовe за незабавно прекратяване на огъня в Сирия

Химическото оръжие е престъпление, припомни Могерини
Обновена: 14 апр 2018 16:44 | 14 апр 2018 16:00,
53
ЕС зовe за незабавно прекратяване на огъня в Сирия
Снимка: Reuters

Европейският съюз призова всички страни в конфликта, особено Дамаск и съюзниците му, незабавно да прекратят огъня в Сирия.

ЕС поиска и от всички държави, особено Русия и Иран, да използват влиянието си за предотвратяване на нова употреба на химическо оръжие, най-вече от сирийския режим. Това обяви в свое изявление върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Брюксел настоява и всички държави в конфликта да осигурят достъп на лекари и коридори за медицинска евакуация.

Още по темата

ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия. ЕС беше уведомен за целенасочените удари на САЩ, Франция и Великобритания с ясната цел за предотвратяване на нови случаи на използване на химически вещества от сирийския режим срещу собствения му народ. ЕС подкрепя всяко усилие в тази посока, се допълва в изявлението на Могерини, цитирано от БТА.

В него се допълва, че "ЕС е дълбоко потресен, че международната общност остава изправена пред заплахата от употреба на химическо оръжие".

Могерини настоява задължително да бъде понесена отговорност, защото използването на химическо оръжие е военно престъпление и престъпление срещу човечеството.

"Извършителите ще бъдат подведени под отговорност за нарушаване на международното право. Жалко е, че досега Съветът за сигурност на ООН не успя да одобри резолюция за възстановяване на механизма за установяване на извършителите на химически нападения в Сирия. ЕС остава готов да наложи допълнителни мерки срещу свързаните с разработката и употребата на химическо оръжие в Сирия", се казва още в изявлението на Могерини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия."Моите уважения към ръководството на ЕС, позоваващо се на "доклада" от ОЗХО, само че ОЗХО все още не са пристигнали в Сирия за да изготвят доклада...
14
2
 
43
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
ЕС Е SS НАЦИСТКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗАЩИТАВАЩА ИД. ЕС, НАТО И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В ТЕЗИ ВАРВАРЩИНИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ НЕЗАВИСИМ МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Православните са добрите.
12
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС осъжда решително многократната употреба на химическо оръжие от режима в Сирия, потвърдено от Организацията за забрана на химическите оръжия.Тази какви ги плямпа , то днес се очаква да пристигнат инспекторите на тази организация и да разледват .Да не са потвърдили дистанционно , преди да са отишли на място.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като тръгнат мигрантите и по море,ТУРИЗМА ще ни цъфне като майска роза,направо брадатите да се нареждат за обслужване ОлИн Клузив
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В такъв случа колко химически оръжи имат краварите и защо притежават забранени оръжия, кога ще убиваме Тръмп както убихте Садда и Кадафи и прогонихте и убихте милиони хора
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и старо желязо да бяха ракетите, със сигурност бяха по-умни от тези които ги изстреляха. Да не говорим за Дончо.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При умна ракетна атака от три супесили, при която 70% от изстреляните от тях ракети са свалени с ПВО по-старо от това на българската армия, притежание на държава срината от война, и аз бих призовал за прекратяване на огъня. :DДа не споменаваме и че част от ракетите паднали в Сирия дори не успяха да поразят целите си... Ракетите май не бяха "умното" решение на конфликта, май по-умно ще се окаже прекратяване на огъня. :)
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Путин е виновен, защото им свалиха ракетите с прашки и оцелиха на баба си хвърчилото. Ей, няма оправия с гендери и това си е.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС става много миролюбив след подкрепата си за удари срещу Сирия. Чакай, сега е ред на другия дуелиращ се. ЕС май ще избяга срамно и позорно и ще моли за милост за хранениците си в Сирия. По-скоро да си ги прибира в ЕС и да остаявя Сирия на мира. Бежанците не искат да живеят при техните бунтовници и главорези, които ЕС подкрепя. ЕС е слабоумен.
5
1
 
32
 
! Отговори
лицемери преди 6 години
А нещо да кажат о въпроса как СА бомби Йемен вече три години, вкл. и с касетъчни бомби?Някакви санкции за арабите? А санкции за САЩ след като им продават оръжия за милиярди?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази ми е толкова симпатична колкото зМей. Язък че е италианка.
3
1
 
36
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
А дето избихте един милион иракчани хич не е престъпление срещу човечеството. Лукави и лицемерни изчадия на ада. После защо имало нападения от мюсюлманите. Хак ви е. И още.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, как се иска от Русия и Иран да предотвратят нова хим. атака, след като е нямало стара? Или ако е имало, но тя е извършена от идил-ци ... к'во прайм? Нямаме доказателства, но за предполагаема хим. атака - сто ракети срещу суверенна държава?!Чавка е изпила акъла на всичките ни т нар. лидери.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
HIMI4ESKO ORUJIE,NO NIAMA TAKOVA.