Кого трябва да мразят сирийците: "Ударът на САЩ е удар в нищото"

Сирийски политически анализатор предположи, че това ще си остане "изолирана акция"
239
Кого трябва да мразят сирийците: "Ударът на САЩ е удар в нищото"
Снимка: Reuters

Да, въздушният удар беше силен сигнал. Но дали ще окаже някакво влияние? Сирийският политически анализатор Амр Куш се съмнява. В арабския портал "Al Araby Al-Jadeed" той пише: "На въздушната атака ѝ липсва нещо много важно: съпътстваща я политическа програма".

Още вечерта преди нападението Куш предположи, че ударът на САЩ ще си остане "изолирана акция". 

"Колкото и да е силен този удар, той няма да успее да свали режима на Асад", пише сирийският анализатор. Точно обратното: ударът дори би могъл да е от полза за Асад и неговите съюзници - Русия и Иран - тъй като не е обвързан с никаква дългосрочна стратегия. И все пак: "Може би атаката би дала нови импулси на Женевските преговори за Сирия", пише той.

Триумфът на Русия и Иран

И телевизионният канал "Ал Джазира" се съмнява, че ударът, извършен от САЩ, Франция и Великобритания, ще окаже някакво дълготрайно въздействие. Колумнистът Ибрахим ал Мараши припомня първия американски удар над Сирия преди една година. И той беше в отговор на предполагаема атака с отровен газ, приписвана на режима на Асад.

"Резултатът от двата удара ще бъде един и същ", предполага ал Мараши. 

"И двата са преди всичко символични акции с оскъдно въздействие. И двата говорят за това, че САЩ нямат дългосрочна стратегия за Сирия. И точно това отличава САЩ от Русия и Иран. Двамата съюзници на Сирия знаят много добре какво искат. Те искат на първо място да подкрепят сирийския президент Башар Асад. А ударите на САЩ от нощта срещу събота няма да променят дългосрочната победа на двамата актьори", коментира той.

Кого да мразят сирийците?

Сега решаващото е как самите сирийци реагират на въздушното нападение, пише анализаторът Хазем Сария в арабския и прозападен вестник "Al-Hayat", който излиза в Лондон. 

"Реакцията на режима е ясна: той ще се опита да насочи реакциите на сирийците в удобната нему посока", пише той.

"Сирийците, върху чиито глави падат бомбите, не трябва да мразят Асад и неговия режим, а Америка. Те, които биват атакувани от Асад с химически оръжия, не трябва да мразят него и правителството му, а вместо това трябва да проклинат Израел", пише още Хазем Сария, обобщавайки начина, по който аргументират близките до сирийското ръководство медии.

Режимът на Асад - непоклатим?

Хуманитарната равносметка от гражданската война в Сирия не вълнува съюзниците на Асад, предполага палестинският вестник "Al Quds al-Arabi", който също е издаван в Лондон. Интересите на Русия и Иран в Сирия са толкова големи, че за тях етичните съображения не играят никаква роля, пише изданието.

"Русия няма да допусне преговори за главата на Асад поради простичката причина, че той представлява политическата легитимация за интервенцията на Москва. И Иран няма да напусне Сирия", пише още вестникът и предполага: "Затова ударът на САЩ, Франция и Великобритания ще се окаже удар в нищото".

"Защото дори и Асад да се оттегли под някакава форма, той пак ще излезе на политическата сцена - през някоя задна врата. Точно така, както го видяхме и в случая с химическите оръжия", пише "Al Quds al-Arabi". 

Намекът е ясен: режимът на Асад няма право да изполва химически оръжия поради сключените международни договорки. Но тези оръжия съществуват - и бяха вкарани в употреба.

По-оптимистично се изказва някогашният израелски посланик в САЩ Майкъл Орен. 

"Въздушният удар на САЩ е от голямо значение за сигурността на Израел, Близкия Изток и целия свят", казва Орен, цитиран от вестник "Jerusalem Post". 

"Той доказва, че Тръмп е готов да се придържа към червената линия, зададена от него по отношение на употребата на химически оръжия от режима на Асад. Това е ясно и силно послание: САЩ няма да допуснат той да продължи да ги използва", коментира той.

Реториката на Хизбула

Израел следи много внимателно въздушните удари. Особено важна за Тел Авив е реакцията на ливанската Хизбула, чиито бойци са разположени директно на границата с Израел. Бейрутската телевизия "Al Manar", която минава за рупор на Хизбула, описва удара на САЩ като "агресивна и зла атака, която нарушава скандално суверенитета на Сирия и честта на нейните жители".

Медията говори за "война, насочена към населението от региона". Тази война обаче няма да постигне целите си. 

"Ислямската общност ще излезе по-силна от този сблъсък и решително ще се включи в битката", пише изданието.

Реториката на "Al-Manar" прилича много на реториката на вестник "Al-Hayat". Тя обаче достига само до една част от ливанското население. И все пак: това би могло да бъде достатъчно, за да се стигне до задълбочаване на конфликта. Едно е ясно: войната в Сирия скоро няма да приключи.

Автор: Керстен Книп

Източник: "Дойче веле"


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
11
 
! Отговори
обикновен Бг преди 1 година
Като чета тези коментари и си мисля ,че професора ще излезе МНОГО ПРАВ.
Толкова платени тролове НЕ МОЖЕ ДА ИМА, но като видя мислите на масовите коментари РАЗБИРАМ ЧЕ Е ПРАВ - 80% ***.
НЕ МОЖЕ ДА НАХЛУЕШ В ЧУЖДА СТРАНА И ДА Я БОНБАНДИРАШ И ДА НЕ СИ АГРЕСОР, НАШЕСТВЕНИК.
.
АЛООО *** ,ВИЕ НА ТОВА ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ ЛИ КАЗВАТЕ.
САЩ НАПАДНАХА НЕЗАВИСИМА И СУЕВЕРНА СТРАНА НАГЛО, КАКТО ХИТЛЕР НАПАДНАЛ ПОЛША.
СЪЩИЯТ СЦЕНАРИЙ.
.
МИСЛЕТЕ , ПОНЕ МАЛКО САМОСТОЯТЕЛНО, СТИГА С ТЕЗИ ПЛАТЕНИ КОМЕНТАРИ, СТИГА.
189
2
 
2
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До 2018 186 И аз се чудя защо не ударят директно Русия. При една конвенционална война Русия си отива.Руските войски ще закусът , но за обяд пари нема.При ядрена война живота на Земята си отива .За това без война е най добре.
188
12
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Удар в нищото , ама Путин замръзна от страх. Шансът му да се опълчи на световната цивилизация е нулев и го разбра по трудния начин.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 185, Стига си ревал с тая църква бе смешко! На фона на америкооснанският тероризъм направо даже не си интересен!!! Само преди месец чествахме 30 000 запалителби бомби и взривените детски бългсрски ръчики от взривни писалки!!! Америкоанглийски тррористи!
186
2
 
4
 
! Отговори
2018 преди 1 година
Тия кравари,защо удрят Сирия, а не ударят С.Корея?Защо ли?Защото ги е страааах!!!Ония имат големи ракети, а сирийците нямат.Това е простата логика!Но, това ли е "морал и ценност" - да удряш паднал човек!
185
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По уставите на ООН Русия е терористична държава.
Преди 93 години на днешната дата със заповед от Москва е направен най-големия атентат в историята ни в църквата Света Неделя. Убити повече от 130 българи. Това е лицето на тази кочиина.
184
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е съвсем проста. За пореден път запада се подигра със смешна, жалка и беззащитна Русия. Всичко, което направи "велика" Русия бе да скрие гимийте се. Пълна подигравка. Ще има и още.
183
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Устава на ООН, САЩ, АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА АГРЕСОРИ. Много пъти в нарушение на този устав те се подиграваха с международния правов ред, нарушават всеки ден принципа на ненамеса във вътрешните работи на сто и петдесет страни, справка Маккейн и спрения газопровод изнесен в Турция. Сега ги е яд, че Русия почва да прави като тях. Късно е либе за китка.
182
2
 
3
 
! Отговори
А преди 1 година
ЗАЩО НЕ ОСТАВЯТ ТОЗИ НАРОД, А И ДРУГИТЕ НАРОДИ САМИ ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ РАЗВИТИЕ,ЗАЩО ПОСТОЯННО ЕДНИ И СЪЩИ БАТКОВЦИ КОЛОНИЗАТОРИ СЕ МЕШАТ ЕДИ КЪДЕ СИ И ВСЕ ТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ НАРОДИТЕ,ТОВА ЛИ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА, КАКВО ЩЕ СТАВА С МОЯ НАРОД,ТОВА Е НОВО РОБСТВО,АМИ ОСТАВЕТЕ НИ НАЙ ПОСЛЕ,ЕДНИ СА ПОКАНЕНИ ЗАЩОТО ЩЕ ТИ ВЗЕМАТ ЛЪЖИЦАТА ОТ УСТАТА,ДРУГИТЕ КАКВО ПРАВЯТ ТАМ,И ТЕ ИСКАТ И ТЕ ЛАПАТ,ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ И НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ,ЛЪЖИ,ЛЪЖИ,ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ ГЛУПОСТИ,ВСИЧКИ ПОВТОРЯТ ЕДНО.
181
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
типично за Дойчо Блее - много прани приказки.
САЩ и техните дружки ислямите загубиха войната в Сирия. Всяка война се решава на полето на боя - там Сирия, Иран и Хизбула смачкаха натовските марионетки. Сега малко пушилка за авторитет.
Виетнамската епопея още държи влага на краварите.
180
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ултиматума на Тръмп и контраултиматума на Русия, срока за атака от два дни изтече. Предвид символичните удари по празен склад и ненамесата на Русия е ясно, че имат задкулисна договорка - ние атакуваме фиктивно и за последно, а вие не стреляте по нас. Така че не знам как Русия е на загуба от това нещо.
179
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американски журналисти питат военните, ама като ударихте склада за химически оръжия, нали се е разлетял отровен химически облак, къде са пострадалите, военния въртя-сука и накрая изплю камъчето, че складът е ПРАЗЕН. Празен откакто Асад си е унищожил оръжията. Срам и позор, в името на удовлетворяване на оръжейните компании, за американската върхушка са без значение живота на собствените им деца и това, че системно агресират спрямо набедени от тях държави като Сирия. Ако не се бяха мешали там,съси
178
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може първо да се лъже, а после да се бомби. Човек от освободения град Дума твърди, че лъжата за химическата атака е скалъпена не от местни хора а от вносни, и казва, ако е истина, аз съм съсед на мястото, защо ми няма нищо? Децата заснети, също разказват за инсценировкта. Така наречените бели каски всъщност са организация на подчинение на САЩ и Британия и са получили над 100 милиона финансиране от тях. Сега са се разплатили за дадените им на вятъра пари.
177
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 182
Руска оруспио, га мазахте дръжката с новичок ни рива, а? :)
176
4
 
6
 
! Отговори
рускиня до 177 преди 1 година
Твоя постинг е поредно доказателство ,колко жалък си ти. Дребен, нищожен лизач на задни части на господарите си.
Говедари и компания бомбардират независимата държава, а плебса аплодира.
Нищожество
175
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нито една свалена ракета. Показаните клипчета били фалшифи. Всичко това беше опровергано. Троловете не са си обновили опорните точки.
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По последна информация екипажите на разбягалите се гимии от Тартус отказват да се върнат. Страха е голямо нещо.
173
4
 
7
 
! Отговори
Логос преди 1 година
За ч*футската соросодня било(нямало) свалени американски ракети,ама катарската телевизия Ал Джазира вчера показа колко много ракети са свалени от сирийското ПВО въоръжени със старите руски системи С-175 и С- 200.Ал Джазира нарече удара по Сирия -голям провал за САЩ и съюзниците му..Това е истината която само дрогираните еврейчета и русофоби- гейчета още не могат да приемат
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За брекзита ни дума вече- англичаните да не се измъкнат така тихичко без да си платят дълговете към ЕС, че са милиарди. Ако има как и ние да направим една патаклама и тихомълком да влезем в шенген
171
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредно доказателство колко е жалка Русия, неспособна да защитит Сирия, както не защитит Сърбия.