Защо е добре да накисваме ядките и семената?

Тези полезни храни имат редица ползи за нашето здраве
Обновена: 15 апр 2018 11:06 | 15 апр 2018 10:56, Михаела Лазарова
5
Защо е добре да накисваме ядките и семената?
Снимка: pixabay

Обичате ли сурови ядки и семена, които да добавяте към вашата зърнена закуска, здравословни домашни бонбони, смути рецептите? Несъмнено тези полезни храни, имат редица ползи за нашето здраве и са чудесни за диетични режими на хранене, но... е добре преди да ги консумираме да ги накисваме за няколко часа във вода.

Защо?

Подобно на зърната, ядките и суровите семена съдържат умерено количество фитинова киселина, което също действа като ензимен инхибитор в тялото ви. Проблемът се крие във факта, че фитиновата киселина може да причини стомашни неразположения, тъй като тя прави ядките и семената по-трудносмилаеми.

Ето защо е добре, ако в менюто ви за следващия ден се включва шепа бадеми, кашу, орехи, семена от чиа и т. н. да ги накисвате от вечерта във вода. Така ще си спестите храносмилателни проблеми, но също така ще се премахнат и остатъците от прах по тях, както и:

  • Ще се премахнат или намалят танините в тях (танините са вещества, които се намират в някои растения, плодове, зеленчуци; имат ползи, но могат и да попречат на храносмилането).
  • Насърчава производството на полезни ензими.
  • Увеличава количествата витамини, особено витамините от група B.
  • Разгражда глутена и улеснява храносмилането.
  • Протеините са по-лесни за абсорбиране.
  • За неутрализиране токсините в дебелото черво и други.

След накисване, изплакнете ядките и се наслаждавайте на техния вкус. Те ще са много по-лесносмилаеми, като полезните хранителни вещества в тях са се запазили.

За колко часа е добре да накисваме суровите ядки и семена преди да ги консумираме? 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Мдааа, май първо ги накисвате - после се вкисвате...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накисваме от вечерта, и на сутринта вече не са ядки а някаква ***...
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 - Това е противоположното на това, квото прави статия. Освен това, не ти казват, да не ядеш ядките си, както ти харесва, а какво става, когато ги накиснеш. Не всички в живота е, да те командири някой. Сигурно ти е много мъчно, че шефа ти те прави на 2 стотинка всеки ден и че си последната дупка на кавала, клмандорена от всички, ама ... По-спокойно.Аз ще ти кажа, че не бива да пиеш белина, но виж, ако имаш желание, не бих те и спрял. Не те задължавам с нищо, прсото те информирам.
2
4
 
14
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Четох някъде,че и Драгалевският Ай Дук ги кисне заради гърбицата си,ама тя вместо на намалява расте,защото много откраднато е пренесла.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе я идете се гръмнете ще ги ядем както си искаме още по полезно е да не ни казвате какво да правим и какво и как да го ядем гледай във вашата паница.