2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!

Цената им в София – средно 1000 евро на квадрат
50
2018-а на имотния пазар у нас: Търсят се тристайни жилища!
Снимка: pixabay

Пазарът на недвижими имоти през първите месеци на 2018 г. у нас се характеризира със запазени нива на лихвите по жилищните кредити, намаляване на лихвите при потребителските заеми и по-висок ръст на строителството.

За първото тримесечие на 2018 г. запитванията за закупуване на жилище са скочили с 56% спрямо последното тримесечие на миналата година, отчитат от компанията Arco Real Estate.

Най-голям интерес има към тристайните жилища - 47% от общото търсене. Цената, която са склонни да заплатят купувачите за тристаен апартамент е средно около 135 000 евро. За двустайните клиентите са склонни да отделят около 64 000 евро.

В София купувачите проявяват най-голям интерес към жилища с площ от 70 до 110 кв. м с крайна продажна цена от 77 000 до 130 000 евро.

Най-атрактивни се оказват апартаменти в районите Кръстова вада, Витоша, Център, Оборище, Лозенец, Бъкстон, Малинова долина, Редута, Дианабад.

Столичните квартали Хаджи Димитър, Гео Милев, Банишора, Люлин 6 се радват на среден интерес, а най-нисък интерес има към районите Зона Б-5, Разсадника, Дружба 1, Младост 3, Слатина, Борово, Света Троица, Белите брези, Връбница 2, Западен парк.

12,47% от общото търсене на жилища се пада на къщите на територията на София.

Ръст от 17,06% спрямо същия период на миналата година се наблюдава и в предлагането на жилища на територията на столицата, като най-малък е процентът на предлаганите жилищни имоти като ателиета, мезонети, етажи от къща (1,85% от общото предлагане), къщите (2,67%).

Тристайните жилища на средна цена от 1000 евро/кв. м. са с най-голямо предлагане. Следват 2-стайните апартаменти с осреднена цена от 1020 евро/кв. м, а най-малко е предлагането на многостайни и едностайни жилища.

Съответно най-голямо предлагане на жилища за продажба има в районите Витоша със средна цена от 1085 евро/кв.м, кв. Малинова долина - 890 евро/кв.м, кв. Бъкстон - 1110 евро/кв.м, кв. Кръстова вада – 1033 евро/кв.м и др.

Интересът към офис площите сравнен с останалите бизнес имоти се запазва все така висок, като за това свидетелства и общият процент отдадени площи през изминалата година.

През 2018 г. се очаква на пазара на бизнес имоти да се появят около 180 000 кв. м нови офиси, като цените за момента се запазват стабилни (около 13,50 евро/кв.м.), но тенденцията е плавно да вървят нагоре. 

Тази година се очаква откриването на двата нови мола във Варна и Пловдив (Delta Planet Mall и Plovdiv Plaza), с които общият обем на търговски площи ще нарасне със 75 000 кв.м.

Пазарът в столицата е стабилен, но се очакват леки повишения при наемите на помещения на основните търговски улици. Към момента не се предвижда разкриване на големи нови търговски площи в София.

Повишеният интерес на чужденците към родните курорти води до по-засилен интерес към покупка на имоти в курортните градове и селища по родното Черноморие. Най-голямо е предлагането на двустайни жилища от около 67 кв.м и продажна цена от около 875 евро на кв.м, а веднага след тях се нареждат едностайните апартаменти средна квадратура от около 40 кв.м и средна цена 858 евро/кв.м. 

Пловдив запазва позициите си като един от най-бързо развиващите се градове в страната. Това е и една от основните причини за регистрирания ръст от близо 8% в цените на имотите в района.

Предпочитаните квартали са Център, Въстанически, Кючук Париж, Кършияка. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти с площ от 65 до 100 кв. м с осреднена продажна цена от 64 800 евро.

Най-силно е предлагането на тристайни жилища със средна квадратура от 98 кв. м и средна цена от 660 евро/кв. м. Следва предлагането на 2-стайни апартаменти със средна квадратура от 71 кв. м. и средна цена от 643 евро/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Забравил си да добавиш"в София".Само че София не е цяла България.
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 *** - дори общите работници в строителството правят по 1000 лева на месец, ама се иска бачкане, не висене във фейсбука, калъфф
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
даза жални мирни каммилкари с децата хни бомбажиии майки мъченицидържавата ще им плаща наемание ще ги храним, за да ни коллятважно демокрация да има и европейки ценности
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязвате ли че пускат статии с една и съща картинка на къщичка от Днес.БГ?А знаете ли защо?
21
0
 
28
 
! Отговори
Ели преди 6 години
спукват се от търсене...смях да става
20
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Преди време бях попаднал на тристаен в София за доста цифрена сума:), от приложените снимки на почти милионния имот/в цена/ се виждаха хубавите прозорци на съседите,с които при "добро"желание можехме да се здрависаме през балкона:)))).Ами -не:) благодаря,ползвайте го вие ,жалко за огромните прозорци ,които иначе имаше/обречени в тези обстоятелства на вечни щори/:)))) Не спира да ме разсмива тази оферта ,когато се сетя за нея.:)
19
0
 
30
 
! Отговори
мухльо преди 6 години
С моята заплата от 580лв чисто мога да отделям за жилище не повече от 40-50 лв на месец!Ако реша да спестявам за двустайно жилище тук у прованса за около 50к лева ще ми трябват 50000/45лв =1111 месеца или 93 години!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четитесет и пет години стигат ,времетоооооооо е наше ,времееетооо е наше.
17
0
 
33
 
! Отговори
тТт преди 6 години
Работя в сферата на строителството и скоро говорих с 2-*** инвеститора точно в гражданско строителство!!! Внимавайте МНОГО!!! И двамата залагат на НУЛЕВА 2020 год!!! Банка, която няма да споменавам, имала ръст в жилищните кредити над 200-250% за 2017 спрямо 2016 - замислете се скоро какво ще се случи!!! Да не "храните" после пребогато ЧСИ-тата!!!Земеделската земя ще поскъпвала още, така казват, но там наистина не съм компенентен...
16
1
 
28
 
! Отговори
жеко преди 6 години
наистина има търсене но 60% е заради ниските лихви по кредити, не виждам някоя банка да дава фиксирана лихва за целия период, а ниската лихва означава ЕДНО ще има нова жътва, 5-7 год от сега, който иска да вкарва главата в торбата, аз ще си купя пуканки и ще гледам шоу, по стария сценарий, някоя банка в сащ затваря и от там всичко по веригата, живота стана страшен
15
0
 
10
 
! Отговори
2 за Лев...2 за Лев преди 6 години
купи със кеФ.
14
0
 
16
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Да, бе. По 2-3 тристайни грабят - за няма и милион, като топъл хляб.По-скоро на едностайните и двустайните е паднал интереса. Там балонът е огромен.
13
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фалшива новина - няма балъци и се пускат статии да си правят реклама алчните брокери
12
1
 
35
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Стига с тия платени статии,с цел провокиране и МАНИПУЛАЦИЯ на населението,цените са спекулативно завишени,лихвите засега -ниски-,но се очаква покачване/справка ЕЦБ/,строи се в София масово,без необходимата инфраструктура,училища,детски градини и т.н,и по дяволите-света и БГ не започват и свършват в София,инвеститорите,ако са умни,ще изнесат бизнеса и офисите си в останалите почти 60% от почти обезлюдените места на БГ.В ерата на високите технологии и нет.Офисите на Apple не са в Ню Йорк,:)))
11
0
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
София - град-държава в територията България.
10
0
 
25
 
! Отговори
Ейц преди 6 години
Бах тез имоти,то гоемо раздвижване на пазара.
9
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не се търси. Стига сте лъгали, че и вие сте за арест като корумпираната кметица.При тоя беден народ и това емигриращо население няма как цените на имотите да се качват.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начи смятай в Сф кви печалби се правят щом в Плвдв същото качество строителство е до 700 евро.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 staini ednofamilni jilista i s 3 garaja sa tarsiat, ama nema...
6
0
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Като ви сложат непосилни данъци на жилищата - тогаз ще ви питам !