Фидел и Раул Кастро... Отиват ли в историята легендарните братя?

След близо 60 г. Куба ще има ръководител, който не е от фамилията
17 апр 2018 11:15, Красимир Ангелов
45

14 март 1957 година. Фидел Кастро (в средата), неговият брат Раул (ляво) и Камило Сиенфуегос позират въоръжени в западната част на страната. Снимка: БТА

 

Само след 2 дни Куба ще трябва да отвори нова страница в историята си. И то каква – за първи път от близо 60 години, след ерата на Фидел Кастро, починал през 2016 г., и на брат му Раул Кастро, президентството на островната държава ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 г.

Още по темата

Името му ще стане известно на 19 април, като датата не е избрана случайно - тогава се навършват 57 години от победата в Залива на прасетата, възприемана в Куба като "първото поражение за империализма на янките в Латинска Америка".

От революцията през 1959 г. Куба е преживяла де факто само една смяна на ръководството. През 2006 г., заради болест, Фидел Кастро предаде щафетата на по-малкия си брат след 40 години еднолична власт.

Легендарният Фидел почина в края на 2016 г., а сега 86-годишният Раул ще отстъпи поне официално мястото си на представител на новото поколение.

И макар че името на наследника на Кастро още не е потвърдено, отсега е сигурно, че неговото родословие няма да е толкова престижно и велико, колкото на знаменитите му предшественици. И за първи път от десетилетия кубинският президент няма да се казва Кастро и няма да е от историческото поколение на революцията от 1959 г.

В следващата галерия ви предлагаме да видите уникални архивни кадри от управлението на братята Кастро в Куба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
21
 
! Отговори
lol до Брадвата преди 6 години
Aма каква блокада, бе другарю? Нали са построили социализма, нали имат толкова богатства да острова, че бяха и първи пиятели с "великия" СССР - защо не процъфтяват? За какво са им вързки с прогнилия капитализъм? Защо им е да търгуват с "демократите", че да могат да избутат повече от 15 долара?
17
19
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
До ПартизанДа, партизане! 15 долара, но заради кого са 15 долара? Заради именно ония демократи Янките, които въвеждат тотална физическа и икономическа блокада на острова! Понеже не им е позволено да вкарат "демокрация" и "ценности" на острова! 15 долара, защото "демократите" не са допуснати да разполагат с богатствата на острова! А на тях това не им е харесвало никога. Затова имат самолетоносачи. Сега, след като пък ние сме демократизирани по-добре ли сме от 15 долара?!
16
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банда ултра-леви терористо-комунисти.Това е. трябва да се изучават по начина, по който се изучават Сталин и Хитлер.
15
16
 
24
 
! Отговори
Партизан преди 6 години
Само истински комунист като Фидел Кастро, може да превърне цветуща държава като Куба ,в бедна миризлива дупка с доходи от 15$ на глава от населениетоБраво!
14
7
 
13
 
! Отговори
lol до варг преди 6 години
пръв борец с/у империализма и пръв приятел с най-голямата империя в Европа/Азия - СССР :D ама така беше при соца, натъкмяваме нещата както ни е удобно :D
13
19
 
15
 
! Отговори
varg преди 6 години
Ние никога не ще забравим Фидел Кастро-нашият обичан брат и борец срещу световния империализъм !!!
12
12
 
16
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Кукувизъма и цоцализъма отидоха на бунището на историятас тях и разните комунистически ***, Кастро, Живков, Чаушеско, Енвер Ходжа, и т.н.Само Ким ЧенУн остана от диктаторите и продължава да стиска сладкия кокал на властта
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Viva Fidel!
10
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята Кастро успяха да направят Куба най-изостаналата държава в Западното полукълбо. Хвала на такива братя и вечна комунистическа слава.
9
15
 
14
 
! Отговори
До сигурно преди 6 години
А знаеш ли, че Мексико изнася отровните си производства у нас? Производството на "Идеал Стандарт Видима" АД - Севлиево е дошло точно от там! Сега как се чувстваш?
8
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората не са вечни. Рано или късно всеки отива в историята. Кубинските диктатори също. Ще останат само и-диотите с тениски с надписи "Че", мислещи си, че той е кубинец.
7
19
 
26
 
! Отговори
lol преди 6 години
Типичен пример как може да загробиш цял народ заради собствените си разбирания. За това трябва да има демокрация - не може един човек да решава съдбата на цял народ. Хубаво, мразиш капитализма - изкарай си мандата и остави хората да преценят кое предпочитат. Няколко поколения изживяха безвремието и мизерията на комунизма в Куба. Колко народ се издави бягайки в щатите с гуми през океана...
6
15
 
13
 
! Отговори
сигурно преди 6 години
Сега ще влязат янките и мамицата им ще разкатаят!!Изнесоха си най-отровните производства в Мексико , сега и тази страна ще унищожат !!
5
10
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Има данни че Кастро е предал Ернесто Чегевара на ЦРУ.
4
17
 
30
 
! Отговори
Дед Хадан преди 6 години
Фидел не отива в историята а остава в нея
3
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Фидел Кастро и социализма в Куба няма тоалетна хартия и банани, а в България при Брюксел и демокрацията имаме тоалетна хартия и банани!
2
14
 
9
 
! Отговори
Zabobol преди 6 години
Chirveni glavorezi-izbiha stotici hilqdi za 60 g. za da se varne Kuba v DBRIQT STAR KAPITALIZAM.
1
26
 
22
 
! Отговори
Данечто Христова преди 6 години
Искали сте да кажете легендарни масови убийци, нали? Ами, поправете се!