Как се лекуваме в чужбина за сметка на касата?

И каква сума възстановява тя след лечението?
18 апр 2018 20:24,
7
Как се лекуваме в чужбина за сметка на касата?
Източник: Reuters

Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко време на годината да сменим личния си лекар? Какво трябва да платим, ако сме приети за лечение в болница? Колко процедури при зъболекар се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други подобни въпроси ще ви дадат публикациите от поредицата "Здравни права". 

Националната здравноосигурителна каса обмисля въвеждането на ограничения за българските пациенти, които желаят да се лекуват за нейна сметка в болници, намиращи се в Европейския съюз (ЕС). Това предупредиха от Центъра за защита правата в здравеопазването преди броени дни. От Надзорния съвет на Касата предлагат поне двама национални консултанти да изготвят становище, че пациентът, който иска да се лекува зад граница, не може да го направи у нас. Ще се проверява и дали човекът има дарителска сметка, с която да събира средства. Основната цел на тези ограничения е да се намали броят на нашенците, които искат да се лекуват в ЕС (в някои случаи това може да стане и на територията на страната), както и дълъгът на НЗОК, който се трупа от това. 
 
Според директивата на ЕС за трансгранично здравно обслужване, българите могат да кандидатстват за издаване на европейски формуляр за планово лечение в съюза или формуляр S2. За целта трябва да подадат своите документи в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса или в Регионална здравноосигурителна каса.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинАми не е вярно,че всички плащат 400 Евро.И ние плащаме доста в Германия,но по принцип касата е на солидарен принцип и тези които нямат възможност,плащат много ниски суми или никакви,студенти и разни други привелигеровани също плащат по-малки суми.А в България е обратно,точно тези които разполагат с много средства,чиновници с високи приходи не плащат нищо,което е в пълен противовес на всякаква логика.
4
0
 
4
 
! Отговори
Каскет до Берлин преди 6 години
Браво , щом здравните са ти 400? , значи те осигуряват върху едни 5-6000?, дай Боже всекиму.
3
1
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Да, Берлин, лоша работа!---------------------------------------При вас е зле, да. Обаче няма как да направиш боя с ***. А и корупцията играе много лоша роля там. Лекарите бягат насам, мъка ми е за клетата ни бивша държавица.
2
5
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Не може ние да плащаме по 400 евро на месец, а вие - по 10, и да имаме право на еднакво здравеопазване.
1
2
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Никак, защото нашата здравна каса после не плаща на чуждестранните каси.