Нови ЧЕЗтитки, дружеството иска по-скъп ток от юли – с 20%

Всички доставчичи искат от КЕВР по-високи цени за бита
18 апр 2018 09:40,
63

Доставчиците на ток поискаха увеличение на ценита за бита с между 8 и 20%, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо поскъпване е поискал доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ с над 20%.

Опозицията видя връзка между сделката за най-голямото енергодружество у нас и евентуалния скок в цената. Фирмата на Гинка Върбакова обаче отрича.

От дружеството са категорични, че сделката с Чехия остава в сила, въпреки изненадващото оттегляне на България.

Гинка Върбакова е успяла да премине всички проверки и да докаже, че има капитал. Сега на ход са банките. Те обаче чакат одобрението на регулаторите.

"На един основен въпрос комисията не намери отговор и по мое лично мнение нямаше и желание да го направи. Става въпрос за това да бъдат проверени капиталите, които стоят зад сделката - кои са банките, откъде идва финансирането, какви са гаранциите и обезпеченията", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът и политик Мартин Димитров.

По думите му всичко това е необходимо да се изясни, защото се явява критична структура, която пък от своя страна е част от националната сигурност на страната ни.

"Не можем да позволим подобна сделка да се реализира без да имаме отговорите и фактологията", категоричен бе Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев обясни, че сделката за ЧЕЗ не играе никаква роля по отношение на ценообразуването. Тъй като не била финализирана все още вдигането на цените нямало общо с бъдещите собственици на дружеството и техните интереси.

"Колкото по-сложен е един процес, толкова по-прости трябва да са решенията. Ако държавата не се намесва, когато банката плати, това би означавало, че парите са чисти и има достатъчно сериозни гаранции. По друг начин обаче стои въпросът във връзка със собствения капитал. Оказа се обаче, че държавата разполага с достатъчно инструменти, с които да гарантира стабилността на управлението", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
при толкова много вятьрни мелници в бьлгария тока трябва да е без парите за увеличение говорят сега пак ще почнат брожения
50
0
 
5
 
! Отговори
За 18 г преди 6 години
2000 г. за печка, хладилни и пералня 15 лв. сметка ток. 2018 - същата консумация - 45 лв.С 200% по-високи сметки за ток.За 5 г. 100 процента увеличение на тока.Айде у лево. Със сто процента ли се е увеличила заплатата ми.50 процента от сметките за ток, са за разпределителите като ЧЕЗ, ЕВН, при наличие, че цялата система е изградена от Тошо.Най-евтиният ток от Козлудуй се изнасяи, само 5% от Козлудуй участва в сметките ни,от ток се отказвам!Лошото е, че от водата и "ибанота сградна не мога
49
0
 
5
 
! Отговори
Гино, мари! преди 6 години
Кажи нещо по въпроса, ***!Стига се кипри с тази зелена жилетка!Или ти можеш да издаваш само нечленоразделни звуци по онзи вид телефони, с които твоето семейство е имало бизнес? Така ли ще се измъкваш, когато започнеш да вдигаш цената на тока?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то затова е братовчед 15 години абонат сега когато се обвържеш с нещо то си се спазва когато иска да те прекара ще си помислиш дали ще идеш при него или ще го одрусаш там където муе мястото всеки има право на избор затова трябва братовчед да си доволен а не нерви да образуваш нервите са за по сложни неща а за това дали с него или без него тои на загуба не сме длъжни да храним ротата
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе то зарад тия умници цял живот техлим мястото на тия е знаино де не сме никомо длъжни има програма си плащаш кати не искам чао входа е свободен нали братовчеде
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А и на тоя умник преди мен оня ден му желая успех аз не съм тоя които мее представил и след като за едни има и за други ще има ако не тука има и други градове освен ловеч аз съм си с парите но не обичам да ме правят на ***
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно кака гинка е гладна добре се храни като ония дето ми искаха 50 лева за тв и нет господа може да съм всякакъв но не и глупав а сигорно като си отвори някои големите уста трябва аз да се занимавам а мтел ловеч няма да стане или договор като всички хора или чао
44
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Нека си иска, то искането не е като даването.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигат цената за да не я вдига Гинка, като по този начин уважават нейното обещание че тя лично няма да вдига.
42
3
 
13
 
! Отговори
Каре преди 6 години
Р Овчаров ви каза кой ще плаща сметката за сделката на Гинка с ЧЕЗ. Още преди месец, ко газа, но както винаги нямаше кой да го чуе. Вместо това - той получи обвинение, а ние честитка от изедниците.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дружеството може да иска и 200%,но предполагам че никой няма да им даде и двадесет % а много по-малко.Защо въобще и докога ще се увеличават цените на ток,вода и парно??
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та,защо чехите искат увеличение и то с 20%,нали си продадоха активите на Гинка и то със 100 милиона евро по-висока цена от реалната?Чии са тези игрички?Ще разберем ли някога?
39
4
 
6
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Давайте още бизнес на чебурашките, които не плащат данъци в България...
38
0
 
10
 
! Отговори
ОТ НАС ЗАВИСИ преди 6 години
ДАЛИ ЩЕ ИМ МИНЕ НОМЕРА ..... ДОКОГА ЩЕ МЪЛЧИМ И ЩЕ НИ ТУПАТ КАТО БРАШНЕН ЧУВАЛ ....НЕ ОСТАНА ВЕЧЕ Г-ДА КРАДЦИ НЕ ОСТАНА КАКВО ДА НИ ОТКРАДНЕТЕ ......НА УЛИЦАТА ХОРА ДА СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото помня гербавите министри обясняваха, че Гинка нямало да си избива кредита с вдигане на цената на тока.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат увеличението от 2013 г, когато ББ падна.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА БЕШЕ ЯСНО!!!СЛЕД КАТО БОРИСОВ ГО КУПИ ИНВЕСТИЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИЕ!!!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това увеличение е нищо. Ще видите след 15-20 години като спрат АЕЦ Козлодуй и останат американските тецове и соларните и водните централи на мастити бизнесмени, каква цена ви чака. Ще ви се стъжни живота. Ама на, нали Мартин Димитров и всички т ъпоумни като него бяха против Белене, която досега можеха три пъти да я построят. Нека говори тогава за национална сигурност.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26В пирамида ли искаш да ни вкараш?
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А га гласувахте за Суджуците ни ривахте нЪли ?