Избраха го! Мигел Диас-Канел e заместникът на Кастро

Кубинският парламент го посочи за нов президент на страната
19 апр 2018 20:39, Красимир Ангелов
12
Избраха го! Мигел Диас-Канел e заместникът на Кастро
Снимка: БТА

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, с което сложи край на близо 60-годишното управление на братята Кастро, предаде Франс прес.

Вчера Диас-Канел бе посочен като единствен кандидат да замени Раул Кастро на поста председател на Държавния съвет. Резултатът от гласуването бе обявен днес.

Още по темата
За 57-годишния цивилен, който досега беше първи заместник-председател на Държавния съвет, са гласували 603 от 604 депутати, потвърди пред парламента председателката на Централната избирателна комисия Алина Балсейро. Информацията вече бе съобщена малко по-рано от държавните медии.

Диас-Канел бе избран за заместник на Раул Кастро през 2013 година, припомня Франс прес. Издигнал се постепенно в системата, той обикновено запазваше дискретност и не привличаше голямо внимание в сравнение с 86-годишния президент.

Новият кубински държавен глава ще трябва да извърши исторически преход след близо 60-годишното управление на братята Раул и Фидел Кастро. Любопитното е, че по време на революцията от 1959 г. Диас-Канел още не е бил роден.

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значимост в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален лидер и високопоставен кадър на управляващата Кубинска комунистическа партия. Общо в 31-членният Държавен съвет на Куба ще бъдат включени 13 нови лица, както се очакваше.

След революцията от 1959 г. до 2006 г. Куба беше управлявана от Фидел Кастро, който успя да устои на враждебността на Съединените щати въпреки разпадането на Съветския съюз. След като пое властта от брат си, Раул Кастро започна поредица от някога немислими реформи, като отварянето на икономиката за частна инициатива и сближаването със САЩ.

Досегашният кубински президент ще запази функциите си на генерален секретар на влиятелната комунистическа партия до 2021 г., когато трябва да бъде на 90 години. Очаква се през идните дни да бъдат назначени министрите в новото правителство.

(БТА)


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
скоро ще разберем дали САЩ са успели да го купят
11
1
 
4
 
! Отговори
Асен Петров преди 9 месеца
Това е човек, подготвян отдавна за този пост. Кадър на предишния режим. Но, режима не съществува. Нещо, като китайски модел. Уж соц. но не. Въпреки всичко, Куба е уникална държава, продължава романтиката, чудесните хора, оптимистични и щастливи, въпреки годините на ужасни трудности. И напоследък. май хладилниците им са по- пълни от нашите. Информация от преди няколко дни.
10
0
 
4
 
! Отговори
Мъка, мъка преди 9 месеца
Леле, колко надежди бяха попарени с това изявление "Революцията продължава" !
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кубинския Луканов! Всичко е изчислено както на нашия 10.Х.89г. Разработено в Москва и отработено в българия. Комунистическите другари, ченгетата им и агентите им, ще си направят дивия Комуно-КапитализЪм(както у нас)! За народа им пак ще е каиша(както у нас)! Който реши, да прави бизнес ще пращат верните им мутри, до пълна победа "КапитализЪма"! А полицията ще казва:"Не можахме да се справим". А Те нагло ще повтарят, чрез приватизираните от Тях си медии : "Искахте демокрация- на ви демокрация"
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
притеснително е, че има един въртоглав против. Ще вземе да направи някоя революция
7
4
 
4
 
! Отговори
Червеният Октомври преди 9 месеца
Нищо хубаво не са видели до сега, а и нищо хубаво не ги и чака.Екзекутираха интелигенцията,и духовенството,оставиха само сътрудниците и доносниците,както в България след 9-ти.Научиха ги да се хранят на ясла,и ако ги пуснеш да си търсят работа,всички ще се наредят за помощи,защото така ги научи пропагандата на ,,Светлото Бъдеще''.
6
4
 
3
 
! Отговори
Посетител преди 9 месеца
За съжаление поради интереса на мнооого туристи от цял свят, цените на всичко в Куба се покачиха неимоверно. Френската ласка отдавна не е 3$. Тези в сферата на туризма\обслужването правят парички и не си поплюват. Още от летището, като видях 20 човека да чакат за едно такси и веднага научих закона за търсенето и предлагането.
5
4
 
5
 
! Отговори
ВАТ преди 9 месеца
Изборите разтърсиха вътрешния пазар Сви рката премина психологическата граница от 3 долара
4
4
 
5
 
! Отговори
До шматка преди 9 месеца
След 1998 год. Куба Е огромен курорт, посещаван месечно от милиони туристи. А иначе тя и Революцията си продължава на 25-30 градуса през зимата - и така до пълна победа. :-)
3
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бе какъв остров на свободата? Това е концлагер, също като при Тошо но по зле.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първите думи на Мигел Диас-Канел в качеството му на президент на Острова на Свободата бяха: Ревлюцията продължава.
1
13
 
11
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
След 10г няма да познаете Куба.Ще се превърне в огромен курорт посещаван от милиони месечно.