Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30,
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
39
 
! Отговори
До телефонистка преди 6 години
Ааа, току що прочетох, че фалафели ще правиш. Ами успех! То и сега може да почнеш да правиш фалафели до края на живота си в някоя бутка. Ама без укриване на данъци, след заплати и осигуровки за персонал не знам как ще си на печалба и 1000 лв на месец. Трябва или над 5 обекта да отвориш, за което тия 72 хил. няма да ти стигнат, или да отвориш тоя бизнес в Африка (не съм запознат дали ядат много фалафели там) и да се пренесеш там да живееш...
86
4
 
37
 
! Отговори
До телефонистка преди 6 години
Абе не, че нещо, ама с 2000 лв. и да пестиш 2-3 години, за да направиш фирма и при това ИЗВЪН България, то това е някакъв краен идеализъм граничещ с дебилизъм. Къде ще го правиш тоя бизнес, в Сомалия ли? Да речем, че 2000 лв. чисто всеки месец пестиш без никакви други разходи. За 3 години това са ти 72 хил. = 36 хил. евро... Освен, ако няма да плащаш на *** в някоя африканска държава, не знам какъв бизнес е вземеш да развиеш...
85
0
 
36
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До СвМхм,да.. хаха като си развия бизнесчето с фалафелите ще те черпя един
84
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо в спора, но граматиката на всички куца
83
1
 
39
 
! Отговори
Св преди 6 години
Ей, всички телефонисти с фирмички :). Браво. Дано успеете да намерите пазар за фалафелите и дюнерите дето сте замислили.
82
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбийте ги по сектори,де.Например колко от тях са в държавната администрация и управление-колко са министри,зам.министри,депутати и други чиновници и тогава да видим колко ще останат в частния сектор с "високата"заплата от 2000 лв.,като се има пред вид,че в Люксембург минималната заплата е 1700 евро.Затова тази статистика не е за хвалене,а за срам.СРАМ И ПОЗОР за управляващите,които ни оставиха на дъното.
81
13
 
33
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До АнонименА теб, приятелю, само да те светна - тук никой не работи до живот и ´´ кариера ´´ тук има малко по-различен смисъл .. в един кол център или като цяло фирма, предлагаща такива услуги, ходят хора, които искат да си дадът старт.. за точно 2 -3 години си събираш капитала за своя фирмичка извън границите на българия и преуспяваш ... човек трябва да е много ограничен и мега некадърен да не може да си устрои живота след такъв старт .... а още по-ограничен трябва да е човек, който си няма х
80
3
 
39
 
! Отговори
Св до 79 преди 6 години
"А другите 7 милиона?"Ще работят на телефонистите, в сферата на услугите, производството и изхранването им. Ще им поправят кафе-машините, ще им носят столовете, масажи, релакс, котейлчета с чадърче - такива работи. Телефонистите задвижват цялата икономика, и ние се храним от тях. Така че следващия път като се обадиш да се допиташ до телефонист - респект и уважение!
79
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното е, че ако индийците знаеха повече езици в България нямаше да има и помен от кол центрове. Какво ли щяха да бачкат телефонистките. Охх аххх оххх аххх перхапс...
78
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А другите 7 милиона?
77
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завърших немската , 2-ри език английски.. Какви хора работят в Кол-Центровете - негодници .. Двама съученици отидоха да учат в Германия за инженери след 1година се върнаха и записаха Не ТУ-София , А УННС и сега началници на телефоните, 2000лв. е най-високата заплата на телефоните , Братовчета който се пробва да става програмист но се отказа работи в HP за 1300лв.
76
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перачници на еврейски пари,които при следващата финансова криза,която *** на вратата,ще думнат като големия взрив.Всички работещи там,дето се мислят вече за големи баровци,са потънали до гуша в кредити за скъпи имоти и коли.Очертава се богат урожай за сидии-изпълнителите.
75
1
 
41
 
! Отговори
Св до телефонискта преди 6 години
Добре. Убеди ме с тези две приказки. Утре ще кандидатствам и аз за телефонистка. Дано да ме вземат, стискайте палци!
74
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До телефонисткаБе, че не те разбирам не те "разбирам" ... *** като те чета ми се струва, че висше трябва да имаш та да вдигаш телефона!Много чужди думички ползваш та ми е "сложно", но къде се учи висше за телефонистка ???
73
0
 
32
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До Св до телефонистканищо подобно...
72
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пишете заплата 2000-3000 лева обяснявайте, че това е брутна заплата ***!
71
3
 
40
 
! Отговори
Св до Реалист преди 6 години
Напълно подкрепям мнението. Но точната дума е - временно. Иначе да си мислиш че ще се пенсионираш на същия стол, на който си седнал преди 35 години, и само си сменял изпотените слушалки и наплютия микрофон е някаква утопия.
70
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кол центровете, особено в София работят бивши несполучили емигранти. Бачкали по сергии и макдоналдси и научили език. Никакви знания не се притрябвали.
69
2
 
49
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Не ви разбирам защо спорите! Кол центровете са много удобно място за работа, докато си намериш друга истинска работа. Трудна е работата в кол център, защото се работи с клиенти, много често това са ядосани клиенти. Изисква се много - езици, комуникативни умения плюс знания за специфичната област, а заплатите не са голями - 2000-3000 лева е нищо, но за масовия българин с заплата около минималната, това изглежда като огромна сума.
68
1
 
38
 
! Отговори
Св до телефонистка преди 6 години
Смешно е да твърдиш, че връзката с долуспоменатите изисквания за наемане на работата и проблемите които решаваш с тази работа имат някакъв смисъл. Може да искат и книжка за каране на косм. совалка, но пак си със слушалките и решаваш стандартни проблеми по протокол, а при сериозен проблем се обръщате към по висшестоящ.