Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30,
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
36
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Заплата 2000лв, докато за същата работа в държавите, от където са компаниите, се плаща 4500 евро или близо 5 пъти повече. Това ли ни е гордостта? Че същата работа, за която се изисква същото обучение, тук ни плащат на безценица?! Това и в Китай , и Индия го няма! Там заплатите са ниски само в масовите сфери като производство където обучението е елементарно.
106
2
 
37
 
! Отговори
инж преди 6 години
ех, да имаше 50 000 заети в машиностроенето... ще настъпи такъв живот...
105
1
 
41
 
! Отговори
До телефонистка преди 6 години
Г-жо, вие страдате от когнитивен дисонанс (направете си справка, ако не знаете какво значи). Точно в Германия има много реално производство (на коли например), а тук нямаме нищо. Само езици.
104
2
 
36
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Статията е ПР на въпросната асоциация. По БНТ миналата седмица имаше предаване, където споменаха т.нар. "изнесени услуги" , като формиращи 0.3% от БВП - останалото идва от индустрията. С навлизането на RPA, най-вероятно дейноста ще се нуждае от по-малко персонал и логично ще залезе.
103
0
 
37
 
! Отговори
do 103 преди 6 години
ми те тогава работниците от БМВ умрели от глад бе))): Туп комунист чугинен!
102
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията пари вземат само търтеите,дето са с две леви ръце и от нищо не разбират,освен от *** идеологии.Хората,които са заети в реалното производство,доколкото вече го им и създават материални блага,едвам оцеляват.
101
13
 
33
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До Анонименстига говори през главата си .... точно германия и австрия са едни с най-добре развитите аутсорсинг компании в европа ... всеки трети човек в Германия смециялно работи в кол център и компаниите съществуват вече повече от 20 години, докато в България тепърва се основават такива...
100
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам такива,дето работят в тия центрове.Освен че знаят чужд език(то и ромите знаят няколко)друго не могат.Вързани са в ръцете отвсякъде.Утре като хлопнат кепенците тези кухи компании,съкратените няма и за метачи да ги вземат.
99
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията умните и кадърните работята телефонисти на аутсорсинг и си взимат хилядарките а смотаняците и мързеливците не могат да си намерят работа и нямат пари да си платят парното и тока. Демокрацията е най-съвършената и най-справедливата система.
98
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Швейцария, Германия, Австрич, Франция, Белгия, Холяндия защо няма аутсорсинг. Техните икономики зле ли са, само ние ли сме добре?
97
0
 
32
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До Свмай си дойдохме на думата :) и пак казвам...ще те черпя един вегански дюнер тогава
96
5
 
35
 
! Отговори
телефонистка преди 6 години
До До телефонисткаама си забавен/на и ти ... моята месечна заплата е вече в евро.. не ми обяснявай ти на мен колко мога да събера за 2-3 години ... само казвам, че всеки може да успее да стигне до нивото, на което съм аз специално с тази работа, но уви...понеже всички тук знаете как стоят нещата с моята ''професия'' и докъде може да се стигне, ще си останете деградирали сметкаджии и ще плюете хроския успех хаха
95
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съмнявам се че някой е протеже на някой да работи в такава фирма. Ако не знаеш перфектно поне един език нямаш реален шанс..Та каквото и протеже да си..
94
4
 
43
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Злобен хейтчо, защо един млад човек, който има възможност от достойно препитание да е лиглю..И как подяволите би могъл да работиш там, ако разбираш ли си бил протеже на някой..Те не могат да си намерят хора и плащат по хилядарка за препоръка нашия още ми говори за връзки.Мислех си че това гнусно оправдание е изчезнало вече.
93
0
 
33
 
! Отговори
до 90 преди 6 години
По-зле и от нашия. Бих казал трагичен..А нашия изобщо не вярвам, че е толкова зле..
92
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без тези телефонисти все някак си ще преживее един човек.Но как хората ще съществуват без храна,облекло,домове,образование и здравеопазване.А работещите в тези сфери у нас далеч не вземат такива заплати и едвам оцеляват.За тях пишете,а не за един файтон лиглювци,почти всичките протежета на някого.И най-после разберете,че не всичко се върти около София.Навсякъде живеят хора,които заслужават достоен живот.Престанете с тези блудкави долнопропбни публикации,които разделят хората и пораждат омраза.
91
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука както винаги пишат най-големите неудачници... Хората си взимат хиледарките, обикалят света, имат близки приятели в цяла Европа и гледат напред и нагоре. Вие тука, мъпети неудачни, продължавайте да си хабите плюнката. Жалки хора с право на живот.
90
3
 
45
 
! Отговори
ретарди преди 6 години
обаче кол център се затваря от днес за утре и 50 000 души ще останат без заплати от над 2 000 лв. едни кредите ще престанат да се обслужват а и и имам много голямо подозрение че пенсионно-осигурителната система няма да издържи.Просто вижте какво се случва в страните от където идват тези оутсорсинг компании.
89
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното е, че ако индийците знаеха повече езици в България нямаше да има и помен от кол центровеТова им е най-малкият проблем. В някакъв момент всички налетяха Индия, ама после разбраха, че там може да се работи с много малко хора. Манталитетът им е по-зле и от нашия.
88
1
 
36
 
! Отговори
Св преди 6 години
Веган - пацифист съм. Раздавам идеи срещу спанак с бамя и глухарчета :). Успех с бизнеса какъвто и да е той, и наистина послушай съвета и не се застоявай много там. Хубава професия е както писах надолу, за усъвършенстване работата в екип, начален капитал и толкова. Няма бъдеще иначе!