Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30,
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50хил паразита които нищо не правят направо закриваи
26
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре , че са кол центровете защото в България няма да остане един младеж , всички студенти се само-издържат , чрез работа в кол центровете.. Ако няма кол центрове всички ще избегат да учат в Германия ..
25
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA NE E IKONOMIKA RABOTESCHTA IKONOMIKA NQMAME
24
2
 
59
 
! Отговори
Търтей преди 6 години
Хората взимат добри пари с които могат да живеят нормален живот. Какъв ви е проблемът на всички мрънкачи пак? Ясно е написано, че около половината от заетите в свктора работят на слушалки. Няма угодия...
23
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да взимаш добри пари , трябва да знаеш езика на окупаторите английски немски
22
5
 
51
 
! Отговори
от село преди 6 години
От толкова исписано така и неразбрах с какво е станал по добър живота в БГ и икономиката от тая измислена дейност.
21
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изкривена мухобоикова простотия
20
8
 
65
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Божее щом някои се кефят че държавата ни се развива на колцентрове не знам.Та това е работа за хора със средно образование.Само в Бугаришестане човек със средно взима повече от такъв с висше.Телефонистките най-добре платени закривайте я тая ко.ина!
19
4
 
60
 
! Отговори
Св до 17 преди 6 години
За упражняване и добиване на трудови навици, работа в екип е чудесен тренинг, и засгеа е добре платена. Но това да съветваш някоя баба как да си рестартира рутера за 10-ти път, какво развитие ти предлага, освен на 5 години да ти подменят стола? Или да сложат нова кафе - машина в подкрепителното. Седиш си в кабинката между две шумоизолиращи преградки и си бъркаш в носа. Производство - нулево.
18
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2000 в колцентъровете само с екзотичен език. Иначе 1200. Интересен е фактът че с руски също се вземат добри пари.
17
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са модерните "тъкачки". За млади хора, да видят как се работи под напрежение и с ***, да изкарат първите си пари, да си поупражняват езиковите умения, и да отидат да работят по света като нормални хора и специалисти. Тази "професия" няма бъдеще. С технологиите тя ще отпадне.
16
1
 
43
 
! Отговори
Св преди 6 години
Да, съгласен съм, но например предпочитам да потърся в нета за проблем като казваш HP, Xerox, и 99% от случаите съм си намирал информацията. Само като се замислиш, преди 15 години без брокер не можеше да си купиш жилище, акции. Сега всичко е на платформи и имаш хилядократен озбор. Форекс на минутна графика преди 0 год?Надали са го и мислили за възможно, без телефонен трансфер. Просто смятам телефонистите за отживелица и след навлизането на чат ботовете.
15
2
 
40
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
До Св,Винаги е по-лесно и бързо да се обадиш, аз също избирам този вариант без да съм пенсионер, не знам защо си с такива наблюдения. Аутсорсинга тук обхваща сфери от широк спектър като почнем от HP, Xerox, Bet365 и т.н. Тези услуги се ползват от всякакви хора, тъй че не бери грижа за изчезването им.
14
1
 
47
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Тези фирми щом търсят данъчно облекчение и са се разкарали от страните си един ден като заплатите почнат да стават нормални ще си бият "камшика" и от тук.Но може и да греша.
13
11
 
44
 
! Отговори
Реалофил преди 6 години
2000 бона в София са като 510 лв на село....Колцентрове само в столицата и един два в Пловдив и Варна....
12
6
 
40
 
! Отговори
Св преди 6 години
Съжалявам да го кажа, но какъв е профила на обаждащите се търсещи информация клиенти? Възраст, образование? Спомням си, че преди 10 год. последно звънях на КОЛ център, да ми пуснат някаква услуга на тел. план. Оттогава не съм. Всичко си пускам и спирам онлайн. Предпочитам писмено да се разправям, така ми върнаха и едни пари копирайки кореспонденцията и пращайки я в КЗП. Това важи за всички услуги по целия свят. Обаждат се предимно неориентирани пенсионери(с уважение към тях де). А те докога са?
11
1
 
55
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Като гледам коментарите няма угодия. Ако новината беше "Не се развива аутсорсинга в България, а заплатите са от 2 бона" познайте какви щяха да са писанията... Все пак избора на работно място е на човека, и щом те са направили своя избор киселяците могат само да си пишат.
10
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най отдолу да бяхте написали "Платено от ГЕРБ"Автор: ГЕРБ
9
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е уникално мрънкало Ако е добре платен нещо друго ше му пречи 2 бона не били нищо Хемороиди му излезли ,еди кво си Значи да мрънкаш и мармориш и манталитет
8
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говори, говори и като я изхвърлят ПАДА лошо!!!