Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона

Колцентровете имат най-голям дял в сферата на изнесените услуги
Обновена: 24 апр 2018 09:47 | 24 апр 2018 08:30,
194
Аутсорсингът: 50 хиляди българи със заплати над 2 бона
Снимка: flickr

Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът.

3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4,2 на сто, когато аутсорсинг компаниите вече ще правят по 2,5 млрд. евро годишно. Това прогнозират експерти от Българската аутсорсинг асоциация.

Оттам обясниха, че дейностите, които се аутсорсват у нас, са разнообразни - клиентско обслужване, продажби, финанси, маркетинг, управление на човешки ресурси, логистични услуги и др.

Компаниите от сектора се оказват и сред водещите данъкоплатци - 1,5 на сто от платените налози у нас се дължат на тях.

Освен това в сектора работят над 48 000 души, а прогнозите са броят им да мине 60 000 през 2020 г. По този начин аутсорсинг индустрията генерира 6,5% от всички заплати и 5% от всички социални придобивки. Очакванията са тези числа да се удвоят през следващите няколко години. Средната заплата в бранша била 2400 лева месечно.

В сектора оперират 389 компании, като с най-голям дял и водещи по обороти през 2017 г. са предоставящите изнесени бизнес услуги (BPO) - 53%. Фирмите, чиято дейност е в областта на информационните технологии (ITO), формират 47% от тази индустрия.

За сравнение през 2016 г. BPO секторът е бил с 58%, а ITO - 42%. Разликата между двете е малка, тъй като често дейностите се препокриват, а в някои от компаниите едновременно се извършват и двата вида дейности.

Колцентровете представляват 36% (74 фирми) от цялостния BPO сегмент, който наброява общо 208 компании.

"Те все още имат водеща функция, изхождайки от факта, че в основата си са ориентирани към обслужването на клиенти в различни сфери от бизнеса", казва пред "24 часа" Светослав Иванов, изпълнителен директор на асоциацията.

Той обяснява, че в по-голямата част фирмите са регистрирани в България. Немалко от тях представляват дъщерни дружества на компании майки с централни офиси в Европа, САЩ, Индия и Азия.

Противно на очакванията индустрията на изнесените услуги не се развива само в София, но и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна.

Бурното развитие на индустрията постави България сред лидерите в този вид бизнес. Още през 2015 г. проучване на Cushman & Wakefield постави страната ни в челната тройка по атрактивност в сектора. Като основна причина се посочват високообразованите специалисти и високото ниво на владеене на чужди езици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна аутсортсингът у нас не е свързан само с мейли и вдигане на телефони, голяма част от услугите са счетводони, финансови или бизнес планиране и други по-квалифицирани процеси, мой приятел от доста бедно семейство само заради добрия немски, започна в такава фирма, като финансист без да му искат опит и т.н.Една година го обучаваха и сега е на 2500 бруто..Около 2 000 чисто. Е не е като силициевата долина, но е шанс за сериозно хора да видят перспектива и тук.
46
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как държавата ще защити работещите в кол-центровете от обвинения за сделки със Сирия, като сделките са извършвани от техните работодатери в САЩ?
45
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички плюят Кол Центровете и на всички децата учат икономика защото е по-лесно и лесно се завършва..
44
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другия вариант за студенти и завършили УНСС е да работят магазинери .. Няма места за началници , не може 70% хората с диплома да са началници и шефове.
43
3
 
59
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Бели роби? Ми да бъдат бели безработни, щом работа значи робство. Това не е икономика, въпреки че формира 5% от БВП? Манталитетът ви е проблема, не нещо друго.
42
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в оутсорсинг, сега на село наемам майстори за строително ремонтни дейности по къщата на стойност към 3-4 хил лева, Ако не работех оутсорсинг тези майстори какво щяха да работят или по точно колко щяха да работят?
41
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де какво се сърдите , Децата ви са Негодници и *** , Шизофреници с изкривени антлантически ценности - 70 % от студентите са Икономика и Администрация .. Кол Центровете са идеалното работно място за тях.. Какво производство ще правите със 70% икономисти и администратори..
40
19
 
41
 
! Отговори
Пловдивскки преди 6 години
2000 лева пари ли са ??? За 1 човек стават ама до там .Този бранш е супер зле само бели роби средната заплата е 1200 лева в ит сектор реално неможе да стъпи на заплатите в търговията , строителството , казино индустрията
39
13
 
49
 
! Отговори
промо преди 6 години
IT и share service центоровете НЕДОПРИНАСЯТ ЗА ИКОНОМИКАТА , а единственно за заплатите на работещите в тея сектори Няма производство, продукти и др. които да са от полза за БГ иономика и да формират сериозен ръст в БВП
38
21
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50хил паразита които нищо не правят направо закриваи тази жалка територия
37
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Телефоните работят студенти от УНСС и хуманитарните специалности на СУ.. Съдете и се сърдете само не себе си , когато записвахте да учат икономика и администрация.. Децата ви са *** ..
36
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха! Продължавайте да се "индустриализирате" с кол-центрове. Хората произвеждат автомобили самолети техника...не сте ли чули?
35
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо Бъркате Телефонистите със Инженерите .. това са различни сектори//
34
10
 
42
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Какво ще стане,когато тези компании намерят достатъчно подготвени и ниско платени специалисти в други страни?И още какво допринасят за икономиката освен с данъците?
33
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IT сектора и телеофните са съвсем различни , на телефоните ходят негодници.. Някой телефонисти работещи в HP , се представят за Ай-ти инженери , лъжат родителите си.
32
4
 
54
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
Бързо смятане ...50 000 със заплати над 2000лв.----6 500 000 със заплати от 510лв......стахотно място за живеене /великолепна държава ....
31
1
 
76
 
! Отговори
Готин преди 6 години
Говорите все едно е по-добре да го няма този бизнес в БГ. Разбира се, че е по-добре да го има! Наливат се милиони всеки месец в БГ и те се харчат тук стимулирайки средия и малък бизнес. Тези хора плащат пенсиите на вашите родители! В този бизнес няма укриване на данъци и плащане на ръка. Също така се развиват трудови навици и работа във фирми със западна култура, а не типичния български управленец-робовладелец. Не виждам причина да недоволствате, че има такъв развиващ се бизнес в България.
30
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорите за 50хил. паразита които нищо не правят , а в същото време децата ви 70% учат икономика и администрация .. Децата ви са паризитите не бизнеса ..
29
0
 
36
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
прав си, защо не пробваш тогава да заработиш добри пари с руски))))))):
28
10
 
44
 
! Отговори
хахах преди 6 години
то бива лъжа, бива измама, ама такава пропаганда... междувпрочем това го броят за айти???? А в бройката на работещите влизат ли и момичетата на секс телефоните, това също е аутсорсинг)))):