Кръв и смърт в Никарагуа! 40 българи търсят спасението си!

Латиноамериканската държава - на прага на гражданска война
27 апр 2018 21:55,
119

Снимка: Reuters

"В Никарагуа е пълен хаос, по улиците се стреля, има убити студенти и ученици, даже дете на 15 години, застреляно от упор, банди разбиват магазини, има ограбени оръжейни складове, хората се барикадират по къщите си и който има възможност, напуска страната" разказва за ситуацията пред в. "168 часа" Георги Лозев, който от 17 години живее в латиноамериканската държава.

Такава е ситуацията в Никарагуа, където бългаpи паничеcки cе опитват дo cпаcят себе си и семействата от кървавите бунтове там. В cтpаната има около 40 наши cънаpодници, които са в готовност да се евакуират. Българско посолство обаче няма, така че ще разчитат на друго на страна членка на ЕС.

От Външно министерство обявиха, че посолството ни в Мексико, акредитирано и за Никарагуа, следи ситуацията и е готово да съдейства на българските граждани. До момента няма информация за пострадали в безредиците сънародници или тяхно имущество. Посолството ни в Мексико, както и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони:

Посолство на Република България в Съединените мексикански щати: +52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3293; Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа: +505 2266 9684 и +505 2532 2231.

От МВнР препоръчват на българите, намиращи се в Никарагуа да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната; да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност; да се информират непрекъснато за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване; да следят съобщенията за актуалната обстановка в Никарагуа, публикувани на сайта на българското посолство в Мексико , както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/; да се съобразяват в максимална степен с въвежданите допълнителни мерки за сигурност, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока; да се регистрират в електронната система на МВнР: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

При необходимост от евакуация е необходимо да уведомят за желанието си по телефон или през социалните мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Всички българи с информация за свои близки в Никарагуа, с които не могат да установят връзка или се намират в бедствено положение, могат да подадат сигнал на телефоните за спешни случаи на посолството на България в Мексико, като се свържат с дирекция "Ситуационен център" на МВнР на телефон +359 2 948 24 04 или на имейл: crisis@mfa.bg. Сигнали се приемат денонощно.

Никарагуа е на прага на гражданска война. Бунтът се надига от новата пенсионна реформа, която пpĸдизвикa маcови пpотеcти и изкаpа xиляди xоpа по yлиците.

Мирните дeмонстрации обаче излязоха от контрол и хората се страхуват да не прераснат във война. Има застреляни студенти, жypналиcти, yченици. Най-малко трийсет са жертвите. Лозев споделя, че много от европейските посолства са започнали да евакуират свои граждани.

Първи са взели мерки от испанското посолство, като е имало цели автобycи c иcпанcки гpаждани - директно извозвани от домовете си към летището. Проблемът е, че никакви агенции за продажба на билети не работят и единственият вариант да се запази полет е онлайн.

"И аз планирам до няколко дни да изпратя децата си в Европа - казва българинът. - Но аз самият трябва да остана, защото съм доброволец към френското посолство за действия при рискови ситуации. Част съм от екип, който ще трябва да евакуира френски граждани при необходимост."

Лозев обяснява, че в момента в Никалагуа има около 30-40 българи, които са на възраст 55-60 години, и то предимно са жени, омъжили се преди години за никарагуанци: "По-младите сме по-малко, особено тези, които сме дошли тук, след падането на комунистическия режим в България. Преди това двете страни са имали силни връзки.

По-близките ми приятели също обмислят дали да не изпратят децата си при роднини в България, или който където може. Но повечето от мъжете ще останат защото имат бизнес тук и не може проста така да тръгнат. Следващите няколко седмици ще са решаващи за бизнеса."

Всъщност всичко започва още преди реформата, която разбунтува масите, категоричен е Лозев. На 10 април огромен пожар в резервата Индио Маис събужда подозрението на хората. Започва да се говори, че опустошението е поръчано от правителството, тъй като точно оттам по проект трябва да минава Никарагуанският канал, който да е по-широк от Панамския и да обслужва най-големите кораби.

За момента неговият строеж се отлага именно заради статута на резерват на местността, през която трябва да минава каналът. Слуховете подклаждат съмнения към правителството, което още повече налива масло в огъня, като отказва да получи помощ от Коста Рика за потушаването на стихията.

Напрежението намалява временно, за да ескалира отново с наложената реформа за повишаване на осигурителните вноски с 3% за конкретна фирма и с по 1% за работниците. Решено е също без каквито и да било преговори и дебати да бъдат намалени пенсиите с 5%.

Първи се вдигат пенсионерите, чиито протести полицията лесно овладява, но от съпричастност се надигат и студентите. Тогава започва хаосът, разказва Лозев:

"Мирните протести прераснаха в хулигански изблици. Студентите хвърляха ръчни бомби, рушаха магазини, замеряха полицаите с камъни. Полицията отвърна на удара и при сблъсъците беше убито едно момче. Това отприщи още по-голям гняв.

По улиците излязоха и ученици. Даже най-голямата ми дъщеря, която е на 16 г., отишла на протест. Добре че й се обадих да й се скарам веднага да се прибира. Половин час по-късно полицията беше помляла тълпата на същия този площад.

Започнаха сблъсъци в повечето градове. Имаше студени, застреляни от упор. Дори един ученик на 15 години. Също множество ранени, както и бебета, надишали се със сълзотворен газ, пуснат от полицията. Сега ситуацията е без какъвто и да е контрол. Само преди седмица бяхме съвсем различна държава. Даже бяхме най-сигурната страна в Централна Америка, а сега сме като пред гражданска война...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича на ситуацията в българските гета
23
11
 
42
 
! Отговори
Истината е, че преди 5 години
До АнонименНавсякъде, където има присъствие и интереси на САЩ нещата приключват със смърт и кръв.
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите никой не ги е пращал насила тама така че .........МЕСТЯ!
21
12
 
48
 
! Отговори
факти малко преди 5 години
Централна и Южна Америка можеха да бъдат добро място за живеене , но за жалост САЩ са наблизо Ако нещо не им отърва - сретват граждански войни , назначават си марионетни правителства , дирижират трафика на наркотици ит.н
20
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТА НА НИКАРАГУА ПРЕЗ 2015-ТА ГОДИНА ПОДАРИ НА ПАПАТА РАЗПЯТИЕ СЪС СЪРП И ЧУК !!!НИКАРАГУА ПОДКРЕПИ РУСИЯ И ОСЪДИ УДАРИТЕ В СИРИЯ ОТ СТРАНА НА САЩ И КОАЛИЦИЯТА !!! ИРАН И ТУРЦИЯ СИ ЗАМЪЛЧАХА!!!МАЙ САМО НИКАРАГУА И КИТАЙ БЯХА НА СТРАНАТА НА РУСИЯ!!!-------------МОЖЕ И САЩ ДА СТОИ ЗАД ТОВА ПРИЗНАВАМ!
19
6
 
15
 
! Отговори
f преди 5 години
където бизнеса има интереси трева не никне
18
4
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 16А топки от къде!???
17
5
 
16
 
! Отговори
Американ преди 5 години
С парите за пенсии се злоупотребява навсякъде по света.Ама като няма пари как ще се плащат пенсиите? С по-високи вноски, естествено.
16
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро време и в Русия....
15
34
 
16
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Браво.Нека се избият комунистите.И Тръмп да им пусне една атомна бомба. Атом отляво, атом отдясно и атом по главата. Да пуснат една атомна бомба и над София че вече не се диша от комунисти.
14
4
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 12Горките индиански другари!!!
13
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите капиталисти искали да вземат 3% от пенсиите на сиромасите ето за какво е всичко не намесвайте Тръмп и Путин, хората не ядат асфал.т Капиталистите скоро ще си купуват свещи с тези пари.
12
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давсякъде където е имало комунизъм нещата свършват с кръв и смърт!!!
11
15
 
39
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До наблюдателВ голяма грешка си! В Никарагуа продължава краварсаката линия по създаване на смут и паника по цял свят!
10
24
 
27
 
! Отговори
Досетлив преди 5 години
Правителството на Никарагуа се състои от банда корумпирани КОМУНИСТИ!
9
12
 
36
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Капитализъма се изчерпа! Факт. Точно заради него пак ще има Глобална война. Планетата е пренаселена, застаряващо население и климатични аномалии.
8
11
 
15
 
! Отговори
овцете забравиха преди 5 години
Така беше по време на Възродителен Процес у нас нима забравихте та то беше само преди 30 г.
7
11
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Чичко Путин си го връща на чичко Тръмп за настъпването по мазола в Армения. Така де, изнася топката далеч от своята врата със силен шут.
6
10
 
34
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 4В Чили се започна със стачка на шофьорите... САЩ пак отричаха да са виновни!
5
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ще е скоро нявсякъде по света може би само Северна Корея ще остане незасегната от капиталистически преврати метежи, бунтове, майдани и подобни, защото антикапитализма има многo имена, но никой не го нарича антикапитализъм вече.