МВР: Спецчасти спряха пропаганда на Ислямска държава

Спрян е достъпът до 4 сървъра с информация от "Amaq"
4
МВР: Спецчасти спряха пропаганда на Ислямска държава
Снимка: МВР

На 25-26 април правоприлагащи органи от държави членки на ЕС, Канада и САЩ предприеха съвместни действия срещу "пропагандна машина" на Ислямска държава с цел прекратяване на дейността ѝ, съобщиха от МВР.

Оперативните действия са координирани от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция (EU IRU) към Европейския център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централа на Европол.

Под ръководството на федералната прокуратура на Белгия и с подкрепата на Евроджъст, компетентни органи от Белгия, България, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ участваха в координираните усилия за глобално противодействие на разпространението на терористични материали за неопределен период от време.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция "Amaq" и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на "Amaq" и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи.

През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.

В резултат на изключителното сътрудничество между Отдел "Киберпрестъпност" към ГД "Борба с организираната престъпност" и партньорите им от EU IRU, федералната прокуратура на Белгия, Евроджъст, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ, на българска територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава "Amaq".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Християнин преди 8 месеца
До Анонимен

Да разбирам ли че плюскането на свинско и пиенето на ракия от мюсюлманите и в България и по света е в рамките на нормалното?
3
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това "спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава" не е ли ограничаване на свободата на словото? Тези терористи нямат ли право на свободно изразяване на мислите си?
Хааааа ... това е ограничаване на свободата на словото само ако е в Турция, когато арестуват "джурналистите" и затворят медиите на тероростичните организации!!
Пак двойните стандарти и лицемерието на бледоликите юдейо-християни!!
2
2
 
1
 
! Отговори
Aneke преди 8 месеца
Tova li sa modernite regulirovchici na bg patna mreja?!
1
0
 
27
 
! Отговори
Коце кмета преди 8 месеца
Много моля днесници, да обясните как е помогнала в цялата тази патаклама бургаската пожарна, която сте изтипосали на снимката? Заливала е сървърите с вода ли, що ли??