Двете Кореи слагат край на войната тази година

Пхенян: Преломен момент за Корейския полуостров
28 апр 2018 08:32, Елка Василева
65
Двете Кореи слагат край на войната тази година
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин. Снимка: Reuters

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. КЦТА разпространи текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже Ин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

В текста на документа, публикуван вчера от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат мирен договор, но не беше спомената набелязана дата.

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир", се казваше в документа.

КЦТА отбелязва, че двете страни ще следват общата цел за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. "Общата цел (на Севера и Юга) е пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров чрез избавяне от тях", се казва в съобщението.

Още по темата

След вчерашната среща на върха Ким Чен Ун не направи изявление, отнасящо се до отказа от ядрената програма. Освен това изразът "пълно премахване на ядрените оръжия" обикновено не се споменава в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното селище Панминчжон се състоя историческа среща между президента на Северна Корея Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен Ун. Тези преговори станаха първата среща на върха между Севера и Юга от повече от десет години.

Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки "блиц визита" в КНДР, продължила по-малко от минута. Ким Чен Ун също прекрачи границата и така стана първият севернокорейски лидер, посетил територията на Южна Корея след 1953 г. След преговорите лидерите на двете страни подписаха съвместната "Декларация от Панминчжон за мир, процъфтяване и обединение на Корейския полуостров".

КЦТА също така окачестви вчерашната среща на върха като "нов крайъгълен камък" в постигането на общ просперитет и преломен момент за Корейския полуостров, предаде Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Южна КореяКНДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди доста време прочетох някъде прогноза за обединението на Корея и че точно там ще се случи второто пришествие.Звучеше ми абсурдно ,но ...неведоми са пътищата Господни.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро върху стоките за евроатлантици и натовци ще пише: Произведено в Северна Корея.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58И като се събуди си същия смешньоо :)) Кво унищожение виждаш ... Как се унищожава държава с такава армия и оръжия . Подкрепяна от всяка циливизована държава.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не разбирам нещо тука сега... нали щяха да унищожават САЩ ?Не щяха, а ще ги унищожат! Ако краварите не се самоубият преди това.
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те може да спрат войната за да се вдигнат санкциите евентуално но за обединение и дума не може да става защото никой няма да отстъпи да мине от един режим на друг. Особено пък Северна Корея..
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не разбирам нещо тука сега... нали щяха да унищожават САЩ ?
52
1
 
7
 
! Отговори
следва преди 5 години
скоро КНДР ще поискат членство в НАТО
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ няма да допуснат мир НИКОГА. Империята на злото не спи. Ако пък се скалъпи някаква поразия тя ще е като престъпния преход и северно корейския народ ще види глад и бедност каквато на са си и представяли че може да има.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44, прав си ДИСКРИМИНАЦИЯ Е - САЩ СА ПОМОГНАЛИ НА ЮЖНА КОРЕЯ И СА ДИСКРИМИНИРАЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ- САЩ СА ДИСКРИМИНИРАЛИ И ГДР- САЩ ПОСТРОИХА ЕДНИ ВИСОКИ СТЕНИ И РАЗДЕЛИХА ГЕРМАНИЯ НА ДВЕ, А ПОСЛЕ КОГАТО СРУТИХА СТЕНАТА РАЗДЕЛЯЩА НА ДВЕ ГЕРМАНИЯ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ БЕШЕ В ШОК КАТО ВИДЯХА ПЪЛНИТЕ МАГАЗИНИ И ВИСОКИЯ СТАНДАРТ, ТА ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗА ДА ИЗРАВНИ СТАНДАРТА СЪС ЗАПАДНА- ТОВА СЕ КАЗВА ПРОПАГАНДА, А ФАКТИТЕ СА ТОЧНО НА ОБРАТНО- ТА ПРАВИЛНО С ДИСКРИМИНАЦИЯТА.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Е ти майтап ли си правиш бе ? ХахахаййаЗначи уж САЩ били лошите , а да помогнели на СК след войната ? ХахахахаххаВъпроса е защо Китай и Русия не помогнаха на СК 60 години ? Нали уж те са добрите за СК ? Кви нагли типове сте само ... Второ никой не е гласувал за режима той идва с преврат и оръжия ! Трето СК ..напада ЮК ...А не обратното.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам ли че великото и крайно унищожение на САЩ се отлага?
47
3
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Говорите си за обединена Корея, а я си представете единен азиатски икономически съюз с все дръпнати вътре... тогава и Вова и Тръмпи ще има да смучат малкия жълт биберон...
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сокол 9Как са помагали, когато Германия унищожи цялата промишлшеност на Русия от ВСВ само САЩ останаха незасегнати, защото си траеха. Hа западна Германия краварите помогнаха а на Източна Германия не помогна никой не е ли видна разликата нямам спомен Северна Корея да е била част от Съветския съюз но ти явно добре помниш това, защото четеш от учебника на Сорос.
45
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Май Господ му се е явил на сън на Ким Чен Ун...
44
1
 
6
 
! Отговори
Сокол 9 преди 5 години
44 нали понагаше Съветския съюз на Северна Корея. Те са същото са.о че в азиатски образец като ГДР И ГФР В ЕВРОПА
43
5
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ ВЕРОЯТНО СА СВЪРШИЛИ КОТКИТЕ, ПЛЪХОВЕТЕ И КУЧЕТАТА...Не вярвай на комунистическата пропаганда! Котките, плъховете и кучетата отдавна свършиха, после ориза - помниш ли 1989 , първият демократичен в-к 24 часа "Оризът в КНДР свършва до седмица!"?Оттогава корейците минаха на камъни и трева. Интересно, това им се отрази много добре! Бяха 18 000 000, сега са 25 000 000. Странно! Може би защото живеят в землянки?
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким мачка!
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41 А защо не казваш, че до 1945 СК е окупирана от Япония и японците смазват цялатa промишленост и селско стопанство на корейците защо не казваш това ? Hа ЮК краварите помогнаха после след войната , а на СК не помогнаха, защото били комунисти Tова не е ли дскриминация ? СК е 75 год със санкции и тръгна от нулата днес СК е ядрена държава, а Южна Корея дължи всичко на краварите и е техен васал.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов удар по Рассия.
39
5
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Някой си прави сметките без кръчмаря. А кръчмаря трябва да се попита "Може ли ?", но на китайски. А отговора ще го получи на руски !