Как "изключителната" Меркел промени стратегията си към Тръмп

Канцлерката се отказа да го поучава, каза му, че сам решава
60
Как "изключителната" Меркел промени стратегията си към Тръмп
Снимка: БТА

Този път Ангела Меркел се отказа да поучава американския президент да се придържа към международните правила и общите ценности. Нещо, което френският президент вече направи - в пламенната си реч пред американския Конгрес тази сряда (25.04.). 

Още по темата

По време на своята визита в Белия дом канцлерката предпочете да заложи на друго: тя многократно подчерта, че решенията са в ръцете на Доналд Тръмп. И само в неговите ръце.

Тръмп прие с явно доволство това признание от устата на канцлерката. Още повече, че след избора му за президент тя беше отправила като поздрав към него кратко нравоучение относно задълженията му към човешките права. Но това вече е история, пише "Дойче веле".

"Решението е в ръцете на президента", каза Меркел, когато стана дума за изключването на ЕС от наказателните мита върху стоманата и алуминиума. Впрочем, срокът за това изтича на 1-ви май. Европейските ответни мерки вече са подготвени. Заплахата от търговска война е само на един туит разстояние.

Още преди излитането на канцлерския самолет в посока Вашингтон, Берлин се беше примирил. Летвата на очакванията беше свалена ниско. Работната среща, продължила два часа и половина, изглежда успешна дори и само поради това, че този път нямаше неловки моменти.

Другояче се развиха събитията преди година, когато Тръмп просто игнорира канцлерката и не ѝ подаде ръка пред телевизионните камери. Оттогава насам всички опити за нещо като равностоен диалог бяха обречени на провал.

Ето защо този път Меркел промени стратегията си. Показа се отстъпчива, за да може все пак да се опита да избегне катастрофата с наказателните мита.

Сътрудничеството с Макрон

Що се отнася до споразумението с Иран, европейските политици се опасяват, че ако до 12 май Тръмп излезе от него, с това би настъпил и неговият край. Нещо, което би имало опустошителни последици за региона и което би разрушило доверието в дипломацията.

Във Вашингтон стана съвсем ясно, че Макрон и Меркел са съгласували как да разпределят усилията за спасяването на това споразумение. Още преди визитата си в САЩ Макрон и Меркел изразиха в Берлин загрижеността си относно конвенционалната ракетна програма на Иран.

Във вторник Макрон направи първата стъпка и предложи на Тръмп "ново споразумение" в допълнение към съществуващото. Броени дни след това, при срещата си с Тръмп, и Меркел на свой ред изтъкна, че трябва да се направят допълнителни договорки, тъй като сегашното ядрено споразумение не било достатъчно.

С други думи, канцлерката даде право на Тръмп - с надеждата, че ако има "допълнително споразумение", предишната сделка няма да бъде напълно провалена.

Болното място: разходите за отбрана

Иначе Ангела Меркел отново се опита да убеди Доналд Тръмп, че зеещият германско-американски търговски дефицит трябва да се разглежда в контекста на германските преки инвестиции в САЩ. По отношение на германските разходи за отбрана обаче няма място за различни тълкувания.

Декларираното намерение на германското правителство да повиши разходите за отбрана на 1,3% от своя БВП и да се доближи до целта на НАТО от 2% все още не е достатъчно, за да убеди  Тръмп. Неговият нов външен министър Майк Помпео повтори същото на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел - почти успоредно с визитата на Меркел във Вашингтон.

Тръмп изтъкна, че в американско-германските отношения липсвала "взаимност". Отношенията му с "Ангела" обаче били от самото начало "great" (великолепни), а самата тя била "изключителна жена".

Изключителната жена се държи изключително деескалиращо, следвайки мотото: да му дадем известно право, та да има - дано! - мир в света. Поне за известно време. Или поне по темата Иран. Сирия. Свободната търговия.

Сделката е добра, ако тази стратегия успее. А дали е успяла, ще разберем съвсем скоро. От следващия "туит" на Тръмп.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицемерни игрички на двама още по-големи лицемери. Става въпрос за кинти и влияние. Там няма отстъпки. Не на нас тия, ако обичате.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нормалните хора не могат да понасят краварския фашизъм;може пък заблудената бабичка на стари години да поумнее
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Adolf EichmannСтига писа глупости!Фашизмът не е желан в Европа,нито искаме да загубим държавите си!
35
24
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Докато ЕС не стане една държава с един паспорт и ЕДИН държавен глава, гаврите ще продължават. Това няма да стане лесно както лидерите на ЕС вече знаят защото между различните държави има стара вражда която трудно се забравя и всеки все още дърпа към себе си. Това трябва да е нашия приоритет номер 1. До тогава, враговете ни винаги ще имат коз срещу нас. Трябва силен лидер, който като погледне тръмп с погледа на Кръсника оная мишка само да премига и да са наака. Но кой? Аз се сещам само за един...
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не се гаси туй що не гасне",както казват българите,могат да се опитват да смажат Германия икономически,но надали ще се получи,можеш да отнемеш материалното,но не можеш да отнемеш мозъка и ръцете на някого,който създава.И то качествено.
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи ако си мислиш,че кризата през 2008 е разклатила само Европа,жестоко се лъжеш,много хора бяха засегнати в цял свят,включително Азия и Америка,а в щатите хората останаха без работа и жилища.Това беше една от най-черните и злокобни години,от тогава всичко тръгна на зле и така е до сегаА държави като България,не пострадаха,защото нямат какво да губят,защото всичко е ограбено.Умствено,научно и икономически бяхме сред първите 27 страни в света,сами си произвеждахме дори самолети преди
32
6
 
12
 
! Отговори
неокомунист преди 5 години
Коя е Меркел? Бивша комсомолска секретарка като един наш бивш прецедент. Пропити от антикомунизъм слуги на чичо Сам. Всъщност германия е окупирана територия, а не държава. Ние сме колония на половин свят, в което се състои нашата уникалност.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мразят тръмп защото пряко показва как се движат нещата в световната политика- корпоративно.Няма либерали или консерви в политиката ,тези идеологии са оставени да се практикуват от плебса. ВсичкиТЕ РАБОТЯТ С ЕДНА ЦЕЛ ПЕЧАЛБА-от войни ,оръжия и смърт .Тръмп обаче е бизнесмен , не си пада по масовите изтребления.Ако всички "врагове" вземат да работят със САЩ мирно. Оръжейната индустрия ще е само за домашна употреба,а ЕЛИТА иска да продава оръжия на близкият изток,Русия И сев Корея да са лошите.
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В търговската война между САЩ - Великобритания срещу ЕС, за съжаление, със сигурност ще загуби ЕС и то с размазващ резултат. Една от причините е, че източните членки в ЕС са недоразвити икономически и умствено. ЕС лесно може да бъде разклатен психически с една икономическа криза, както се видя 2008г и точно това ще използват американците ако се наложи.
29
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел е изключителна единствено в тъпотията и швабския си инатлък.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Дони счупи всички рекорди.Безработицата е рекордно ниска,американски фирми връщат производството в САЩ,Северна Корея се отказва от ядреното оръжие,Китай разреше на чужди автомобилни компании да имат 100 процента собственост върху фирмите в страната/а досега трябваше да има 50 процента китайско участие/.
27
0
 
28
 
! Отговори
Бай онзи преди 5 години
Меркел е отишла по задължения да си преподпише Канцлер Акт-а. Живея в Германия и мога да напиша книга за "Великата немска машина", за която се чудя как изощо работи. Иначе и в Германия както и в България товара е на гърба на работещите които плащат 30-50% данъци.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Изглежда че "изключителната" Меркел, се е позапотила доста!Ако снимката показваше и по-надлу сигурно и капки капят.
25
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел не може да отделя договорените отдавна 2% за отбрана на страната си, защото няма да има достатъчно пари за плюшени мечета, цигари и кондоми, за 20-39 годишните "деца" налзили Германия. Относно Иранската сделка- Тръмп ясно заяви, че ако бъде променена както трябва - няма да се оттегли. Какво още има за неразбиране.Относно митата и таксите: Тръмп заяви че иска просто равнопоставеност в търговията и тогава няма да налага никакви мита, а не да изнудва ЕС, както внушават журналистите.
24
1
 
7
 
! Отговори
PR преди 5 години
До Анонименsqnka ot mikrofon !!!
23
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В СССР деца никога не са умирали от глад.
22
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мнениеДа твърдиш че ЕС е СССР показва първо пълна неграмотност и второ че господина не е живял и 15 минути в онова време.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тя многократно подчерта, че решенията са в ръцете на Доналд Тръмп. И само в неговите ръце." -> демек разтвори яко бузки :)
20
1
 
17
 
! Отговори
Химик преди 5 години
АлуминиУМ??? На български се пише: алуминий. Четох една друга статия, в която се говореше за емпатия.
19
22
 
24
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Няма как една велика страна като САЩ, при която свободата е на първо място да се зароби в измислен Европейски Съюз -ЕС.ЕС е пълно копие на СССР, което означава заробване и забрани. По-големите тарикати в този ЕС използват ресурса на по-слабите страни които изпълняват като роби забрани и погубват народа си. Шепа мутри и бивши ДС-та прибират дадените по "проекти" пари.