Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...

53% декларират, че са доволни от парите, които получават
30 апр 2018 13:45,
112
Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...
Снимка: Dnes.bg

По-голямата част от българите са доволни от работата си и одобряват шефовете си. Това показват данните от националнопредставителното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице".

В навечерието на Деня на труда на първи май 43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Разбира се, в данните се оглежда оценката за условията на труд, но повече проличава личната самооценка. Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, отчитат социолозите.

Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път.

53% от работещите пълнолетни българи декларират и че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% - че не са.

Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят“ с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите, отбелязват социолозите. 

Българите очакват и по-ниски нива на безработицата. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%.

Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
21
 
! Отговори
Хибридка ,нали? преди 6 години
Що лъжете бе!? Хората масово получават по 600 лв! После как да обичам България,Европа,НАТО и да вървя да се гърмя зя такива отрпки като Костов,Овчаров или Плевнелиев? Не,мразя ги,да идва Путин,поне ще направи на всички заплатите по 600лв,а тия горе изброените приватизатори в Сибир или с Кал ашника!
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко?Нье!Къде ви е почасовото заплащане,бе ?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Що беАбе доволните, що се влачите насам по белия свят??? Колко добре беше, преди когато нямаше българи,румънци, поляци,хървати и прочие, и трябваше разрешително за работа!....Когато спрат да се влачат у нас и да ни командват,тогава и ние ще спрем да се влачим по белия свят.
64
16
 
8
 
! Отговори
ники преди 6 години
Рядко се срещат мрънкащи хора, които нямат работа и едва свързват двата края. Преди 10 години беше пълно с такива, спомнете си. Сега ходят по някакви западнали села с по 3-4 жителя да намерят някой дядо, дето едвам свързва двата края за да го покажат по телевизията колко сме зле.Ами не сме зле, има много голямо подобрение след 1997-***, така че стига сте дърдорили глупости...
63
2
 
22
 
! Отговори
Драга Василия ... преди 6 години
....тази статия е много сбъркана ,с други думи фалшива новина ,статистика или както искаш я наречи. Толкова доволни българи няма.Има много недоволни ,които все по често за съжаление избират Терминал 1 или 2.
62
2
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
Ако сте се правили проучването си в Народното събрание ,процентите на доволните българи са дори малко........
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМного странни думи и изводи за страната в която толкова много се краде и цари пълно безхаберие. Айде със здраве!
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има спамещи гербове които искат да ни сложат розовите очила.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Ти как мислиш за какво са им нашите коли като са най-стари в ЕС. Те много стават само за скрап. Стига спами вече ясно, че ти плащат ама не си прав.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук започнаха да ни заливат с фалшиви и платени от робовладелците новини.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55Така е някои цени дори са по високи нищо не каза за доверие в полиция, правосъдие и парламент и прогресивно затъпяване при всички поколения и за капак навсякъде пълно с комплексирани мутреещи се типове. Не тролствам, казвам каква е действителността. Статистиката ти показва, че няма черна класация която да не оглавяваме.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Миналата година във Великобритания са откраднати 90 хиляди коли при 65 милиона население,а в България 2000 при 7 милиона население.Почти 5 пъти повече процентно спрямо населението са откраднатите автомобили във Великобритания.Това ли ти е сигурността?
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде проведохте проучването? Сред членовете и симпатизантите на ГЕРБ? Или само в София?
54
3
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да развием собстветни технологии, ние българите сме талантлив народ, дали сме писмеността и компютъра на света, да разработваме машиним, автомобили и да излезем на пазара на ЕС, сега сме членове на ЕС и имаме достъп и тогава немските производители ще останат без работа и немците ще идват в България да работят в чистотата, а аз ще си взема две млади германки за домашни помощнички.
53
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито цените са европейски/зависи за какво/нито заплатите африкански,хайде стига глупости и вместо да дремеш пред монитора *** учи и взимай добра заплата,или се квалифицирай за нещо което носи добри доходи.Ако сегашното ти тролстване е ниско заплатено,сменяй "работодателя".
52
3
 
5
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
ZASHTO SI DOVOLEN BE BULGARINO ?!?! Nqma da se opravim nikoga :( kak moje ot trohi da ste dovolni be...
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УспялПускам сълза !!!
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКое му е добрето, цените европейски, заплатите африкански, никаква сигурност и доверие в полиция, правосъдие и парламент. Прогресивно затъпяване при всички поколения и за капак навсякъде пълно с комплексирани мутреещи се типове...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е малко шменти-капели ,но пък щом го казва Калъп значи да вярваме особено симпатизантите на БКП защото Калъп са червенушки.Доволството и недоволството са различни величини за различните хора,за един 800лв,са много или поне задоволително,за друг а познавам такива 5000лв са малко и тука е безнадеждно!Много е вероятно точно хора с по-ниски доходи да са отговорили да са доволни а тия с големите претенции поне половината да кажат че искат още защото са гении!Според ЕС пък 62% от нас са щастливи!
48
10
 
4
 
! Отговори
Успял преди 6 години
Малко ме интересува какви заплати взимат в България и дали са доволни, аз съм си уредил живота на Запад.