Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...

53% декларират, че са доволни от парите, които получават
30 апр 2018 13:45,
112
Българинът – по-скоро доволен от работата, заплатата, шефа...
Снимка: Dnes.bg

По-голямата част от българите са доволни от работата си и одобряват шефовете си. Това показват данните от националнопредставителното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице".

В навечерието на Деня на труда на първи май 43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си до този момент. 7% казват, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Разбира се, в данните се оглежда оценката за условията на труд, но повече проличава личната самооценка. Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, отчитат социолозите.

Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път.

53% от работещите пълнолетни българи декларират и че са доволни от парите, които получават от работодателите си, а 44% - че не са.

Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят“ с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите, отбелязват социолозите. 

Българите очакват и по-ниски нива на безработицата. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%.

Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
17
 
8
 
! Отговори
Това са лъжи преди 5 години
Не сме доволни, искаме си Виденов и заплатите от 3 долара и 26 звънтящи цента, да живее Виденов и евроатлантизъма и американските заплати.
26
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 5 години
до 24. Аз да ти кажа изобщо не се оглеждам вече. Ще ви питам след 10 години как се чувствате. Дали ви е комфортно!!
25
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 5 години
до 22. Айде стига с тия глупости червени, зелени, сини, руснаци , не знам си какви. Стига умишлено сте разделяли хората.Вие не осъзнавате ли че няма да стане без Общество да има обединено срещу...корупция, престъпност, схеми, измами!!!
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината!!!На село живея.В нашата махала от 15 години няма кражби или други престъпления.Не си заключам вратата на двора,нито на къщата.Колата си я оставям паркирана на улицата с ключ в контакта.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината!!!Да се разхождаш спокойно по улиците без да се оглеждаш откъде ще изкочи някой луд или РОМАко постоянно се оглеждаш от къде ще изкочи, някой за да те обере по-добре се обърни към специалист!У нас има доста способни психотерапевти.
22
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ревете червени мишки, ревете!И по-добре ще става!Колкото и да се напъвате да сеете пропаганда и да плюете по България със съветското мракобесие, което мечтаете до няколко години ще се свърши.
21
0
 
19
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 години
Хахаха ти да не живееш в гората бе човек че май само ти се разхождаш спокойно!!
20
4
 
20
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 години
до 13. Не лъжи хората ейй!! Как по точно си купи къща с 1500 лв заплата мноооого ми е чудно? Като една проста сметка показва че за къща ти трябват поне 60-80 000 евро.Това със заем означава поне 600 -700 лв вноска. Като сложиш сметките(тоци, води телефони и др.) стават поне 1000. Бензин за колата още 200 ииии...а ти си направи сметката колко добре се живее!!! Само за пояснение в Швейцария където живея няма значение колко ток и вода харчиш за двете плащам 50 евро месечно.
19
4
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Вожда, начело на Партията, ни води към светлото бъдеще по безкрайните равни магистрали, а от чешмите тече само мед и масло :)
18
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината!!!Кажи ти в коя държава си?Аз спокойно се разхождам всяка вечер с децата си в България и досега за 43 години живот не съм бил нападан никога или ограбван.Кажи къде си,та да сравним нивото на престъпността.
17
4
 
37
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Сега следва статията: Българинът мисли,че получава голяма заплата и моли работодателя да му я намали.Аман от поръчкови драскачи!
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината!!!Прав ти път.Слугувай на арабите в Берлин и на *** в Лондон и си мисли,че не си в дупка.Последният път като бях в Лондон в жилищата нямаше смесителни батерии за топла и студена вода.Ама иначе по форумите го изкарвате рая.Рай е ама не за такива като вас.
15
3
 
26
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 години
до 13. Недей приказва глупости бе момче!!! Имаш ли идея какво значи нормален живот? Да се разхождаш спокойно по улиците без да се оглеждаш откъде ще изкочи някой луд или РОМ да те обере или кой пиян зад волана ще те помете. Не се изтървай така да говориш че в България е нормално.
14
7
 
35
 
! Отговори
Истината!!! преди 5 години
Истината всички я знаят!!!! Вие които пишете тези статии сте лъжци и много добре го знаете това!!! Кога ли тоз *** народ ще се пробуди вече!! Никога няма да се върна в тази дупка.
13
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Получавам 1500 лв,ама съм със собствена къща и в чужбина такава къща ще струва много пари.Така че макар да не получавам много пари,стандартът на живот ми е по-висок от на някой,който мизерства в някоя дупка в Берлин.Пък ако ще и тройно повече пари да взема.
12
1
 
16
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 5 години
До АнонименА Вие почивка не ползвате ли когато сте на работа ? А за разкъсано работно време чувал ли сте ? Не ? Айде харчи си Голяяямата заплата !
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как па само от 44-те % пишат през работно време коментари по сайтовете..
10
2
 
28
 
! Отговори
:-) преди 5 години
"Работническо дело" пасти да яде!!!
9
3
 
30
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 5 години
Пълна истина! Дано не ни чуят шефовете колко сме доволни, за да ни намалят заплатата.
8
3
 
18
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
А защо не пишете ,че този българи живее в столицата ,и е в далаверите на шефа -бизнИсмен , или е на държавна работа в някое министерство , което и бог не знае колко са !