Второ качество храна... Докога? България мъдри!

Властта бистри спешни мерки срещу двойните стандарти
Обновена: 30 апр 2018 09:28 | 30 апр 2018 09:00,
60

Двойният стандарт при храните ще бъде обсъден на международна конференция в НДК, инициирана от омбудсмана Мая Манолова и под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Манолова се обяви за силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни.

Анализ на Българската агенция за безопасност на храните показва, че детски шоколадов десерт у нас не само е с различно качество, но е и по-скъп с 93% от германския вариант и 16% от австрийския. Детски сок пък е със 147% по-скъп спрямо същия в Германия.

Още по темата

"Очаквам да бъде хубав ден за българските потребители. Беше предложен нов търговски механизъм, който да подкрепи мерки срещу двойните стандарти при храните, а и не само", коментира в "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той обясни, че се предвижда промяна в директивата за нелоялните търговски практики - органите вече ще санкционират търговците, които предлагат несъответствия при продуктите.

"Ако искате да предлагате продукта с по-малко съставки, тогава регистрирайте си още една търговска марка и обяснете на потребителите, че това е продукт А, това е продукт Б", отбеляза Маргаритов.

По думите му не става въпрос за продукти, които не би трябвало да се продават и биха могли да увредят здравето. Определени търговци спекулират с утвърдени световни марки, подчерта гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Димитър Маргаритов уточни, че мотото на днешния форум е да отпаднат всички реални и виртуални граници, за да могат гражданите на ЕС да се чувстват еднакво и да могат да потърсят защита от институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам нещо свястно, правя си го сам, ако не мога търся да го купя от някой друг, ако не мога, спирам да мисля за него. Толкова сме поумняли всички, че вече нямаме угодия. То само със седене на стола не става. Типичен пример. 20 човека умуват как да стане, а накрая 3ма го правят, бавно и кколкото им стигат силите. Човек когато не го мързи да засади дръвче, да положи паве, да свърши работа за 5 лева е човек щастлив и няма от какво да се притеснява, тя крайната цел е ясна на всички
36
2
 
2
 
! Отговори
Внос преди 5 години
Така както са я подкарали, очаквам до 10 години и гласоподавателите да са внос второ качество ! Той вноса почна с бежанците, така че ще има кой да им гласува, само се питам кой ще им плаща данъци и осигуровки ? Имам чувството, че целта на ЕС е да има ясно разделение на страните и тези от нашата черга да са един вид колонии. Всичко каквото не става да се праща тук. Скоро очаквам да ни принудят да открием бежански квартали - сирийски, афганистански и т.н.
35
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
....problema e v tova ,che imame ne loshi zakoni I standarti ,no ot Evropa natiskat da ne se spazvat !!!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета тука, май много неудачници сте се събрали. Да приравнявате бананите и тоалетната хартия с демокрация и да бленувате по онези времена, когато нямането беше държавна политика.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ЕС - тениска в Лидл Германия 4,99 евро, а в България 9,99 лева. За сравнение - разходите са магазините им в БГ са в пъти по-ниски от тези в Германия, а за доходите на германеца да не говорим.
32
2
 
1
 
! Отговори
хахо преди 5 години
то ве4е имали европеики стоки вси4ко ве4е е китаиско затова и ка4еството е такова
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То да е само храната... Всичко, което купуваме и е вносно от ЕС и западните страни е на двойна или тройа цена и с многократно по-ниско качество. Малък пример от вчера: найлоново фолио за увиване на храна: толкова тънко, че се къса, докато увиваш. Струва 2 лева в Лидл, т.е. 1 евро. В Германия струва наполовина, затова пък е два пъти по-дебело. Техника, козметика и т.н. - същата история. Тук-там изключения. А при храната е направо ужас. Да не сме живяли по 20 години в чужбина, да не знаем, ама...
30
0
 
12
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
Вече повече от половин година НИЩО не се случва. За тоя двоен стандарт и за палмовото масло в сиренето все едно се знае от вчера. И ще продължи да е така, не се притеснявайте.
29
6
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
"Ама банани и тоалетна хартия има, нали ... твоа е демокрацията ..." - освен тези придобивки имам компютър, телевизор (няколко), съдомиялна, купиих си апартаменти, кола (няколко), мога да пътувам по света където пожелая, също така имам електричество у дома 24 часа а не както беше 2 има 1 няма. Така,че да радвам се,че свърши соца, защото СОЦ се прави с пари (много пари) - справка Бавария, а ако нямаш пари трябва с ресурси справка (Русия). Тук би работил само първия вариянт.
28
0
 
14
 
! Отговори
яЗЕКА преди 5 години
Няма какво да мъдрят...Правят един сайт и обявяват имената на всички продукти и вносители. Пазара ще ги накаже далеч по-сурово от народните подкупни слуги.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме си всичко, просто трябва да си го произведем, а после да си го хапнем. Екзотичните храни, трябва да си останат екзотика
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните компании видели, че много обичаме стоките втора употреба и второ качество. Направили маркетингово проучване за предпочитането на колите втора употреба, дрехите втора употреба. Открили пазарна ниша за храни второ качество, които много ще се харесат на българите и маите.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22:Щом си можеш без тоалетна хартия, подмивай се с братската дружба тогава !
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама банани и тоалетна хартия има, нали ... твоа е демокрацията ...
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купуваме си руски газ и нефт, всички вестници си купуват руска хартия, руска водка.
22
1
 
6
 
! Отговори
знаем ги тези! преди 5 години
До С - Първо да се изисква от нашите производители , а след това от вносителите.Вносителите са също наши, българи, купуват стока с ниско качество на ниски цени, пък европейците им били виновни! Промиване на малкото мозък!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма банани и тоалетна хартия, няма демокрация.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама, купувайте си руски банани и КРИМски портокали...а може и светещи гъби от Чернобил !
19
6
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Доста ограничен светоглед имаш. Никой не те кара да купуваш точно опрделени неща.Не купувай банани и тоалетна хартия. Коли, чисто нови също е пълно. Нямаш пари викаш, скъпи били? Хмм, ми няма да си купиш VW или Опел, ще си купиш нова Лада, те са поне евтини. *** не щеш Лада, нали другарю? Искаш нормална кола. И те е яд, че някои могат, а ти не. А по онова време никой не можеше и затова всичко ти беше наред.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има лесно. На тея, които им се струва че ги лъжат, просто НЕ купуват западните стоки и наблягат на българското, турското, руското и т.н. Поне избор има. Няма да влизате в Лидл и Кауфланд, ще влизате в Берьозка и на селския пазар и толкоз.