Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите

"Неговото име ще пребъде през вековете, както и неговите трудове!"
2 май 2018 22:26, Елка Василева
214
Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите
Снимка: архив, Reuters

За да стигнеш до Карл Маркс, трябва да минеш покрай много, много капиталисти. В лондонския район Хайгейт, където е погребан, имат адреси супербогати хора, които харесват да живея в "затворени общества", заобиколени от стени. Входът за гробището на Хайгейт струва четири лири (5,50 долара), но поне върви заедно с карта, която показва най важните гробове. Само едно име е отпечатано в червено: Маркс.

Още отдалеч през дърветата се вижда характерната буйна коса. След няколко крачки човек застава пред бронзовия бюст, поставен през 1956 г. от Комунистическата партия на Великобритания. Някои смятат, че той изглежда суров и неприветлив с тези рунтави вежди. Други казват, че изглежда великодушен. И ако на пиедестала не беше гравиран надписът "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", може да си помислиш, че тук е погребан Дядо Коледа, пише ДПА.

Всеки, който намери време да прекара един следобед с "Чарли", бързо ще установи, че 200 години след рождението му на 5 май 1818 г. в Трир, Германия, и 29 години след падането на Берлинската стена, Маркс днес е обект на култ. Около пиедестала са оставени цветя, свещи, а неотдавна и един пресен ананас. Потокът от посетители е непрекъснат. Повечето от тях са млади и идват от всяко кътче на земното кълбо.

Маркс се завръща още от международната финансова криза през 2008 г. Отчасти това се дължи на факта, че междувременно е бил открит от ново поколение - млади хора, които нямат съзнателен опит от Студената война. За тях Маркс не е нито Спасител, нито Сатана, а просто значим философ.

В "Манифеста на комунистическата партия" има пасажи, които може би са стреснали някои от съвременниците му, но не и читателите от 21-ия век. През 1848 г. той предвижда "постоянно революционизиране на производството, непрекъснато влошаване на всички социални условия" - прогноза, направена по време, когато в някои региони на Германия индустриализацията дори още не е започнала. Или това: "Буржоазията чрез експлоатацията на световния пазар придава космополитен характер на производството и потреблението във всяка страна". В днешно време този термин би бил глобализация.

Потвърдено е и предположението на Маркс, че капитализмът се стреми към концентрация, към формирането на шепа международни корпорации. Неговите теории за кризите днес са "много актуални" според Ханс Вернер Зин, бивш директор на Института за икономически изследвания ИФО - един от водещите в Германия центрове за икономически проучвания.

Но Маркс е предвидил правилно не само икономическото развитие, а и сливането на културите. "Интелектуалните творения на отделните народи стават обща собственост", предрича той далеч преди да има Холивуд, Мики Маус или смърфове.

Но най-голямата грешка на германския филофоф е подценяването на способността на капитализма да се приспособява. Тъкмо защото около 1900-ната година "имотната класа" се опасява от комунистическо въстание, тя се обръща към работниците и ги въвлича в капиталистическата система. Разширяват се избирателните права и се въвеждат социални реформи. В резултат очакваната от Маркс революция никога не се случва на Запад.

По този въпрос днес той би възразил, че нископлатеният сектор просто е бил прехвърлен извън Европа. "Натрупването на богатство на един полюс представлява, следователно, същевременно натрупване на бедност, изтощителен труд, робство, невежество, бруталност и нравствена деградация на противоположния полюс", пише той в "Das Kapital" ("Капиталът"). В днешния свят тези думи може да бъдат отнесени към фабриките за експлоатация в Бангладеш.

Освен това в много западни страни социалната държава е в отстъпление. Една от възможните причини за възраждането на интереса към Карл Маркс е увеличаващата се пропаст между бедни и богати. Между 1930 и 1980 г. отношенията между тези две прослойки са били до голяма степен стабилни, пише блестящият френски икономист Тома Пикети в бестселъра си "Капиталът през 21-я век".

В надпреварата с комунистическия Източен блок почти всички капиталистически държави активно се стремяха към преразпределение на богатството. "Кой днес знае, че през 50-те години най-високата подоходна данъчна ставка в САЩ беше над 90 на сто, а във Великобритания почти 100 процента, въпреки че накрая всъщност никой не плащаше това?", пита Юрген Нефе в своята нова биография на Маркс.

Тогава политици като президента на САЩ Роналд Рейгън и премиера на Великобритания Маргарет Тачър се върнаха към "чистия капитализъм от 19-ия век", казва Пикети. Тезите на Пикети са спорни, но поне един въпрос е от значение в днешно време, какъвто е бил и в зенита на индустриализацията през 19-ия век. Това е въпросът, който измъчва Маркс през целия му живот: Как да се разпределя справедливо богатството?

Той е съставил политическа програма за премахване на буржоазията, въпреки че самият той много е държал на буржоазния си статут с прислуга, ваканции на море и уроци по пиано за децата. Планирал е диктатура на пролетариата, въпреки че не имал почти никакви контакти с работници. Малкото такива случаи обикновено са приключвали с крах. Веднъж, когато се опитвал да посредничи в уличен бой, работниците се опълчили срещу него и даже му оскубали брадата.

Кой е бил Карл Маркс? Всяко поколение стига до своя отговор. Но онова, което остава валидно, са думите на неговия съвременник и съавтор на "Комунистическия манифест" Фридрих Енгелс от надгробното слово за Маркс в Хайгейт през 1883: "Неговото име ще пребъде през векове, както и неговите трудове!".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: Карл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЗА ДА ИМА "КОМУНИЗЪМ" Е НЕОБХОДИМО ДА ИМА ТАКОВА РАЗВИТИЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИЛИ (НАУКА, ТЕХНОЛОГИИ), ЧЕ ДА Е ВЪЗМОЖНО ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК ДА ПРОИЗВЕЖДА САМ ВСИЧКО ОТ КОЕТО САМО ТОЙ ИМА НУЖДА!ПРИ "КОМУНИЗМА" НЕ СЪЩЕСТВУВАТ СТОКОВО - ПАРИЧНИ ОТНОШЕНИЯ, ТЪРГОВИЯ, ФИНАНСИ, ПАРИ - ТЕ ОБЕКТИВНО НИКОМУ НЕ СА НУЖНИ!ПРИ "КОМУНИЗМА" ОТНОВО ИМА "БЕДНИ" И "БОГАТИ", НО В РЕЗУЛТАТ НА ЛИЧНИЯ ТРУД НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК, А НЕ ОТ ОГРАБВАНЕТО НА ЧУЖД ТРУД!!ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ОЗНАЧАВА "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ"!
142
0
 
4
 
! Отговори
до 134 преди 5 години
До АнонименЗатова ли българите масово гледат там да идат на социалки?
141
1
 
1
 
! Отговори
seira преди 5 години
До Анонимен 136:НЕ! ТОВА, КОЕТО ОПИСВАТЕ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ ИЗОБЩО НЕ Е "КОМУНИЗЪМ"!!!ТОВА Е ИЗКРИВЕНА ПРЕДСТАВА ЗА "СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ" И ... МЕКО КАЗАНО "ТЪПОУМИЕ"!МАРКСОВИТЕ "СОЦИАЛИЗЪМ" И "КОМУНИЗЪМ", ВСЕ ОЩЕ НИКЪДЕ НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ ПО СВЕТА.ЗА ДА ИМА "СОЦИАЛИЗЪМ" Е НЕОБХОДИМО В ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И СТОКОВО - ПАРИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ, ФИРМИТЕ ДА БЪДАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО РЕАЛНО РАБОТЯТ В ТЯХ, А ЗЕМЯТА ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБРАБОТВАТ!!!
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мале, имало още живи седесари! Направо паднах от дивана! Громят Маркс и комунизма, сякаш се връщаме в далечната и мрачна 1989, гледам и не вярвам на ушите се!
139
5
 
4
 
! Отговори
Циник до 136 преди 5 години
Не е ! А и референдума не мина!Имали сте индустрия .... и кокошките в Германия и Франция си умират от смях, четейки соцпропагандата ви на ниво - текезесарски профпредседател.
138
5
 
7
 
! Отговори
Ученик преди 5 години
Марксизма все още е в основата на нашето образование.Което обяснява трагичното ни положение.Ако отидеш в един учебен час и попиташ всеки ученик.Защо ходите на училище?Ще получиш отговори от порядъка -Защото искам да съм образован,да работя по добра работа,да бъда по умен ,да знам повече от другите. И какви ли не тъпотии!! Много малко ученмци ще отговорят правилно! Уча ,защо искам да имам много пари ,да стана богат и да живея добре!
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете Маркс, Енгелс - това е минало. Мислете за светлото бъдеще, новия Народен съд, национализацията, конфискацията, Белене с гладните прасенца и др. екстри. Другото е губи време
136
4
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Марксизма на чиято база е изграден Комунизма. Защо не покълва в страната от която е произлязъл? Именно Англия. А бива разпространен далеч на изток.Може би запада е прозрял че идеите на Карл Маркс не се вписват в една просперираща цивилизация и затова удобно е предаден на по ниско интелектуалния изток.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината абитуриенти нямат пари за обувки за бала си, тук ми говорят за успехите на реформата. Е, не сме толкова зле като САЩ - там всеки час се самоубиват 60-70 военни ветерани.
134
4
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ Я ИЗГРАДИ ТАТО И 45г КОМУНИЗЪМ. СЛЕД 89г НИКОЙ ОТ ТЪЙ НАР. СЪЮЗНИЦИ В ЕС НЕ Е ПОМОГНАЛ ЗА ЗАПАЗВАНЕ СТАТУКВОТО НА БЪЛГАРИЯ И ВСЪЩНОСТ ГИ УСТРОЙВА ОБРАТНОТО : БЕДНА ДЪРЖАВА БЕЗ ИНДУСТРИАЛЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАПРЕДЪК НЕ Е КОНКУРЕНЦИЯ!
133
1
 
5
 
! Отговори
До Бай Колю преди 5 години
Какъв ток по селата? Та те изчезват, една четвърт от селата изчезнаха, а в останалите половината селяни са с изключен ток или вода.
132
3
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОГАТО ПАДНА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА НАЛЯВО-НАДЯСНО ТВЪРДЯХ КАК ВСИЧКО ПИСАНО ОТ МАРКС ЗА НИЩО НЕ СТАВА; ГОДИНИ СЛЕД ТОВА СЕ НАЛОЖИ ДА СИ ВЗЕМА ДУМИТЕ ОБРАТНО."КАПИТАЛИЗЪМ" В СЪВРЕМЕННИЯ МУ СМИСЪЛ Е ="КАНИБАЛИЗЪМ", И ВСЪЩНОСТ Е НЕЩО НАПЪЛНО НЕРАБОТЕЩО КАТО КОМУНИЗМА
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцария е Швейцария, защото четат Маркс. Наскоро имаха референдум за всеобщ доход на всеки гражданин над 18 години - ВСЕКИ ШВЕЙЦАРЕЦ ДА ПОЛУЧАВА 2 500 ШВ.ФРАНКА. Независимо дали работи или не. Това не е ли комунизъм от най-чист вид?
130
4
 
2
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
До АнонименМного от селата са електрифицирани по времето на соца, защото тогава им дойде времето. Ти да не мислиш, че ако не беше соца, още щяха да са без ток?
129
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания е доста задръстена страна. Младежите са бая убити, без идеали, освен да се оженят за богата жена, иначе ги чака нон стоп тежка работа и постоянен стремеж към забогатяване. За тях и днешна България е рай с много забавления и евтин алкохол. Там една бутилка водка е голяма ценност.
128
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Трябва съвсем да не можеш да мислиш, за да се чудиш защо България не е като Великобритания или Франция. Пет века турско робство, след които сме изостанали от Франция и Великобритания с поне 200 години, които не може да се наваксат за ден-два, а и Великобритания и Франция имат нужда от колонии и изостанали държави като България, за да благоденстват, за капак и националните катастрофи на България благодарение на погрешно избрания монарх.През 1944-1989 доста напреднахме и затова ни теглиха балтията
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дания е една от малкото красиви страни като природа в Западна Европа. Много по-дива е от една Холандия със същата територия например. Къде са 5, къде 17 милиона на такова малко място?
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селата в НРБ получиха вода и ток именно по време на соца. Не знам село без язовир. Народната власт построи над 6 000 язовира, тя даде за първи път пенсии на селяните - при затъналото монархофашистко царство Бг над 98% от хората нямаха пенсии.
125
3
 
6
 
! Отговори
Всеволод преди 5 години
До *** до ВсеволодДа, има много села без канализация, но има и много, в които има и това е благодарение на комунизма. Благодарение на комунизма има и ток, телевизия, пътища, болници, училища, детски градини и прочие. Капитализма и фашизма така бяха опропастили България, че на комунизма не му стигнаха 45 години, за да оправи напълно страната.
124
2
 
5
 
! Отговори
Маркс - отмъщението преди 5 години
Грешката на Лилов , големият идеолог на прехода, както и на останалите като него модерни мислители , бе доста обикновена - бяха много прозди и алчни. По нареждане на Лилов започна унищожаването на марксистката литература в библиотеките 1989.