От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието

Теориите му били инструмент Китай да спечели бъдещето
4 май 2018 10:53, Елка Василева
139
От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин определи Карл Маркс като "най-великия мислител на съвремието ни", допълвайки, че неговите теории са инструментът за Китай "да спечели бъдещето".

Речта на Си Цзинпин, цитиран от Асошиейтед прес, произнесена днес в Голямата зала на народа в Пекин, е част от поредицата събития, с които в Китай се отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс, роден на 5 май 1818 година в Германия.

Високата оценка за Маркс се възприема отчасти като средство за Си Цзинпин да затегне идеологическия контрол и да отхвърли критиките вътре в управляващата комунистическа партия срещу действията му с цел да укрепи властта.

Китай започна пазарни реформи преди три десетилетия, но комунистическата партия държи в желязна хватка властта, отбелязва АП.

Днес в Трир, родния град на Карл Маркс, в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, започва отбелязването на 200-годишнината от рождението на прочутия философ и автор на "Капиталът".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
4
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ако искаш да разкатаеш фамилията на някой народ и държава - остави да ги управляват работникоселяни и комунисти!
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе. Като е рухнал комунизма защо първата световна икономика е комунистическа и се развива на принципите на Маркс?
86
1
 
0
 
! Отговори
Капиталиста преди 5 години
Какъв Маркс бе, внедри сред пчелите пари и ще прастанат да живеят в комунизъм нищо, че природата така ги е създала. Хората трябва да се къпят в злато и да ядат само деликатеси и да пият скъпи вина и да пушат скъпи хавански пури и да тънат в лукс и разкош.
85
4
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Дървените Философии на Маркс са били успешно внедрени от Запада към Изтока.Като целта е била Изтока да бъде по-беден и по-слабо развит.Нали се сещате ,благата на тази планета нито идват от космоса ,нито изтичат от него.Остават си тук на земята!Ако някои или някои са бедни ,значи че, друг или други ще се богати!Това е така, защото на планетата няма достатъчно блага всички да са добре!
84
4
 
3
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Човеко изтребителната индустрия И комунизма сред примитивните племена са глави от Капитала другарю Иво Христов . ФАКТ дори не си го чел ама ни го хнваляш егати ***,ила де то си
83
1
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Не е страшно че има всякакви учени, философи, икономисти и т.н. като Маркс и не знам си още кой. Страшното е когато едни хора вземат на въоръжение възгледите и теориите на някой и обявят всички останали за неправилни и ги забранят. Така че Маркс не ни е виновен, а тези които ни го натрапваха.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма е вид СЕКТА къдено на слаби и глупави хора се обещава рай в тоя живот но някъде там в бъдещето . После лидерите на сектата бягат с хазната и осигуряват масово самуобиство на редовите сектанти
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдъщност, тъпият си ти приятел, понеже нищо не си прочел от Маркс. Маркс предвижда изключително точно еволюцията на капитализма в конгломерат от монополи. Предвижда огромноят финансов балон и дисбаланса на капиталите, в частност, съсредоточаването на капиталите в ръцете на индустриалисти и спекуланти.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако човек се труди само за себе си, той може да стане знаменит учен, голям мъдрец, превъзходен поет, но никога не може да стане наистина съвършен и велик човек. Историята признава за велики тези хора, които трудейки се за общите цели, сами ставали по-благородни; опитът превъзнася като найщастлив този, който е донесъл щастие на най-много хора.
79
5
 
4
 
! Отговори
То6 преди 5 години
Както е писал Маркс, така и ще стане. Няма друга алтернатива на ограбваните и онеправданите. В Библията е казано същото, но Маркс го доразвива.
78
3
 
7
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Пич да питаш кое му е великото на един световно признат философ е все едно да питаш кое му е великото на Айнщаин, Дюма, Майка Тереза, Бах, Карл Юнг и още много други! Ако не разбираш кое е великото на тези хора, то това е много жалко!
77
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Излишно напъване. Най-велик е Путин. Точка.
76
6
 
3
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Е личиси какво е комунист ..,, т.ъп.о парче което дори Маркс не е чело но ни обеждава колко велик икономист . пп. Човеко истрибителната индустрия и комунизма на примитивните племена са глави от капитала ппп Капитала става само за тоалетна хартия в ословията на комунизъм понеже хартията е дефицит ..
75
2
 
7
 
! Отговори
Така си е преди 5 години
Благодарение на Маркс имат доста милиардери и няколко стотин милиона парий в Китай. Как да спориш с това?!
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кое му е великото ? Обществената собственост върху средствата за производство НЕ ПРОРАБОТИ и човечеството се върна пак към частната собственост и капитализма
73
2
 
13
 
! Отговори
X преди 5 години
Прави са китайците! За това са и номер едно откъдето и да погледнеш! А американците продължават да изучават Маркс в едни определени централи с цел да избегнат сривовете, за които той е говорил! Но уви - сами признаха че не са успели да ги предотвратят! Откъде ли чичко Маркс е знаел??? Незнам защо все се намират *** тук да свързват това с Русия и т.н. Просто евреите там се опитаха да си направят държава облечена с комунистическа идеология! Това е!!!
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71 питали радио Ереванкак се вари глава на комунист затискате я с камък и когато камъка омекне главата е готова .., продължавайда твърдиш че китай е първа икономика току виж сам си си поварвал
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистЗначи ти си канибал ако във семейството ви живеете на марксистки принципи и се храните общо на масата.
70
0
 
7
 
! Отговори
Алелуя преди 5 години
Най-великият мислител е Тръмп, после Макрон, после Меркел тия са написали много философски книги и имат много академични материали публикувани във целия свят. Маркс е едно недносче пред тия колоси и титани, които водят света към невиждано благоденствие.
69
2
 
2
 
! Отговори
реалист преди 5 години
67 Човеко истребителтата индустрия .... е нещо нормално и работешто за разлика от марксизма на който най вишата форма е канибализъм