От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието

Теориите му били инструмент Китай да спечели бъдещето
4 май 2018 10:53, Елка Василева
139
От Пекин: Маркс е най-великият мислител на съвремието
Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин определи Карл Маркс като "най-великия мислител на съвремието ни", допълвайки, че неговите теории са инструментът за Китай "да спечели бъдещето".

Речта на Си Цзинпин, цитиран от Асошиейтед прес, произнесена днес в Голямата зала на народа в Пекин, е част от поредицата събития, с които в Китай се отбелязва 200-годишнината от рождението на Карл Маркс, роден на 5 май 1818 година в Германия.

Високата оценка за Маркс се възприема отчасти като средство за Си Цзинпин да затегне идеологическия контрол и да отхвърли критиките вътре в управляващата комунистическа партия срещу действията му с цел да укрепи властта.

Китай започна пазарни реформи преди три десетилетия, но комунистическата партия държи в желязна хватка властта, отбелязва АП.

Днес в Трир, родния град на Карл Маркс, в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, започва отбелязването на 200-годишнината от рождението на прочутия философ и автор на "Капиталът".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът е в агония.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив, САЩ не водят, Китай е първа икономичекси сила.
66
2
 
7
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Научих много от Маркс въобще ако искам да фалирам фабрикага на тати ще правя както е казал .От Нитше научих че е добре да ползвам и кондоми като хося по леки жени щото сифилиса не му е простил
65
2
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Старият гнил строй се срина капитализма от 19 и първата половина на 20 век и съветският псевдокомунизъм. Пък и още има да се срива, тепърва предстоят сривове, но не чрез революции, а чрез еволюция. Сриването е непрестанен, но не линеен процес.
64
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СЛЕД РУХВАНЕТО на Марксистката идеология, комунистите в Русия и България я замениха светкавично с "Православие". Православието беше представено на хората като историко-географска даденост. Представено беше като задължителна религия и комунистите под строй тръгнаха къч черквите. Да, към черквите, защото черквата е сградата, а Църквата е "Храм неръкотворен" и представлява Общението между Бога и хората, кото го търсят.Колко комунисти вярват в Сътворението и Възкресението? Другото е лицемерие.
63
1
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
А защо си направиха със каква цел на кой капиталист хрумна идеята да цепи атома за да убива хора ?
62
4
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Глупости, средната заплата в Китай спрямо паритета на покупателната способност е 500 лв. Но цените са ниски, а храната и жилището ги осигурява работодателят отделно от заплатата. Аз поставям Китай горедолу на едно равнище по развитие с България нещо средно нито богат, нито беден.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62 Ей това червените *** не падате по гръб :) сега пък атомната бомба ви е виновна :)
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да живее ДойчландЖо ти описа много добре що за "гений" е Маркс.
59
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Когато бях студент ,нашия Професор ни развиваше теории до какви велики прозрения е достигнал Маркс.Понеже съм завършил Частен Университет ,се обръщам към него и му викам: Абе професоре,нали се сещате че ако бяхме още в оковите на Марксизма този университет нямаше да го има и ние сега нямаше да си говорим!Той се усмихна ,замисли се и иронично каза:Ако не се бяхме научили да обработваме земите си с мотика и лопата ,сега нямаше да имаме Трактори и Комбайни!
58
3
 
4
 
! Отговори
до ЖО преди 5 години
Така е капиталистическият строй е толкова прогнил, корумпиран и сраcнат с мафията, че дори Сталин не успя да го събори. Малко са трепали комунистите и най главното краварите си направиха атомна бомба за да не ги опъне пролетариата по стълбовете.
57
6
 
1
 
! Отговори
Да живее Дойчланд преди 5 години
Аз съм учил за Маркс във философския факултет, гениален е, предтеча на модерното общество и постмодернизма. Ражда се скоро след Френската революция и доразвива идеалите на Просвещението. Друг такъв колос на 19 век е Ницше и двамата немци. Но кой е немият, при положение че тези хора са казали толкова важни неща, а ние мълчим открай време. Май ние.
56
1
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НАЙ-ВЕЛИКИЯТ мислител, според китайците, ни убеждаваше, че "Световният пролетариат" ще се вдигне срещу капитализма и ще "срине стария гнил строй". Не му се получи! Най-голямата соц-държава- СССР се разпадна с гръм и трясък, заедно с Марксистката идеология. Комунистите станаха първи капиталисти, а пролетариата пи една студена вода.ПЪРВИЯТ етап на "социализма" се оправдаваше с Грешки на растежаВТОРИЯТ- с Растеж на грешкитеТретият- бавно и мъчително завръщане къчм капитализма.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маркс е най-великият мислител на съвремието=ами той е масон.дали обаче всички ще са равни при комунизма, към който вървят братят, или пак ще има по-равни сред равните и моделът ще кохира пчелният кошер, в който всички "блъскат" за един?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Не е за САЩ но тук има едни веселяци които си мислят, че Китай била първа икономическа сила. А колкото да ти гледам клипчета в тубата ще пропусна мерси. Няма ли да ме пратиш да гледам и за това, че земята е плоска и луната е холограма?
53
4
 
0
 
! Отговори
преди 5 години
Темата не е за СAЩ ако искаш да узнаеш бъдещето на САЩ отиди във Ютуб и търси Homefront future history клипчето е дoстa популарно напоследък. Досега всичко предсказано се е сбъднало и особено нашумя след като се заговори за обединение на двете Кореи. Смърта на стария Ким е предсказана със разлика от 1 месец също затварянето на мексиканската граница абе невероятно много съвпадения.
52
0
 
1
 
! Отговори
китаец преди 5 години
Китайците не можем да мислим повече от другаря СИ ако ще и Путин да си смени пола след време и в новата ти колония русия ще го разберат
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нито една страна не е имало истински комунизъм. Винаги има едни които са по-равни от другите и живеят охолно на техен гръб.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39 в още по комунистическите Веницуела и КНДР обаче имат купони
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50САЩ водят с над 10% ... как по-точно са назад от Китай? Защо първо не си провериш информацията?