БНБ съветва банките: Внимателно с жилищните заеми!

Централната банка съветва да не се разхлабват стандартите
5 май 2018 15:55, Екип на Investor.bg
10
БНБ съветва банките: Внимателно с жилищните заеми!
Снимка: архив Reuters

Съживяването на кредитната дейност трябва да бъде съпроводено с въздържане от проциклично поведение от страна на банките. Подобно поведение предполага акумулиране и поддържане на капиталови и ликвидни буфери в периоди с благоприятни икономически тенденции и избягване на поведение, водещо до амортизирането на тези буфери в настоящия момент.

Това препоръчва на кредитните институции Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България”, в което анализира състоянието на сектора през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Централните банкери са на мнение, че основният риск за финансовата стабилност е свързан с възможни негативни проявления, породени от оптимистични очаквания по отношение на икономическата активност, финансовото състояние на кредитополучателите и ценовата динамика на недвижимите имоти.

Според БНБ банките са изправени пред някои предизвикателства, например да ограничат вероятността необслужваните кредити да бъдат заменени с активи, които не носят доход или не могат да се използват за изпълнение на изискванията по отношение на ликвидността.

Ускорената амортизация на кредитния риск посредством начисляването на по-високи обезценки също може да е свързана в краткосрочен план с неблагоприятно влияние върху финансовия резултат и оттам върху размера на капитала, предупреждават от централната банка.

Прочетете още в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Goat преди 5 години
Наказателна отговорност трябва да се въведе, преди държавата да я разсипят с безотговорни кредити!
7
1
 
3
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 5 години
Нормално ,светата троица-банки,имотни агенции/брокери/ и строителни фирми надуха нов имотен балон в София и България !Ценитр на жилищата са завишени с над 30%,40% над реалните им стойности !
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би и преносимия климатик ми пречи да го търпя че ми бучи всеки ден ко мшо ама аде нали сме хора
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова да попитам средков дущеряти като главен архитект на град ловеч колко ли открадна по санирането та не стана а мили мои госпожа средкова визирам
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гемания ако си работодател и не плащаш заплати,данъци и осигуровки-ЗАТВОР,няма политическа принадлежност или прехвърляне на фирми на клошари.
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнес кредита на детето ми в Германия е с лихва 1%.срещу бизнесплан защитен и изготвен от финансов консултант със строги правила и ежемесечен контрол от банката и финансовия консултант и данъчните служби на Германия.Само месечно таксата на счетоводно обслужва на на счетоводител и отделно финансов консултант е по 12 000 евро на всеки отделно ,има контрол от здравни каси и лекарската гилдия.Няма политическа обвързаност -само работа,отчети и контрол,ако не изпълняваш правилата -ФАЛИРАШ.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато не се приеме наказателна отговорност в нк за лихвари, за съзнанетрното и умишлено раздаване на невъзвращаеми кредити, никакви "предупреждения" на бнб няма да хванат декиш!
1
4
 
18
 
! Отговори
Частник преди 5 години
Добре де ,ами ние селяните с биопродуктите ще има ли кредити като в Duetschaland 2%.