Швейцарската гвардия на Ватикана с нов шлем от 3D принтер

Има и нови попълнения - високи над 1,74 метра, ревностни католици
13
Швейцарската гвардия на Ватикана с нов шлем от 3D принтер
Снимка: Reuters

Най-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем, предаде БТА като се позова на ДПА.

Тази година 33 новобранци постъпват в редиците на гвардейците и те вече наброяват 135 души. По този повод днес бе показан и високотехнологичният шлем, който ще е новото допълнение към униформите на гвардейците. Той е направен с 3D принтер.

В сравнение със старите метални шлемове той е по-лек, устойчив на ултравиолетови лъчи и струва около 880 евро, което е наполовина по-евтино от старите модели. Шлемът е декориран с щраусови пера и върху него е поставен гербът на папа Юлий Втори, известен с прозвището Папата войн, основал корпуса на швейцарските гвардейци през 1506 г.

Папа Франциск се срещна с новобранците в Швейцарската гвардия в петък.

Гвардейците, носещи униформи в ренесансов стил, в сини, червени и жълти цветове, смятани за вдъхновени от фреските на Рафаел, трябва да обещаят, че ще са готови да дадат живота си за папата.

В корпуса могат да постъпват само швейцарски граждани, неженени, практикуващи католици, на възраст между 19 и 30 години и високи поне 1,74 метра.

Новобранците могат да напуснат след най-малко две години и половина на служба.

Днес е церемонията по полагане на клетва от новобранците. Тя се провежда в Кортиле Сан Дамазо - вътрешен двор във Ватикана.

По традиция всяка година на 6 май новобранците във ватиканската Швейцарска гвардия полагат клетва. На тази дата през 1527 г. 147 швейцарски гвардейци са загинали в защита на папа Климент Седми по време на разграбването на Рим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
JJIvanov Warning преди 5 години
ДА се внимава ..има проблеми с жестоки врагове обсебващи дигитално холограмни производствени комплекси вкл 3D принтери..Могат да ги направят исключително вредни ..
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тия и без тва нищо не правят, може направо и гвардейците да принтират от пластмаса.
10
0
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
3Д принтерите работят и с метал и не само. провери преди да хейтиш
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво е известна Ватикана ли ? Ами с това че е най-богатата финансова институция в света.Християнството 300 години е било учение,заради което са бесели,горели и измъчвали последователи и ученици.След като става официална религия,всички които не се подчиняват на канона/църквата,са ликвидирани като еретици.Кога сте чули духовник да говори за Христовото учение,никога разбира се.Всичко което натрапват в пълен разрез с ранните християнски ценности.Християнското учение и Църковният Канон...нищо общо
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клоуни.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светата инквизиция (следствие )от латински е Изгорила Джордано Бруно не заради планетарни теорий ами защото е нарекал Папата *** За наука няма да те изгорят виж за Политика като нищо ((( . Още повече че инквизиторите са били и едни от най образованите хора за времето си .
6
2
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Мечтата ми е да вляза веднъж във Ватиканската библиотека, няма да изляза с години.Жалко за опожарената "Александрийска", а за какви редки ръкописи са ми говорили в Мароко, там освен с дипломатически статут трябват и връзки за достъп до копията.А какво ли е имало в Ирак и Сирия, не смея да си мисля?Мечти :)
5
1
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
на това за Жорж Льометър винаги съм се чудил, факт е, но как може "служител на Господ", каквото е уж ролята на Ватикански свещетик, да напише теория, за която преди години Светата Инквизиция на Ватикана щеше да го изгори на клада. Обаче, то теорията за Големия Взрив само по себе си е религия, защото няма и грам доказателство, а така масите, влючително учените, които вече повече от 50 години следват тази измишльотина вървят просто по грешен път и са лесно контролирани, щото истината е друга.
4
1
 
8
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
Ватикана има Телескоп в планината Греъм в Аризона (може да проверите сами, пише го и в Уикипедия), най-големия инвеститор в производителя на оръжия "Берета" (въпреки че последните отричат), Ватиканският свещетик Жорж Льометър е бащата на "теорията за Големия взрив" - особено последното е във всяка енциклопедия. Изводите оставям на вас - само искам да кажа матрицата ви притежава!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буквално същите които взимат в Швейцарската армия
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви ли са им заплатите?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек пак старият испанско толедов тип самоче с други материяли (((