САЩ готови с помощ за Пхенян, но под условие

Вашингтон иска бърз и окончателен отказ от ядрените оръжия
12 май 2018 09:12,
42
САЩ готови с помощ за Пхенян, но под условие
Снимка: Reuters

САЩ са готови да подпомогнат севернокорейската икономика и да дадат гаранции на Ким Чен-ун, ако Пхенян предприеме "смели мерки за бързо и цялостно освобождаване от ядрените си оръжия". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и БТА.

На среща с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа във Вашингтон двамата министри повториха искането си за "пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия" на Корейския полуостров.

"Ако Северна Корея предприеме смели мерки за бързо освобождаване от ядрените си оръжия, САЩ са готови да работят със Северна Корея за издигането й до същото равнище на благоденствие като южнокорейските ни приятели", увери Помпейо.

Още по темата

Той обясни, че на срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица е обсъдил "задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства, стратегически решения", които по думите му Ким ще трябва да вземе, "ако е съгласен на пълно освобождаване от ядрените оръжия в замяна на гаранциите, които сме готови да му предоставим".

Южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР няма да се отменят докато не бъдат предприети "по-конкретни, видими и значими мерки" за демонтиране на ядрената й програма.

Тя добави, че американското военно присъствие в Южна Корея през последните 65 години играе критично важна роля за възпирането, мира и стабилността на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Затова промени в числеността на американските войски в Южна Корея не трябва да се обсъждат на срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни, заяви Кан Кьон-уа.

Сеул изпитва голяма надежда за успеха на предстоящата среща на върха между Тръмп и Ким и смята за многообещаващ сигнал фактът, че Пхенян освободи държаните в севернокорейски затвор трима американски граждани, каза южнокорейската външна министърка, цитирана от ТАСС.

Майк Помпейо също заяви, че освобождаването на тримата американци от КНДР помага за създаването на подходящи условия за успешна среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Е.В преди 5 години
Вашингтон не е нужно да помага повече, където са помагали нищо не еостанало, на тях някой трябва да помогне та да не помагат никому повече
29
0
 
1
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 5 години
Много внимателно.. КНДР има милиони ценни граждани обучени по специални методики,неповредени от нагло престъпни съоръжения ударно внедрявани от извънземни наркомани както всички останали страни..Да се пази от нагли диверсии вкл хранителни чрез лекарства ,ваксини и спец добавки за напитки..да се пази от холограмни оръжия и лед скенери..
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ядрени оръжия този режим ще падне. И дано. И ще трябва да има обединение, но под формата на две аетономни области с ограничение за придвижване, за да се предпази ЮК от бежански вълни от юга. Столица Сеул разбира се
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Украйна е със запада. Квотите и за износ са по - малки ДЕСЕТКИ ПЪТИ от тези към Русия. Бизнеса и беше унищоже - нямат промишленост и земеделие, купуха им половината тръбопроводи, взеха им пазарите и авиоразработките БЕЗПЛАТНО, сринаха им банковата система... Територията им намаля с 6 - 7%, а БВП им падна 87 ПЪТИ! Същото преживяхме и ние навремето. Това е да се сближиш със запада.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия,приятелю, не упражни жесток натиск срещу Янукович. Само им каза, че ако си отворят пазара на запад, Русия ще затвори своя и ще спре финансирането на Украйна. И Янукович си направи сметките и реши, че му е по - изгодно да е с Русия. Тогава докараха майданутите, обучавани през последните десетина години в Полша и Румъния на военни и подривни тактики. Докараха и грузинските снайпери, които стреляха по двете страни. В Украйна се води антируска пропаганда от поне 25 години. Ти си и жертва.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вашингтон не е нужно да помага. Трябва да спре да пречи.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подготвят ли ти помощ хамезреилтианите значи следва финансово иконимическа инвазия
23
0
 
3
 
! Отговори
Слава на Комунизма преди 5 години
Ким ще купи и продаде изкуфелия дядка рижав Трампо.
22
12
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Украйна имаше насрочена дата за подписване на документи за начало на преговорите по присъединяването.Янукович беше дал съгласието и беше поел ангажименти.Няколко дни преди въпросното подписване Русия упражни жесток натиск и Янукович се отметна.Това изкара хората на улицата.Русия не допуска правото на самоопределение на нито една съседна страна.Хаосът в Украйна е изцяло по вина на Русия
21
0
 
3
 
! Отговори
Две прасенца преди 5 години
се събрали,мъничко си поиграли - и накрая - грух грух грух - пак си никой - аз съм Мечо Пух...
20
0
 
6
 
! Отговори
Кравииии преди 5 години
Къде ви са заспалите Кравари - ииийехуууу...
19
13
 
3
 
! Отговори
42 преди 5 години
Ето защо всички мразят Русия, защото комунисти и капиталисти са еднакво вредни за света.
18
2
 
10
 
! Отговори
политиката преди 5 години
Голям тарикат е прасенцето, ракетите му са вече готови, сега ще ги скрие някъде и ще закрие ядрената програма, а Тръмп ще му киха $$$ за да си прави реклама пред другите играчи, "вижте как покорихме СК".
17
0
 
15
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
....Ким е пич !А Америка не помага никому само граби !
16
1
 
17
 
! Отговори
Бай Пешо преди 5 години
А кога ЦИОН (САЩ и ИЗРАЕЛ) ще се откажат от ядреното си снаражение !?
15
1
 
14
 
! Отговори
Ааа не така! преди 5 години
До ЕтоУкрайна доброволно ампутира главния си мозък за да стане една от пешките от фронта срещу Русия. Тя зае поредното оградително място по линията Грузия, Ирак, Сирия, Либия... Украйна.За този план на "милосърдния запад" рашките знаят отдавна и са оставили пешките сами да се ориентират - че насила хубост не става! Само си върнаха Крим да му спестят излишния 'преход' напред-назад.
14
18
 
2
 
! Отговори
Ето преди 5 години
Украйна ликвидира ядреното оръжие под натиска на Русия и веднага стана плячка от нейния "блгодетел" -Русия.. Путин не пропусна възможността да нападне една по-слаба държава без ядрено оръжие
13
3
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Премахнете ядрените оръжия и ще станете благоденстващи като Сирия, Ирак и Либия ! А Ким е правен у ду-***!
12
12
 
3
 
! Отговори
Отказ преди 5 години
Северна Корея се отказаха. От тея , които дрънкат оръжие останаха само РСФС , Иран и Сирия.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Капитализма побеждава навсякъде. Факт. " и в здравното осигуряване, и в образованието и в социалната сфера а в културата да не говорим! Все повече капитализъм, все по-малко хуманност! Честита победа!