САЩ готови с помощ за Пхенян, но под условие

Вашингтон иска бърз и окончателен отказ от ядрените оръжия
12 май 2018 09:12,
42
САЩ готови с помощ за Пхенян, но под условие
Снимка: Reuters

САЩ са готови да подпомогнат севернокорейската икономика и да дадат гаранции на Ким Чен-ун, ако Пхенян предприеме "смели мерки за бързо и цялостно освобождаване от ядрените си оръжия". Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес и БТА.

На среща с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа във Вашингтон двамата министри повториха искането си за "пълно, проверимо и необратимо премахване на ядрените оръжия" на Корейския полуостров.

"Ако Северна Корея предприеме смели мерки за бързо освобождаване от ядрените си оръжия, САЩ са готови да работят със Северна Корея за издигането й до същото равнище на благоденствие като южнокорейските ни приятели", увери Помпейо.

Още по темата

Той обясни, че на срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун тази седмица е обсъдил "задълбочени, сложни проблеми, предизвикателства, стратегически решения", които по думите му Ким ще трябва да вземе, "ако е съгласен на пълно освобождаване от ядрените оръжия в замяна на гаранциите, които сме готови да му предоставим".

Южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа заяви, че санкциите срещу КНДР няма да се отменят докато не бъдат предприети "по-конкретни, видими и значими мерки" за демонтиране на ядрената й програма.

Тя добави, че американското военно присъствие в Южна Корея през последните 65 години играе критично важна роля за възпирането, мира и стабилността на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Затова промени в числеността на американските войски в Южна Корея не трябва да се обсъждат на срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни, заяви Кан Кьон-уа.

Сеул изпитва голяма надежда за успеха на предстоящата среща на върха между Тръмп и Ким и смята за многообещаващ сигнал фактът, че Пхенян освободи държаните в севернокорейски затвор трима американски граждани, каза южнокорейската външна министърка, цитирана от ТАСС.

Майк Помпейо също заяви, че освобождаването на тримата американци от КНДР помага за създаването на подходящи условия за успешна среща между лидерите на САЩ и Северна Корея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Капитализма побеждава навсякъде. Факт. "А най-вече победени са хората които ще бъдат сменеи от роботи...
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким е хитър , ще ги използва и накрая ще ги изиграе тарикатски
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам ли , че крайното и велико унищожение на САЩ се отлага?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще отворят 100 МАк шита и никакви други инвестиции ,завод за кока кола може би.Показват им снимки от Южна Корея както при нас Кореком да си мислим,че всичко в лъскава опаковка е супер.Да ама не.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализма побеждава навсякъде. Факт. Снощи СпейсХ изстреляха най-новата си ракета дето може да лети сто пъти а преди двайсетина години Мъск е ходил в Русия да ги моли за ракета да му продадат а сега ги изтика от пазара с шут
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким да гледа какво правят а не какво говорят краварите, че примери много! И все с печален край!
4
2
 
5
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
Тръмп, най-великият лидер за последните поне 100 години, демократичната партия на америка и лидера й вещицата килъри имат пяна по устата от яд, побеснели са!!
3
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май нещо не се лъжат вече по червеното знаме, тук- там разни танганайци като българските друзя дето още им блестят очите за Путину ама рехава работа
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тия защо така не щат да стоят гладни за каузата ами ще стават приятели със САЩ. Глада е по силен от тока, каза руснака и избяга в Америка
1
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
а какво ще направят сащ не може кимчо да си замрази ядрения полигон а сащ нищосамо празни приказки ам бази да се махат от далечния изток