Италия – в ръцете на евроскептици и антисистемни партии

Третата икономика в еврозоната днес ще разбере новия си премиер
14 май 2018 11:45, Боряна Павлова
8
Италия – в ръцете на евроскептици и антисистемни партии
Снимка: архив Reuters

Италия, третата икономика в еврозоната, днес е напът да повери съдбата си в ръцете на две антисистемни и евроскептични партии - Движение Пет звезди на Луиджи ди Майо и Лига на Матео Салвини. Двете партии постигнаха споразумение за управление вчера и се очаква да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство, предаде Франс прес.

По-късно днес лидерите на двете партии ще се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела в президентския дворец Куиринале. Те ще запознаят държавния глава с детайлите от постигнатото между тях споразумение, заяви БТА

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Още по темата

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Obo San преди 10 месеца
Еи , ако пък нещата са толкова зле в ЕС , даваите да го закриваме и кои от къде е !
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Аз

Ганьо казва на четвъртата икономика в Европа че не ставала за нищо. Ганьо който една консерва не може да сглоби и купува мартеници от китай хаха. Хайде преди да се изказваме от вишочайша позиция да погледнем себе си? Прави ми впечатление че всички други са в криза, а ние стабилните - най-бедните. Що така? Айде гледайте малко пеално на нещата.
6
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
След като системните и проевропейски партии са се провалили напълно и нямат доверие,логично е други да го получат.Ако не се справят и те ще си заминат,но ако успеят-стават системни-няма драма!Изобщо,ЕС да не е някаква свещена крава???Всичко е въпрос на ползи/вреди и баланса между тях!
Впрочем,може ли някой да докаже,че Европа има полза от ислямското(мигрантско) нашествие и че спирането му ще и навреди!?Отговорът е ясен,само не и за ония в Брюксел.
5
8
 
0
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Италия е 4 не трета икономика и ще слизат още надолу. Качеството на стоките им е обратнопропорционално на мързела им и корупцията им.... Обшо взето за нищо не стават
4
3
 
15
 
! Отговори
последната надежда преди 10 месеца
Русия остава последната надежда за Западна Европа!
3
1
 
15
 
! Отговори
42 преди 10 месеца
Какво значи антисистемни? Каква световна система има за контрол върху партиите, или пък са незаконно регистрирани? Антихристът ли утвърждава и поддържа всички системни партии?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дълговете на Италия са огромни и не е ясно дали изобщо могат да се платят. Първото перо в бюджета им е обслужването на дълга.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС?