За здраве и фина фигура – 20 часа глад седмично!

Ето съветите как да постигнем душевен и здравословен баланс
16 май 2018 14:30,
13
За здраве и фина фигура – 20 часа глад седмично!
Източник: Reuters

Съвременният човек пълнее и се разболява, защото се храни неправилно и защото живее натоварено, като не спазва природните закони и не следва вътрешния си биологичен часовник, казва германският натуропат графиня Ангелика Волфскийл.

Ето съветите й как да постигнем душевен и физически здравословен баланс, които тя прилага в над 30-годишната си лечебна практика.

Интермитентно (периодично) гладуване – що е то?

Това е гладуване в интервали от 20 до 36 часа през определени периоди, които се редуват с нормално хранене. В резултат на този вид „диета” се постига редуциране на калорийния прием, но крайният ефект всъщност се оказва много по-значим от това да постигнем просто желаното намаляване на теглото си.
 
Нобеловата награда за медицина през 2016 г. е присъдена на японския учен Йошинори Ошисуми, който разкрива един уникален клетъчен механизъм, наречен автофагия – процесът на жизненоважното рециклиране, унищожаване и пречистване на клетъчни компоненти. След инфекция например този механизъм елиминира нашествениците в клетката - вируси и бактерии. Той има важна роля също за елиминирането на остарели, повредени или опасни клетъчни компоненти. Нарушенията в този механизъм на пречистване ускоряват процесите на стареене и стоят зад редица болести – Паркинсон, диабет, рак и др. 
 
За да се случи процесът на автофагия в клетките обаче, трябва да им бъде дадена възможност за това, обяснява Ангелика Волфскийл. Защото се оказва, че при претовараване на клетката с храна, при често хранене именно автофагията страда най-много. И обратното - кратките периодични състояния на глад подпомагат самопречистването на клетката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутрешния как го овладяваш? Мерси.__Сутрешен изобщо нямам, защото и преди не обичах да закусвам. Огладнявам чак към 13-14 часа и от там е лесно за издържане. В 16 ям обикновено цяла пица и отслабвам като за световно. По принцип целта е инсулинът през цялото останало време да не се влияе от нищо, затова всички напитки трябва да са без захар и подсладител.
10
2
 
9
 
! Отговори
Гладолина преди 5 години
По принцип написаното в статията е вярно, но има едно 'но' ... има много хора, които нито гладуват, нито се състаряват, нито умират млади - ген ли е, Бог ли е - не знам!Все пак,добре е да не рискувате да разберете,а да си изградите някакъв режим + много движение.Сладко - само ако ви почерпят!Бяло тесто - само по празници!Месо - веднъж седмично!За алкохола и цигарите знаете - ако не можете да ги спрете, употреба с мярка!Повече плодове и зеленчуци, ако са био - с кората!Ако може без закуска
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закуска-един чайОбяд-люспа от лук, резанче домат и листо от маруля(може и 2)Вечеря- резанче портокал, и нарязан пъпеш(но пъпеша само да се мирише)
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я си мелем здраво паржоле и кюфтъци, па я къв съм здрав и убав от село. Кат бик съм
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се научихте . Тяло не се прави с глад ами с храна и спорт. Ако гладуваш, ще си навлечеш куп проблеми и пак няма да имаш тяло. Ще е мазно и неправилно .
6
8
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Евроценности + Бойковизъм = здрав и бодър организъм
5
0
 
4
 
! Отговори
Да питам.. преди 5 години
До Анонимен 4, до 16 часа не освирепяваш ли ужасно? Има инсулинови пикове сутрин и към 16 обичайно. Сутрешния как го овладяваш? Мерси.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С периодичното гладуване свалих 10 кг. за два месеца и продължавам да свалям. Как - без закуска и обяд, първо хранене за деня - в 16 часа, каквото си искам за около 1000-1200 калории, което си е натъпкване. Второ хранене - около 18-20 часа, докато още те държи, за предпочитане салатка (евентуално с ракийка). Ако човек е свикнал да яде най-много вечер, пропускане на вечерята няма смисъл, защото огладняваш много. Така всеки ден, един ден седмично ядене каквото си искаш.
3
3
 
1
 
! Отговори
Rance преди 5 години
A kade sa majete?
2
3
 
15
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Ако ми кажат как да си пия ракията вечер като същевременно гладувам - Започвам още довечера с лечебния глад
1
7
 
29
 
! Отговори
ха,ха,ха, преди 5 години
че тогава пенсионерите защо реват? Явно Баце се грижи за тях, да са здрави и имат фини фигури /НЕ КАТО НЕГОВОТО ШКЕМБЕ/.